Strony

wtorek, 30 czerwca 2015

Fit hamburgey z kurczakiem i salsą mango/ chutney z cebuli

 

Zdrowo, kolorowo i pysznie!

Składniki:
  • 5 kajzerek wieloziarnistych
  • 300 gram mielonej piersi kurczaka
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz
  • 1 pomidor malinowy, pokrojony w plastry
  • kilka liści sałaty masłowej
  • kilka małych, słodkich papryczek, kroimy w plastry
  • oliwa z oliwek
Salsa mango:
  • 1 mango
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • szczypta chili
Chutney z cebuli czerwonej:
  • 3 średnie czerwone cebule
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek


Cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni na łyżce oliwy z oliwek przez 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet balsamiczny. Dusimy jeszcze 5-6 minut. Jeśli jest taka konieczność dodajemy łyżkę lub dwie wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki.
Mango obieramy i drobno siekamy. Wkładamy do garnka i dusimu 5-7 minut, dodajemy sok z cytryny i chili. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie blenderem lub widelcem rozdrabniamy. Przekładamy do miseczki.
Mięso mielone z piersi doprawiamy solą, pieprzem, skórką z cytryny oraz posiekanym drobno koperkiem. Wyrabiamy przez chwilę. Dłonie moczymy w oliwie z oliwek i formujemy kotlety z mięsa. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kotlety po 3-4 minuty z każdej strony. Bułki grillujemy na patelni lub nie (wedle uznania).
Na jednej części bułki układamy sałatę, pomidora i pokrojone papryki. Następnie kładziemy grillowanego kotleta i w zależności od upodobań salsę z mango lub chutney z cebuli. Delektujemy się smakiem zdrowych hamburgerów! Gotowe :)



 
 

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Bezglutenowa granola


Od ponad roku niezmiennie robię granolę. Aby nie popaść w rutynę raz na jakiś czas jest to granola czekoladowa, granola standardowa, czasem dodaję do granoli sok jabłkowy, czasem zieloną herbatę i tak w kółko coś w niej zmieniam. Zawsze bazą do mojej granoli są płatki owsiane, tym razem jednak jest inaczej. Bazą do granoli stały się bezglutenowe płatki ryżowe. Wyszło pysznie!

Składniki:
  • 2 szklanki płatków ryżowych
  • 1 szklanka mieszanki orzechów: u mnie zazwyczaj są to włoskie, laskowe, migdały, nerkowca, orzechy brazylijskie
  • 3-4 łyżki pestek słonecznika
  • 5-6 łyżek siemienia lnianego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki miodu- u mnie lipowy
  • 1 szklanka mieszanki suszonych owoców- u mnie standardowo żurawina, śliwka, morela, daktyle
  • dodatkowo: jogurt naturalny, mleko, owoce do podania
Orzechy siekamy. Płatki ryżowe mieszamy z posiekanymi orzechami, pestkami słonecznika, siemieniem lnianym, cynamonem oraz miodem. Całość wkładamy do żaroodpornej formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie naszą mieszankę studzimy, mieszamy z posiekanymi suszonymi owocami i przekładamy do słoika lub innego pojemnika.
Gotową granolę podajemy z jogurtem naturalnym/mlekiem i owocami.


niedziela, 28 czerwca 2015

Bezglutenowe knedle z czereśniami w cynamonowo-cukrowej posypce


Znowu knedle. W tym roku to już drugi raz kiedy je robię. Knedle robię w wersji bezglutenowej, taka smakuje mi najbardziej. Knedle wtedy nie są ciężkie, ciasto jest delikatniejsze i bardziej ziemniaczane. Doszłam już do takiej wprawy w robieniu knedli, że sama bym się tego po sobie nie spodziewała. Zazwyczaj bardzo lubiłam wszelkie kluskowate dania... jeść. Z robieniem było nieco gorzej. Jednak po mojej udanej próbie zrobienia klusek śląskich wszystko się zmieniło i jestem na dobrej drodze do tego, by się wreszcie nauczyć robić dobre kluchy.


