Zupy krem to moja specjalność a z racji tego, że moja babcia obdarowała mnie ponad 5 kilową dynią, postanowiłam na pierwszy ogień przygotować z niej krem. Oczywiście wykorzystałam tylko 1/5 tego co mam, więc spodziewajcie się więcej dyniowych przepisów!
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 puszka mleka kokosowego
- 50 gram sera z niebieską pleśnią
- 1 papryczka chilli
- 2 szklanki bulionu
- sól
- pieprz
- imbir w proszku
- szczypior do ozdoby
Dynię myjemy, kroimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut, następnie studzimy przez kilkanaście minut i obieramy ze skórki. Dynię kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy. Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, doprawiamy obficie solą i pieprzem oraz imbirem w proszku. Gotujemy przez kilkanaście minut, dynia powinna się rozpadać w bulionie. Dodajemy mleko kokosowe (zostawiamy ewentualnie jedną- dwie łyżki mleka kokosowego na koniec, do ozdoby). Gotujemy całość jeszcze 5 minut. Blenderujemy dokładnie, krem powinien mieć bardzo gęstą konsystencję, wręcz budyniową. Smakujemy, ewentualnie jeszcze odrobinę doprawiamy. Przed podaniem polewamy łyżką mleka kokosowego, posypujemy serem i szczypiorem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz