Rosół z kaczki przygotowałam wcześniej jako bazę do kilku innych zup w znacznie większej ilości niż zazwyczaj. Porcję rosołową z kaczki (szkielet), po dwa skrzydełka i udka zalałam zimną wodą i gotowałam przez godzinę, następnie zebrałam szumowiny. Dodałam 3 obrane marchewki, 2 pietruszki, 1/2 dużego selera, pora, 4 suszone grzyby, 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe oraz jedną cebulę. Wywar gotowałam jeszcze 3 godziny. Następnie wyłowiłam mięso i warzywa (z mięsa powstał pasztet, z warzyw sałatka jarzynowa) a sam wywar posłużył mi jako baza do wielu innych zup. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem. Taki wywar można bez obaw podzielić na porcje i zamrozić.
Składniki:
- 3 szklanki wywaru z kaczki i warzyw, według przepisu podanego powyżej
- 2 cm imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 puszki kukurydzy
- 3 plastry ananasa
- garść suszonych grzybów mun, zalewamy wrzątkiem
- 25 gram makaronu sojowego
- 1/3 czerwonej papryki
- 1/2 słoika pędów bambusa
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekany imbir, czosnek i papryczkę chili. Po chwili zalewamy całość bulionem. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, kukurydzę, pokrojonego w kostkę ananasa oraz grzyby mun i pędy bambusa. Gotujemy całość kilkanaście minut. Następnie dodajemy makaron sojowy. Gotujemy jeszcze 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem, o ile jest taka konieczność.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz