Strony

wtorek, 17 października 2023

Chleb z mąki z soczewicy na zakwasie żytnim z wędzoną śliwką i ziarnami



Ten przepis (i muszę o tym wspomnieć) nie powstałby, gdyby nie hojność mojego przyjaciela, który w zaufaniu obdarował mnie swym wieloletnim zakwasem żytnim i to dzięki niemu ponownie rozpoczęłam moją chlebową przygodę testując rozmaite mąki w poszukiwaniu bochenka idealnego, zdrowego, pysznego. To czym chciałam się z Wami podzielić to przede wszystkim przepis na chleb, który charakteryzuje się odmienionym składem makroelementów. To nie typowo węglowodanowe pieczywo, a bochenek o zawartości białka, zdrowych tłuszczy i węglowodanów. To ciężki, dość zbity chlebek, który daje uczucie sytości już po jednej cienkiej kromce. To chleb z którego pomysłu jestem dumna. 

Składniki (na jeden dość duży bochenek):
  • 3/4 szklanki zakwasu żytniego w temperaturze pokojowej 
  • 150 g mąki żytniej 
  • 200 ml ciepłej wody 
_______

  • łyżeczka soli 
  • 300 g mąki z czerwonej soczewicy 
  • 100 g mąki żytniej 
  • 320 ml ciepłej wody 
  • około 15 wędzonych suszonych śliwek
  • 1/3 szklanki nasion słonecznika 
  • 3 łyżki siemienia lnianego 
  • 3 łyżki płatków owsianych 
Zakwas żytni wymieszaj z mąką i wodą, odstaw na około godzinę. Do słoiczka odłóż 3/4 szklanki zakwasu na kolejny chleb, a pozostałą część wymieszaj z mąkami z soczewicy i żytnią, z wodą, solą, nasionami słonecznika, lnu, wędzoną śliwką i płatkami owsianymi. Przełóż ciasto do formy keksowej o długości minimum 20 cm. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na... 10, 12, 16 godzin - to zależy. Zależy od temperatury i poziomu wilgoci w Twoim domu, także ja polecam odstawić chleb do wyrastania na całą noc. Kiedy ciasto wypełni blaszkę po brzegi i więcej wstaw chlebek do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 60 minut. Po upieczeniu wystudź pieczywo na kratce. Najlepiej smakuje po zupełnym wystudzeniu. 

Smacznego, Klaudia!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz