Strony

sobota, 30 maja 2015

Ciasto z kremem z ricotty oraz galaretką i truskawkami

 


Idealne ciasto na weekend! Lekkie, wilgotne i orzeźwiające. Polecam, szczególnie w tej porze roku!

Składniki:
Na biszkopt:
  • 3 jaja, osobno białka i żółtka
  • 30-40 gram cukru
  • 50 gram mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej typ 2000)
  • 20 gram mąki ziemniaczanej
Na krem:
  • 200 gram sera ricotta
  • 100 gram białej czekolady
  • 1 łyżka whiskey (opcjonalnie)
  • 2 łyżki wody kokosowej
Poza tym:
  • 250 gram truskawek
  • kilka malin
  • garść borówek
  • gęsty dżem truskawkowy, ja użyłam z tego przepisu (3-4 łyżki)
  • 1 opakowanie galaretki- ja użyłam agrestowej
*Aby ciasto zrobić dość szybko i sprawnie warto wszystko robić w odpowiedniej kolejności.
**Użyłam tortownicy i średnicy 24 cm.

Galaretkę rozpuszczam w wodzie według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj dodaję o 50 mniej wody niż jest napisane na opakowaniu, jeśli wiem, że w galaretce będą owoce). Galaretkę studzimy.
Owoce myjemy, truskawki kroimy na pół, pozbawiamy szypułek.

Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nadal ubijając. Mąki przesiewamy i dodajemy do ubitych jaj, całość delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (papierem wykładamy tylko spód tortownicy, resztę papieru wypuszczamy na zewnątrz formy). Biszkopt pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Biszkopt studzimy i kroimy wzdłuż, tworząc dwa blaty.

Krem
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem wody kokosowej oraz whiskey. Następnie studzimy czekoladę. Ricottę ubijamy i dodajemy po jednej łyżce rozpuszczonej czekolady.

Wykończenie ciasta
Pierwszy blat układamy na talerzu i smarujemy go dżemem truskawkowym, następnie nakładamy krem z ricotty i przykrywamy całość drugim blatem. Na wierzchu układamy owoce według uznania. Kiedy galaretka będzie odpowiednio gęsta wylewamy ją na wierzch ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.




czwartek, 28 maja 2015

Risotto z cukinią, chipsami z szynki parmeńskiej oraz natką pietruszki



Przepyszne, kremowe risotto, które uwielbiam. Dodatki sprawiają, że w smaku staje się obłędne... Tak bardzo nie mogę się doczekać, kiedy to za tydzień wreszcie spróbuję tego prawdziwego, włoskiego risotto. Obiecuję, że na blogu podzielę się z Wami tymi smakami, wspólnie odkryjemy coś nowego... :)

Składniki:
  • 60 gram ryżu Arborio
  • 1/2 lampki białego wina
  • 30-35 gram parmezanu, startego na tarce o drobnych oczkach
  • 1 cukinia
  • 2-3 plastry szynki parmeńskiej
  • 1/2 litra bulionu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1/2 cebuli lub dwie szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany czosnek i cebulę. 3/4 cukinii ścieramy na tarce o dużych oczkach, resztę cukinii odkładamy na bok. Startą cukinię wrzucamy na patelnię i również dusimy chwilę. Dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy, smażmy kilka chwil. Wlewamy wino i całość dusimy na dużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy 1/4 z podanej ilości bulionu i gotujemy tak długo aż ryż całkowicie wchłonie bulion, następnie dolewamy ponownie część bulionu. I tak do wykorzystania całego bulionu, powinno to potrwać około 18-20 minut. W tym czasie na suchej patelni smażmy szynkę parmeńską po 2-3 minuty z każdej strony. Pozostałą cukinię kroimy w kostkę i smażmy na patelni, na której smażyła się szynka parmeńska (na wytopionym z niej tłuszczu), doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy dość drobno. Pod koniec gotowania risotto dodajemy natkę pietruszki oraz parmezan (zostawiamy odrobinę do posypania na talerzu). Całość dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne.
Gotowe risotto podajemy z pokruszonymi chipsami z szynki parmeńskiej, usmażoną cukinią,  natką pietruszki oraz parmezanem.
Gotowe!




