Strony

środa, 14 września 2022

Pęczotto z grzybami leśnymi i natką pietruszki

Sezon na grzyby leśne rozpoczął się w pełni, co potwierdziliśmy wczoraj naszymi przypadkowymi zbiorami z prawdziwków, zajączków i maślaków. Tym samym dodaję dla Was przepis z mojego archiwum karty pamięci, który wykonałam właśnie zużywając zeszłoroczne zbiory mojego taty. Ja uwielbiam spacerować po lesie w poszukiwaniu grzybów, kojarzy mi się to z dzieciństwem, kiedy to mama zaraz po szkole zabierała mnie i braci do pobliskiego lasu właśnie po to, aby szukać grzybów a my z moim rodzeństwem  wymyślaliśmy rozmaite historie na temat strasznych stworów z lasu i ścigaliśmy się w tym, kto zbierze więcej grzybów. 

Składniki (2 porcje):

  • 100 g suchej kaszy pęczak 
  • 50 g masła 
  • szalotka 
  • ząbek czosnku 
  • 4 suszone pomidory 
  • 300 g grzybów leśnych 
  • 50 g parmezanu 
  • szklanka białego wina 
  • pęczek natki pietruszki 
  • 500 ml bulionu 
  • szczypta soli i pieprzu 
Na maśle podsmaż posiekaną szalotkę, czosnek i suszone pomidory. Dodaj pokrojone w kostkę grzyby leśne* i smażę składniki jeszcze kilka minut. Dodaję kaszę pęczak i mieszam składniki, wlewam wino, redukuję i wlewam bulion. Gotuję kaszę z pozostałymi składnikami około 20 minut. Po tym czasie doprawiam pęczotto solą i pieprzem, dodaję parmezan, natkę pietruszki i ewentualnie jeszcze więcej pieprzu. Podaję od razu po przygotowaniu. 

*W moim rodzinnym domu grzyby leśne zawsze gotuje się w gorącej wodzie około 20- 30 minut przed poddaniem jej ponownej obróbce termicznej. Niektórych grzybów nie trzeba wcześniej gotować, inne wręcz należy. Ja ze względów higienicznych również gotuję grzyby kilkanaście minut, następnie płuczę je kilkukrotnie w celu pozbycia się zanieczyszczeń. Jednak uważam, że jest to każdego indywidualna decyzja. Na przykład wczoraj podsmażyłam na maśle prawdziwki, które bez obgotowania smakowały rewelacyjnie. 

Smacznego, Klaudia!



 

wtorek, 23 sierpnia 2022

Gruzińskie chaczapuri adżarskie



Zdaje się, że jest w moim blogowaniu pewna regularność, raz w miesiącu możecie liczyć na nowy przepis. Oczywiście w kolejce na karcie pamięci aparatu jest ich kilkanaście, bo nie znaczy to, że nie gotuję ani, że nie robię zdjęć. Po prostu jakoś trudno jest się zmobilizować, usiąść przed komputerem, to wszystko przejrzeć i napisać coś mądrego Wam tutaj. 

Jednak pisanie o kuchni gruzińskiej to sama przyjemność. Moje zainteresowanie nią sięga ostatniej dekady i już od dawna szukałam, testowałam i smakowałam kuchni kaukazu. Pamiętam jak zachwycałam się pierwszymi chaczapuri, kubdari i chinkali. Teraz piekarnie gruzińskie są niemal na każdym rogu a restauracji gruzińskich narosło, jak grzybów po deszczu. I dobrze, gdyż kuchnię gruzińską uważam za jedną ze smaczniejszych.

Chaczapuri rodzajów jest minimum siedem, w zależności od regionu w Gruzji przygotowuje się je na różne sposoby i z różnych składników. Chociaż ja bym ujęła to inaczej - co gruziński dom, to inne chaczapuri. Ja od zawsze kochałam chaczapuri adżarskie, z pysznym ciągnącym i lekko słonym serem i obowiązkowo płynnym żółtkiem. Gruziński ser niełatwo kupić, ale mam dla Was fajny zamiennik, który cudnie imituje nam odpowiedni smak, czyli połączenie zmiksowanego sera feta z serem mozzarella. Musicie wypróbować. 

Składniki na 2 porcje:

  • 100 ml letniej wody 
  • opakowanie suchych drożdży 
  • 100 g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 300 g mąki pszennej 
  • pół łyżeczki soli
  • 20 ml oliwy z oliwek 
  • 100 g sera feta
  • 100 g sera mozzarella
  • 2 jajka 
  • natka pietruszki 
Wymieszać wodę, drożdże i cukier, odstawić na kilka minut. Dodać jogurt, sól, mąkę oraz oliwę z oliwek i wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Odstawić na około 60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie za pomocą malaksera należy zmiksować ser feta i ser mozzarella na gładką masę. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na blat i podzielić na 2 części. Każdą z tych części należy rozwałkować na okrąg a końcówki zlepić. Należy przełożyć przygotowane placki drożdżowe na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować z nich łódki. Do środka każdej z łódek należy nałożyć po połowie serowego farszu. Tak przygotowane chaczapuri należy piec w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez około 15 minut. Następnie blaszkę z chaczapuri należy wyciągnąć z piekarnika, na każdy placek z serem należy wbić po jednym jajku i ponownie należy umieścić blaszkę w piekarniku i piec składniki w tej samej temperaturze jeszcze 3 minuty. Tak przygotowane chaczapuri adżarskie należy podać od razu po przygotowaniu, można udekorować posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego, Klaudia!



 

piątek, 22 lipca 2022

Domowe jagodzianki


Nie wiem jak u Was, ale w Trójmieście jagodziankowy szał trwa. W zasadzie już około południa można pomarzyć o nabyciu choćby malutkiej jagodzianki, nie ważne czy kosztuje 15 zł czy 7 zł... Ceny jagodzianek w tym roku są także jak z kosmosu, ale same jagody nie kosztują mało, zresztą kto był i zbierał choć raz, ten wie skąd się taka cena bierze :) Przy okazji sezonu na jedne z moich ulubionych owoców postanowiłam zrobić jagodzianki w domu. Okazały się sukcesem, wyszły mięciutkie i smaczne. Wstępnie myślałam, że stosunek jagód do ciasta będzie zupełnie inny, jednak ciasto mnie zaskoczyło totalnie i wyrosło jak szalone, przez co jednak uzyskałam bułeczkę z jagodami a nie taką typową, wymarzoną jagodziankę wypełnioną po brzegi owocami. Tak czy inaczej polecam. 

Składniki (na 10- 12 jagodzianek):
  • 250 ml mleka 
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 100 g cukru 
  • 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu 
  • 2 żółtka 
  • 80 g masła, mikkiego 
  • szczypta soli 
  • łyżka oleju do natłuszczenia miski 
Nadzienie:
  • 300 g jagód 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
Kruszonka:
  • 5 łyżek mąki 
  • 5 łyżek cukru 
  • 4 łyżki masła 
  • jedno jajko roztrzepane 
  • cukier puder do posypania wierzchu 
Mleko podgrzej do temperatury około 40 stopni, dodaj drożdże i cukier i wymieszaj składniki. Odstaw na 10 minut, dodaj cukier, mąkę, żółtka, masło, sól i najlepiej za pomocą urządzenia do wyrabiania ciasta lub ręcznie (ale uzbrój się w cierpliwość, ciasto może delikatnie się kleić, w takim wypadku można dodać trochę oleju do ciasta) wygnieć gładkie i jednolite ciasto, może to zająć nawet 5- 6 minut. Ciasto odłóż do wyrośnięcia na około pół godzinki. W tym czasie umyj jagody, wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. 
Możesz także przygotować kruszonkę, wymieszaj mąkę z cukrem i masłem i umieść w zamrażarce. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 10- 12 kulek, każdą z nich rozgnieć w dłoniach a na jej środku umieść czubatą łyżkę jagodowej masy. Sklej ciasto tak aby jagody były w środku i ułóż jagodziankę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Potraktuj w ten sam sposób pozostałe kulki ciasta i nadzienie jagodowe. Przygotowane jagodzianki odłóż jeszcze na 15- 20 minut do wyrośnięcia. Posmaruj wierzch jagodzianek roztrzepanym jajkiem a następnie na każdą z jagodzianek nałóż kruszonkę. Tak przygotowane bułeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Tuż przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

Smacznego, Klaudia! 





 

wtorek, 21 czerwca 2022

Jaglane ciasto jogurtowe z truskawkami



Skoro sezon na truskawki, to trzeba go wykorzystać w pełni. Oprócz tego, że zwyczajnie zajadam się świeżymi truskawkami z koszyczka w kilogramach, to sezon na moje chyba zresztą ulubione owoce lubię wykorzystać na całego, jako dodatek do dań czy deserów również. Wiem, że często macie problem będąc na diecie znaleźć odpowiedni przepis na smaczne ciasto, dlatego spieszę Wam z recepturą na wypiek, który byłam święcie przekonana, że wyjdzie zakalcem bo nie dość, że jogurt naturalny, mało tłuszczu, to jeszcze mąka jaglana, ale jak widać zaskoczył nawet i mnie, i oto jest - fajne fit ciasto jogurtowe z truskawkami na bazie mąki bezglutenowej. Nie dziękujcie :)


Składniki (na 12 porcji)

Przygotuj długą keksówkę, około 25 cm.

  • 1 jajko 
  • 150 g ksylitolu 
  • 60 g oleju rzepakowego 
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • 40 ml soku z pomarańczy 
  • 60 ml mleka 
  • 250 g mąki jaglanej 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • dodatkowo: truskawki ok. 200 g, migdały w słupkach, cukier puder 
W jednej misce wymieszaj jajko, ksylitol, olej, jogurt, sok z pomarańczy i mleko na gładką masę za pomocą miksera. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i ponownie zmiksuj całość aby nabrało jednolitej konsystencji. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Truskawki pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu ciasta a następnie posyp migdałami w słupkach. Ciasto piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, następnie wystudź i udekoruj cukrem pudrem. 

Smacznego, Klaudia!





 

środa, 15 czerwca 2022

Risotto z warzywami i szparagami

Korzystajcie ze szparagów, póki jeszcze są dostępne. To już ostatnie chwile aby bez problemu kupić je w miarę rozsądnej cenie i cieszyć się ich smakiem. 


Składniki (na 2 porcje):

  • 1/3 szklanki ryżu Arborio 
  • 2 szklanki bulionu 
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 papryka czerwona 
  • 1/2 pęczka szparagów 
  • 50 g parmezanu 
  • sól, pieprz 
  • masło do smażenia 
  • cebula 
  • czosnek 
  • skórka otarta z jednej cytryny 
Na maśle podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek do zarumieniania. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końce i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Dodaj warzywa na patelnię razem z odsączoną z nadmiaru wody kukurydzą i smaż kilka minut. Dodaj ryż i smaż jeszcze dwie minuty a następnie wlej bulion i gotuj składniki na wolnym ogniu 15 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem, dodaj parmezan, skórkę z cytryny, łyżkę masła i dokładnie wymieszaj składniki. Podaj risotto od razu. 

Smacznego, Klaudia!




 

piątek, 27 maja 2022

Jaglanka na wypasie z truskawkami i pistacjami

Ulubiona pora roku, nie tylko ze względu na słoneczną pogodę (serio, nad morzem nadal wczesna, zimna wiosna, brrrrr), ale także ze względu na truskawki i szparagi, które uwielbiam. Dlatego dzisiaj mam dla Was rewelacyjny przepis na jaglankę na wypasie z dodatkiem masła orzechowego, posłodzoną bananem z pistacjami i truskawkami. Really tasty! 


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 banan 
  • 5 łyżek kaszy jaglanej suchej 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • garść pistacji 
  • łyżka migdałów w słupkach 
  • 200 g truskawek 
Kaszę jaglaną gotuj w mleku przez około 30 minut z dodatkiem drobno pokrojonego banana i masła orzechowego. Kasza jaglana ma być miękka a cała masa gęsta i słodka z powodu banana. Posiekaj pistacje i truskawki. Podaj porcję kaszy z truskawkami i pistacjami oraz migdałami. 

Smacznego, Klaudia! :)




 

poniedziałek, 16 maja 2022

Prosta sałatka z grillowanymi szparagami i jajem w dressingu musztardowo - miodowym


No to mamy sezon na moje ulubione warzywo, czyli szparagi. Jak co roku czuję się nimi zachwycona. Nie dość, że są piękne a każde danie z ich udziałem wygląda wprost apetycznie, to jeszcze są turbo smaczne i oczywiście, co równie istotne - zdrowe. Późna wiosna to idealny moment na ich wykorzystanie w sałatkach i jako dodatek do dań głównych. Na śniadanie najlepiej smakują z grzanką i jajkiem w koszulce. W sałatce w dressingu lub sosem holenderskim. Nie zliczę pomysłów na ich wykorzystanie, natomiast gwarantuję każdy jest dobry, jeśli jest to sposób na to aby szparagi pojawiły się w Twoim codziennym jadłospisie. 

Składniki (na 2 porcje):

  • garść mixu sałat 
  • pomidorki koktajlowe 
  • ogórek 
  • papryka 
  • 2 jaja 
  • 250 g zielonych szparag
  • kromka dobrego pieczywa 
  • oliwa z oliwek 
  • kilka oliwek zielonych 
  • dressing, po łyżce: musztardy, miodu, soku z cytryny, oliwy z oliwek oraz szczypta soli i pieprzu 
Jajka ugotuj na twardo. Szparagi umyj, odkrój końcówki (jakieś 3- 4 cm) i gotuj w posolonej wodzie przez około 4 minuty. Na patelni grillowej rozgrzej oliwę z oliwek i grilluj kromkę pieczywa na chrupko. Podgotowane szparagi odcedź z wody a następnie grilluj po minucie z każdej strony na tej samej patelni co pieczywo. Jajka obierz, pokrój na ćwiartki. Warzywa, czyli pomidorki, ogórki i paprykę pokrój wedle uznania a oliwki na drobne plasterki. Warzywa wymieszaj lub układaj na talerzu. Dodaj jajko, pokrojone wzdłuż na pół bądź na plasterki szparagi oraz pokrojone w dowolny sposób pieczywo (można w kostkę, jak grzanki). Składniki dressingu dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę. 

Smacznego, Klaudia! 




piątek, 6 maja 2022

Łosoś na sosie szpinakowo - kaparowym z puree z marchwi i ziemniaka


Lubię sobie napisać, że dla mnie ten przepis to nic odkrywczego, ale w zasadzie wiele przepisów, kombinacji i połączeń jakoś specjalnie mnie już nie dziwi. Poza tym czasem warto odświeżyć w pamięci nawet te najbardziej oczywiste przepisy, a skoro mamy receptury tutaj na bardziej i mniej szablonowe dania, to tym bardziej nie mam wielkich wyrzutów by dzielić się z Wami czymś tak prostym i naturalnym, ale za to TAK BARDZO SMACZNYM! :)

Ostatnio stałam się zagorzałą fanką kaparów, a od mojej ostatniej podróży do Grecji to już w ogóle, bardziej niż kiedykolwiek. W zasadzie to jestem szalona na ich punkcie i aktualnie nie pasują mi jedynie do słodkiej owsianki, bo tak, to do wszystkiego. W lodówce mam zapasowe dwa słoiczki i uważam, że to jest w ogóle SUPER, HIPER CUDOWNY dodatek do absolutnie każdego dania. Ta taka lekka goryczka, słony smak i jednocześnie lekko winny.. no dla mnie bomba. Musicie spróbować, koniecznie! 

Zatem w zasadzie oczywiste stało się to, że sos kaparowy to jedyne słuszne połączenie z puree i soczystym łososiem. 

Składniki (na 2 porcje):
  • ok. 300 g łososia (filet bez ości, lub wyciągnij z filetu ości :))
  • olej rzepakowy do smażenia (do łososia jedna łyżka oraz jedna łyżka do sosu)
  • masło (jedna łyżka do sosu, dwie do puree)
  • 200 g szpinaku 
  • 3 łyżki kaparów 
  • 1 szalotka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 200 ml śmietanki kremówki 
  • jeden pomidor malinowy 
  • 2 ziemniaki 
  • 2 marchewki 
  • sól, pieprz, sok z cytryny, ewentualnie natka pietruszki do dekoracji, szczypta gałki muszkatołowej 
Ziemniaki i marchewki obierz, gotuj w wodzie z dodatkiem szczypty soli do miękkości, odcedź. Dodaj masło, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej i rozgnieć na papkę. Na maśle  i odrobinie oleju rzepakowego podsmaż posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Dodaj kapary, szpinak, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i smaż składniki kilka chwil, a następnie wlej śmietanę i na wolnym ogniu gotuj sos około 10 minut. Po tym czasie powinien nieco zgęstnieć. Pomidora malinowego sparz i obierz ze skórki, pozbaw nasion i pokrój w drobną kostkę miąższ. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego. Łososia umyj,  pokrój na mniejsze kawałki, osusz, pozbaw ości, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny i smaż od strony skóry około 5- 6 minut (do zarumienienia) i minutę z drugiej strony. Podaj porcję puree podaj z sosem szpinakowo- kaparowym i kawałkiem łososia oraz cząstkami pomidora malinowego. Możesz udekorować natką pietruszki.

Smacznego, Klaudia!




 

czwartek, 7 kwietnia 2022

Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem i ogórkiem


Przepis jest inspiracją z jednych warsztatów kulinarnych z dziećmi w Suchym Dworze, podczas których wspólnie przygotowywaliśmy dania kuchni orientalnej. O ile przepis zbyt orientalny nie jest, o tyle dzieciom się podobał ze względu na łatwość przygotowania, oczywiście kolory i fakt, że tego typu danie nadaje się jako drugie śniadanie w szkole. Dodatkowo jest to ciekawy i zbilansowany posiłek, który z pewnością przyda się podczas wysiłku psychicznego i fizycznego w szkole. Po takim daniu Wasza pociecha na pewno będzie najedzona a przy tym pełna energii do dalszej nauki. Dla pociech, które za rybami nie przepadają polecamy pieczoną pierś kurczaka zamiast wędzonego łososia. Całe szczęście moja grupa dzieci na warsztatach jest wszystkożerna a przy tym kochają gotować! :)

Składniki:
  • 200 g świeżego szpinaku 
  • 2 jaja 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka mleka 
  • 100 ml wody gazowanej 
  • szczypta soli 
  • niewielka ilość tłuszczu do smażenia 
  • serek Philadelphia do smarowania 
  • wędzony łosoś 
  • papryka 
  • ogórek 
Świeży szpinak posiekaj. Jajka wymieszaj z mlekiem i wodą na gładką masę. Dodaj mąkę i sól. Całość dokładnie wymieszaj a na koniec dodaj szpinak. Smaż tradycyjnie naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością tłuszczu po minucie lub krócej z każdej strony. Do zarumienienia. Gotowe naleśniki posmaruj serkiem, połóż kawałki łososie, pokrojone w słupki warzywa i zwiń w rulon. 

Smacznego, Klaudia!



 

środa, 6 kwietnia 2022

Makaron ramen w sosie pomarańczowo - orzechowym z tofu i brokułem


To będzie pewnie niestety jedna z ostatnich inspiracji z mojego wege czterdziestodniowego światka, jednak w tym czasie udało mi się przetestować: wege kotlety w tortilli w mcdonaldzie, co są nowością i smakują całkiem nieźle, skład zdaje się też nie najgorszy bo gołym okiem było widać kawałki warzyw. To samo zdanie podzielam jeśli chodzi o wege burgery z warzywnym kotletem z burgerowni- naprawdę miłe zaskoczenie. Wege ramenu nie polecę nikomu. Serio. I chociaż to moje piąte wyzwanie w ciągu ostatnich 3 lat co do kompletnego nie jedzenia słodyczy i mięsa, to tym razem udało mi się odkryć naprawdę wiele potraw, którymi jestem mile zaskoczona. Oczywiście nie polecam nikomu fast- foodów, ale fajnie wiedzieć, że mcdonald można zjeść coś innego niż frytki i jest to całkiem niezły warzywny wrap. 
Ze wspaniałych odkryć mogę Wam polecić z ręką na sercu to danie. Super smaczne i sycące. Totalnie wege  dietetyczny sztos! 

Składniki (na 2 porcje):
  • 90 g makaronu ramen 
  • 1 łyżka oleju sezamonego 
  • sok z całej pomarańczy 
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • szczypta soli, pieprzu 
  • 1 łyżka sosu sriracha 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • jedna szalotka
  • jeden ząbek czosnku 
  • 250 g brokuł 
  • 200 g tofu 
  • sezam czarny
  • rzodkiewka do dekoracji 
  • łyżka oliwy z oliwek 
Tofu pokrój w kostkę. Wymieszaj z miseczce sok z pomarańczy, olej sezamowy, sos sriracha, sos sojowy, masło orzechowe. na gładką masę. Dodaj tofu i odstaw na 30 minut do zamarynowania. W tym czasie brokuł podziel na różyczki i gotuj w posolonej wodzie przez 5-7 minut, tak aby nie był rozgotowany. Odcedź. Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu. Na łyżce oliwy podsmaż posiekany czosnek i szalotkę. Dodaj tofu i smaż po pół minuty z każdej strony. Dodaj makaron, brokuł i całość dokładnie wymieszaj. Jeśli trzeba to na koniec dopraw solą i pieprzem. Podaj porcję na talerzu, posyp wierzch sezamem i udekoruj rzodkiewką. 

Smacznego, Klaudia!



wtorek, 5 kwietnia 2022

Pstrąg w sezamie z warzywnym "risotto" i lekką sałatką


Cenię te chwile kiedy zupełnie na spokojnie mogę wykorzystać mój zbiór zdjęć z karty pamięci i przepisów z dysku twardego głowy. Co by nie było - wymyślanie i kreowanie przepisów jest dla mnie szalenie naturalne. Często dostaję pytanie.. ale skąd Ty to wiesz jak połączyć ze sobą składniki by to smakowało tak dobrze? Odpowiedź jest jedna: wyczucie, smak i pasja. Już jako dziecko interesowałam się gotowaniem, książki kulinarne czytałam od kiedy nauczyłam się liter, z pasją przyglądałam się mamie i chętnie pomagałam, poza tym najlepszym zajęciem dla mnie było oglądanie programów kulinarnych, toteż nie mam zbyt pokaźnej listy obejrzanych seriali. Książki, ludzie i talent mojej mamy pomogły mi nauczyć się smaku, wyczucia w gotowaniu i umiejętności dopasowania składników. To trochę takie puzzle. Z cyklu mojego wege światka przepis na rybkę dla Was dzisiaj.  

Składniki (na 2 porcje):
  • pstrąg tęczowy ok. 300 g 
  • 4 łyżki czarnego sezamu 
  • szczypta soli, pieprzu, kopru i sok z cytryny 
  • olej do smażenia i odrobina masła 
  • 8 łyżek brązowego ryżu 
  • papryka mała 
  • 1/2 cukinii 
  • 1 cebula 
  • ząbek czosnku 
  • pęczek kopru 
  • mix sałat 
  • pomidorki koktajlowe ok.8 szt
  • rzodkiewka ok 4 szt
  • dressing miodowo - musztardowy, użyłam: łyżkę musztardy gruszkowej, może być dowolna, łyżeczka miodu, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu, łyżka soku z cytryny
Pstrąga dokładnie umyj, oczyść i wyciągnij ości za pomocą pęsety. Osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. Ponownie wysusz za pomocą ręcznika i posyp sezamem wierzch ryby. Skórę pozostaw bez warstwy z sezamu. Odstaw. Ugotuj ryż do miękkości al dente (około 15 minut). Na patelni podsmaż posiekaną drobno: cebulę, czosnek, paprykę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ugotowany ryż i posiekany drobno koperek. Mix sałat wymieszaj z pokrojoną w plasterki rzodkiewką, pokrojonymi drobno pomidorkami i polej przygotowanym dressingiem (jego składniki należy wcześniej po prostu wymieszać). Rybę smaż na rozgrzanej patelni przez jakieś 6-7 minut od strony skór, a następnie minutę lub dwie od strony sezamu. Na talerzu podaj porcję warzywnego risotto, odrobinę sałatki z dressingiem i porcję ryby. Możesz danie udekorować cytryną i koprem. 

Smacznego, Klaudia!




 

poniedziałek, 4 kwietnia 2022

Pomidorowy makaron z kalmarami i natką pietruszki


Strasznie fajny i lekki ten pomysł na makaron, przez co porcja zawsze jest za mała, co chyba niezbyt dobrze brzmi dietetycznie. Jednak trzymając się swojej określonej gramatury produktów można zjeść całkiem smaczny i zbilansowany posiłek na obiad. Aby przygotować makaron najlepiej posłużyć się świeżymi kalmarami lub mrożonymi. Cała zabawa polewa na ich obraniu, czemu szczególnie nie jest w stanie przyglądać się moja druga połowa, bo ją to obrzydza. Dlatego przepis dedykowany jest osobom o mocnych nerwach, których obieranie mięczaków totalnie nie rusza. Pełna optymizmu podaję Wam ten przepis, jako jedna z inspiracji moich kolejnych przygód bycia czterdziestodniową wegetarianką i ogólnie w życiu- fleksitarianką, co generalnie polecam jako aspekt zdrowego stylu życia.

Składniki (na 2 porcje):
  • 6 kalmarów 
  • 120 g makaronu spaghetti 
  • 300 g passaty pomidorowej 
  • 150 g pomidorków koktajlowych 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • pęczek natki pietruszki 
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • parmezan 
  • cytryna, sól, pieprz, szczypta cukru
Kalmary umyj, wciągnij głowę z wnętrzem oraz pozostałe twardsze elementy, które kryją się w wnętrzu, obierz kalmara z warstwy wierzchniej oraz ponownie oczyść pod wodą, tak aby zostały jedynie czyste i białe kawałki kalmara. Kalmara od razu można pokroić w paski oraz doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Następnie kalmary należy smażyć na rozgrzanej patelni dosłownie minutę a następnie przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmaż od razu posiekaną cebulę i czosnek, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę lub paski i pomidorki koktajlowe.Wlej passatę pomidorową i gotuj sos około 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie ugotuj makaron wedle przepisu na opakowaniu na sposób al dente. Do sosu dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki i kalmary. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny. Dodaj makaron i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż makaron z sosem na talerz i podaj z parmezanem i jeszcze większą ilością natki pietruszki. 

Smacznego, Klaudia! 





 

środa, 23 marca 2022

Jajecznica z hummusem w croissancie z warzywami


Smaczne i delikatne śniadanie, które jednocześnie daje uczucie sytości na pierwszą część dnia. Jeśli tylko dysponujecie kilkoma dodatkowymi minutami rano na spokojny posiłek, to polecam Wam ten super prosty i pyszny przepis. A poniżej lista składników. 

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 croissanty 
  • 3 łyżki hummusu 
  • 1/3 awokado 
  • 2 rzodkiewki 
  • pomidor 
  • łyżka masła 
  • szczypiorek 
  • 3 jaja 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • garść mixu sałat 
Na maśle podsmaż połowę pokrojonego w drobną kostkę pomidora. Dopraw solą i pieprzem. Wbij jajka na patelnię, podsmaż jajka jeszcze chwilę i odstaw. Croissanty przekrój wzdłuż na pół i posmaruj hummusem. Nałóż na każdy jajecznicę, pokrojonego cienko pomidora, rzodkiewkę i awokado, posyp wszystko szczypiorkiem i dodaj mix sałat. 

Smacznego, Klaudia!



 

środa, 2 marca 2022

Klasyczna szakszuka


 

Potraktujmy ten przepis jako basic. Wokół roi się od przepisów na szakszukę z przeróżnymi dodatkami i są one smaczne ale uważam, że jednak podstawowy przepis jest sztosem nad sztosy, czyli najsmaczniejszą ze wszystkich wersji. Znam przynajmniej jedną osobę, która w odpowiedzi na pytanie: Co chciałbyś na śniadanie? Odpowiada: szakszukę! Cóż. Widocznie ten przepis jest wybitnie smaczny, skoro zbiera same komplementy. Polecam z serca. 

Składniki (na 2 osoby):

  • 400 g pomidorów z puszki 
  • 4 jaja 
  • 1/2 szklanki fasoli z puszki 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka masła 
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • szczypiorek 
  • sól, pieprz, cukier 
Na maśle podsmaż posiekany czosnek, cebulę i paprykę. Składniki smaż kilka minut. Dodaj fasolę z puszki i pomidory. Duś składniki kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Duś składniki jeszcze 5- 8 minut na średnim ogniu. Wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, nakryj pokrywą patelnię i podgrzewaj składniki jeszcze maksymalnie 3 minuty, do ścięcia jaj. Na koniec posyp szczypiorkiem. Podaj od razu, najlepiej z pieczywem. 

Smacznego, Klaudia!