środa, 27 maja 2015

Gravlax

Składniki:
  • 300 gram świeżego łososia
  • 4 małe buraki, starte na tarce o dużych oczkach
  • 4 cm chrzanu, startego na tarce
  • 1/3 szklanki gruboziarnistej soli morskiej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 25 ml wódki
  • duży pęczek kopru
Filet z łososia myjemy, pozbawiamy ości i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na dnie naczynia, skórą do dołu. Łososia zasypujemy solą morską oraz cukrem trzcinowym. Ugniatamy całość. Następnie układamy warstwę chrzanu i buraków. Ponownie całość ugniatamy. Polewamy sokiem z cytryny, wódką oraz posypujemy skórką z cytryny. Na końcu posiekanym koprem. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie usuwamy z ryby wszystkie składniki, osuszamy z nadmiaru wody. Podajemy w formie cieniutkich plasterków.

  • jogurt naturalny (1/2 szklanki) 
  • koper
  • chrzan, starty na tarce (2 cm)
  • sól, pieprz
Posiekany koper mieszamy z jogurtem naturalnym oraz startym chrzanem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe gravlax podajemy z sosem i grzankami.


wtorek, 26 maja 2015

Makaron z pesto z jarmużu, ze świeżymi ziołami i kremowym serkiem. Pyszne danie w 30 minut!



Uwielbiam takie dania, szybkie i proste ale w smaku wyśmienite. To właśnie jest takie danie- zachwyca smakiem, aromatem świeżych ziół. Nie jest przekombinowane. Jest idealne!


Składniki (na dwie porcje):
  • 120 gram makaronu penne- u mnie makaron kukurydziany
  • garść jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka bazylii
  • sól, pieprz
  • garść orzechów nerkowca
  • 3-4 łyżki kremowego serka Arla Apetina "Pesto i Rukola"
  • do podania: kilka listków bazylii, orzechy nerkowca oraz natka pietruszki

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (najlepiej 1 minutę krócej niż jest napisane na opakowaniu. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażmy na niej posiekany czosnek oraz jarmuż, około minutę. Jarmuż ściągamy z ognia i umieszczamy go w pojemniku blendera (lub w malakserze). Dodajemy posiekane niedbale zioła: natkę pietruszki oraz bazylię, orzechy nerkowca, 3 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość miksujemy chwilę, aż uzyskamy pesto. Ugotowany makaron odcedzamy i wkładamy ponownie do garnka, dodajemy pesto oraz kremowy serek Apetina "Pesto i Rukola". Całość dokładnie mieszamy. Porcję makaronu z pesto dekorujemy listkami bazylii oraz natką pietruszki i posiekanymi orzechami nerkowca. Gotowe!





poniedziałek, 25 maja 2015

Orkiszowe naleśniki z jogurtem migdałowym i owocami


 
 

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego nie powinno ich zabraknąć w diecie żadnego człowieka, tego małego i dużego również. Dbajmy o to by dostarczać te ważne składniki naszemu organizmowi każdego dnia!
Danie idealne na śniadanie, podwieczorek lub deser.

Składniki:
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • olej kokosowy do smażenia
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka miodu
  • migdały w płatkach drobno posiekane
  • kilka kropel esencji migdałowej
  • owoce: 150 gram truskawek, kilka malin i borówek
  • ewentualnie cukier puder do posypania
Jaja, mąkę, mleko, wodę gazowaną i szczyptę soli dokładnie mieszam. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, jeśli jest taka potrzeba należy dodać odrobinę więcej wody gazowanej lub mleka. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją olejem kokosowym, następnie nakładamy porcję ciasta (w zależności od wielkości patelni) i smażymy po minucie z każdej strony, aż naleśniki będą miały złoty kolor.
Jogurt naturalny mieszamy z miodem, posiekanymi migdałami oraz esencją migdałową. Każdego naleśnika smarujemy łyżką tak przygotowanego jogurtu a następnie zwijamy w rulonik i kroimy w 1,5 cm kawałki. Układamy na talerzu. Owoce myjemy, te większe kroimy na pół i układamy na naleśnikach lub obok.



 
 




sobota, 23 maja 2015

Orkiszowa tarta z rabarbarem

Przepyszna tarta z sezonowym dodatkiem jakim jest rabarbar, koniecznie trzeba wypróbować wiosną i latem. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Składniki (Przepis na formę do tarty o średnicy 28 cm)
Ciasto kruche:
  • 300 gram mąki orkiszowej typ 2000
  • 100 gram masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić
  • 2-3 łyżki stewii
Farsz:
  • 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2-3 łyżki (lub więcej) cukru
  • 1 kieliszek whiskey


Ciasto kruche
Wszystkie składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie wyciągamy ciasto, odrywamy 1/4 i odstawiamy, resztę ciasta wałkujemy i rozkładamy w formie do tarty.

Farsz
Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, wlewamy sok z cytryny, whiskey, wsypujemy cukier i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż warzywo całkowicie się rozpadnie.
Następnie gotowy farsz nakładamy na rozwałkowane ciasto. Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy nożem w paski i nakładamy na farsz. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 25-27 minut. Podajemy z lodami.

Uwaga!
Do tarty świetnie nadają się również inne owoce sezonowe. Ponadto do tej tarty można również wykorzystać owoce, które pozostały nam po robieniu nalewki. Wtedy pomijamy dodatek whiskey, gdyż owoce same w sobie są wystarczająco pijane. Karmelizowanie spowoduje utratę alkoholu, natomiast smak farszu będzie dużo lepszy.

Smacznego, Klaudia.



czwartek, 21 maja 2015

Tarta ze szpragami, kozim serem i szynką parmeńską



Tarty osobiście uwielbiam. Szczególnie takie lekkie, chrupiące i wyraziste w smaku.

Składniki:
  • gotowe ciasto kruche lub z tego przepisu tu
  • pęczek szparagów
  • 3-4 plastry koziego sera
  • 5-6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, świeże zioła opcjonalnie
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut, wcześniej odrywamy zdrewniałe końce. Następnie kroimy w pół szparagi i kilka z nich owijamy szynką parmeńską. Gotowe ciasto kruche rozkładamy w formie do tarty, smarujemy jogurtem greckim, układamy szparagi. Na wierzch kładziemy plastry koziego sera. Posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu.
Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut. Zjadamy na ciepło lub na zimno. Możemy udekorować świeżymi ziołami.


środa, 20 maja 2015

Burgery drobiowe z kaszą jaglaną i jarmużem

 

Takie burgery to świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych bądź ociekających tłuszczem burgerów wołowych lub wieprzowych. Dodatek kaszy jaglanej powoduje, iż burgery są bardziej wartościowe i treściwe. Bogate w witaminy i minerały niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu, natomiast jarmuż... Tego Pana chyba nie muszę już nikomu przedstawiać, jego sława rośnie a ilość składników odżywczych jakie posiada bije inne produkty na głowę, jest to z pewnością super food. 

Składniki:
  • 1 szklanka jarmużu*
  • 250 gram mielonego mięsa drobiowego, np. indyka lub piersi kurczaka
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej + 1/2 wody do gotowania kaszy
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej, papryki wędzonej, ziół prowansalskich
  • łyżka masła
  • 1 cebulka
  • oliwa z oliwek

Kaszę gotujemy w podanej ilości wody aż całkowicie ją wchłonie i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie rozdrabniamy jarmuż i smażymy na maśle drobno posiekaną cebulkę przez 2-3 minuty. Mieszamy mielone mięso, ugotowaną kaszę, jarmuż, cebulkę oraz przyprawy Doprawiamy solą i pieprzem. Z podanej masy formujemy burgery (najlepiej dłonie zwilżyć oliwą z oliwek). Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (już bez tłuszczu jeśli używaliśmy oliwy do formowania burgerów) po 3-4 minuty z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, sałatką lub w bułce.

Smacznego, Klaudia.

*W sezonie świetnie sprawdzi się również botwinka.


wtorek, 19 maja 2015

Prosta sałatka z kalarepą i ogórkiem





Składniki:
  • garść roszponki lub szpinaku
  • 1/2 kalarepy
  • 1 ogórek gruntowy
  • kawałek żółtej papryki
  • 2-3 jaja, ugotowane na miękko
  • czarnuszka
  • dressing: 1 łyżka oleju lnianego, 1 łyżka soli z limonki, 1 łyżka syropu z daktyli
Ogórka i kalarepę obieramy i kroimy w słupki, paprykę również. Roszponkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na talerzu układamy roszponkę, ogórka i kalarepkę oraz paprykę. Na końcu układamy ugotowane jaja a całość posypujemy czarnuszką. Składniki dressingu mieszamy i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.

Smacznego, Klaudia.

niedziela, 17 maja 2015

Filet z indyka z sosem z botwinki i młodymi ziemniaczkami


Kocham takie obiady, które pachną i smakują wiosną.

Składniki:
  • 4 filety z indyka
  • 1/2 pęczka botwiny
  • 2 łyżka mascarpone
  • 1/4 szklanki wina półwytrawnego + 1/4 szklanki wina do marchewki i groszku
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka masła do smażenia marchewki i groszku
  • sól, pieprz
  • łyżka syropu z Agawy
  • 5-6 młodych ziemniaczków
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 marchewki
  • 1/2 puszki groszku
Filety z indyka doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na parze razem z ziemniakami (młode ziemniaki 25 minut, filety z indyka 15 minut). W tym czasie kroimy marchewkę w kostkę i dusimy na łyżce masła kilka minut, dodajemy groszek i dokładnie mieszamy. Wlewamy wino, doprawiamy sola, pieprzem i dusimy całość kilka minut. Na patelni rozpuszczamy masło, botwinę myjemy, drobno siekamy i dusimy na maśle. Wlewamy wino i czekamy aż część odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy kilka łyżek wody i dusimy całość 2-3 minuty. Dodajemy mascarpone. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze kilka łyżek wody. Na koniec dodajemy część posiekanego koperku.
Ziemniaczki doprawiamy solą tuż po ugotowaniu i posypujemy koperkiem. Podajemy z filetem indyka, marchewką duszoną z groszkiem. Całość polewamy sosem i posypujemy koperkiem.

sobota, 16 maja 2015

Zupa krem z białych szparagów z chipsem z szynki parmeńskiej, główkami szparagów, serem brie oraz natką pietruszki

Składniki:
  • pęczek białych szparagów (500 gram)- obieramy i odrywamy zdrewniałe końce, odcinamy główki
  • 3 ziemniaki
  • 2 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki wina półwytrawnego
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • do podania: chips z szynki parmeńskiej, ser brie, smażone główki szparagów, natka pietruszki
Na maśle smażymy pokrojone szparagi. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość dusimy chwilę, wlewamy wino i czekamy aż część odparuje. Następnie dodajemy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem i ponownie doprowadzamy zupę do wrzenia. Jeśli jest taka konieczność to ponownie doprawiamy.
Podajemy z chipsem z szynki parmeńskiej: na suchej, rozgrzanej patelni smażymy szynkę parmeńską po 1 minucie z każdej strony. Następnie na wytopionym tłuszczu smażymy główki szparagów (nabiorą intensywnego smaku), doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.
Zupę posypujemy główkami szparagów, podajemy z chipsem z szynki, pokrojonym serem brie oraz natką pietruszki. Dodatki są w tej zupie bardzo ważne, nadają jej sporo charakteru.


piątek, 15 maja 2015

Tarta z białym serem, kozim serem i batatmi


Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego są tak ważne w naszej codziennej diecie. Dzięki dużej zawartości białka, czujemy się syci dłużej, ponadto białko jest głównym składnikiem budulcowym naszych kości, włosów czy paznokci- dbajmy o to, by nie zabrakło go w naszej diecie. Witamy A i D oraz wapń są równie ważne w naszej diecie aby utrzymać w odpowiednim stanie nasz organizm. Wystarczą dwa plasterki sera dziennie aby zaspokoić nasze zapotrzebowanie na wapń. Warto zadbać o nasze zdrowie a mleko i jego przetwory są niezastąpione jeśli chodzi o bogactwo białka, witamin i minerałów.
Tarty uwielbiam. W każdej postaci. Smak tej tarty mogłabym porównać do... pierogów ruskich :) Lekko kwaśna, sycąca a smak twarogu przełamuje jedynie słodki batat, który idealnie gra tutaj z naszymi rodzimymi smakami. Polecam spróbować, szczególnie kiedy w lodówce jest nadmiar twarogu i jogurtu naturalnego a do drzwi pukają goście :)

Składniki:
  • gotowe ciasto kruche lub francuskie
  • 250 gram twarogu chudego
  • 250 ml jogurtu naturalnego 1,5%
  • 3-4 jaja
  • 20 gram startego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 1/2 batata (gotujemy w wodzie lub na parze 15 minut)
  • 50 gram sera koziego
  • natka pietruszki do ozdoby

Twaróg miksujemy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą i pieprzem. Jaja mieszamy z parmezanem z dodatkiem gałki muszkatołowej. Batata gotujemy w wodzie, następnie kroimy w plastry. Ser kozi również kroimy w plastry. Masę twarogową mieszamy z masą jajeczną. Wylewamy na spód tarty, następnie układamy plastry batata i sera koziego. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut. Wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłą podajemy z dodatkiem natki pietruszki.


Smacznego, Klaudia.



 

czwartek, 14 maja 2015

Grillowana pierś indyka z ratatouille

 
 


Składniki:
  • 300 gram piersi indyka
  • sól, pieprz
  • wędzona papryka
  • natka pietruszki
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • ząbek czosnku
Pierś indyka doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Smażymy na patelni grillowej po 5-6 minut z każdej strony, następnie odstawiamy by chwilę odpoczęła i posypujemy natką pietruszki.
Na oliwie z oliwek smażymy cebulę i ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię i bakłażana. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy 10 minut na średnim ogniu. Jeśli jest taka potrzeba ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa mają być al dente. Ratatouille podajemy z grillowaną piersią indyka, pokrojoną w plastry. Całość posypujemy świeżą natką pietruszki.



 

środa, 13 maja 2015

Orkiszowe gofry belgijskie



Zawsze miałam marzenie żeby zrobić takie prawdziwe, chrupiące gofry belgijskie. Co prawda zrobienie ich zajmuje nieco więcej czasu niż tych naszych tradycyjnych, jednak smak nieporównywalny z niczym innym. A zapach? Obłędny!

Składniki:
  • 270 gram mąki orkiszowej typ 1850 (lub pół na pół mąka orkiszowa i pszenna tortowa)
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 2 jaja
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 100 gram masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru białego (świetnie smakują również z cukrem dark muscovado o ile jest dość sypki)
  • szczypta soli
  • laska wanilii
  • do podania: konfitura śliwkowa, banany, płynna czekolada, mango lub wedle uznania
Drożdże mieszam z cukrem. Dodaję łyżkę mąki i łyżkę ciepłego mleka i ponownie mieszam. Odstawiam na 10-15 minut w cieple miejsce. Niech drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodaję resztę mąki, resztę mleka, jaja, szczyptę soli, wanilię i całość dokładnie mieszam. Ciasto odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podłączam gofrownicę do prądu i rozpoczynam jej nagrzewanie. Do ciasta stopniowo dodaję masło i mieszam tak długo aż uzyskam błyszczącą, jednolitą masę. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut. Na rozgrzaną gofrownicę nakładam po łyżce ciasta i piekę 3-4 minuty. Następnie wyciągam upieczone gofry i podaję z konfiturą śliwkową i bananami lub płynną czekoladą i plastrami mango. Nakładam kolejną partię ciasta i postępuję dokładnie tak samo z pozostałym ciastem. Co jakiś czas między kolejnymi partiami ciasta nagrzewam urządzenie 5 minut (wtedy gofry są bardziej chrupiące).

Smacznego, Klaudia.