Składniki (na dwie duże porcje):
  • 1/2 kg ziemniaków, legenda głosi, że powinny być stare ja natomiast wykorzystałam młode
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki kokosowej (lub innej bezglutenowej/ewentualnie dodatkowa łyżka mąki ziemniaczanej)
  • szczypta soli
  • 15-20 czereśni
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Ziemniaki obieram, gotuję, studzę. Dodaję mąki oraz szczyptę soli i zagniatam ciasto. Nie powinno kleić się do rąk. Czereśnie myję i dryluję. Porcję ciasta rozpłaszczam w dłoniach, nakładam czereśnie i sklejam jak pieroga, następnie formuję kulkę i układam na posypanej mąką desce. Postępuję tak samo z resztą ciasta. Knedle powinny być dość małe, pamiętajmy, że ciasto powinno otulać czereśnię. Następnie w dużym garnku gotuję wodę.  Gotowe knedle gotuję w wodzie do 2-3 minut po wypłynięciu na jej powierzchnię. Po ugotowaniu knedle obtaczam w cukrze wymieszanym z cynamonem. Gotowe!



sobota, 27 czerwca 2015

Konfitura czereśniowa z wanilią

 
 
Sezon na czereśnie jeszcze trwa więc póki jeszcze mamy okazję wykorzystajmy go jak najlepiej. W tym roku z czereśni zrobiłam kilka słoiczków konfitury z wanilią, gdzieś w szafie robi się nalewka, było ravioli, były knedle.. Czereśni w tym roku wykorzystuję bardzo dużo w kuchni i tu muszę podziękować moim sąsiadom i babci za to, że mnie tak hojnie nią obdarowali.

Składniki (około 3-4 słoiki po 200 ml):
  • 3/4 kg wydrylowanych czereśni
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej w zależności od upodobań)
  • sok z 1 limonki
  • 1 laska wanilii
Czereśnie myję, dryluję i zasypuję cukrem. Odstawiam na jedną noc. Następnego dnia gotuję czereśnie z dodatkiem soku z limonki oraz ziarenek wanilii i całej laski 10-12 minut. Następnie gotową konfiturą uzupełniam wyparzone słoiki i stawiam do góry dnem lub wekuję (15 minut). Jeden słoiczek od razu wkładam do lodówki bo wszyscy mają na niego ochotę.
Taka konfitura świetnie nadaje się jako dodatek do budyniu, do deserów, lodów oraz do naleśników, również do kanapek.



piątek, 26 czerwca 2015

Konfitura truskawkowa z wanilią


Śmiało mogę powiedzieć, że moje przetwory kocham. I to nie dlatego, że są najlepsze na świecie- wiadomo dżemy, kompoty oraz inne cuda mamy i babci są najlepsze po słońcem! Kocham je natomiast dlatego, że wkładam w nie całe moje serce. W takim jednym słoiczku jest cząstka mnie a przygotowanie przetworów dla mnie to nie tylko ugotowanie truskawek z cukrem... Dla mnie jest to cały proces od wyboru odpowiednich owoców, po wybranie dodatków, słoiczków, etykiet... Tak by później cały rok cieszyły oko. Kocham je za to, że są takie piękne, że gdy zimą przypomnę sobie znów o ich istnieniu ponownie mnie zachwycą i odtworzą smak lata...


Składniki (na około 10 słoików o pojemności 250-300 gram):
  • 2,5 kg truskawek- najlepiej wybrać ładne, jędrne, lepiej żeby nie były poobijane
  • 1 szklanka cukru (lub więcej jeśli ktoś lubi baaaardzo słodkie konfitury, ja wolę czuć smak owoców)
  • 2 opakowania żelfiksu 3:1 (ja daję mniej cukru niż jest napisane na opakowaniu, zawsze wychodzą)
  • 1 laska wanilii

Truskawki myję, pozbawiam szypułek i zasypuję cukrem, odstawiam na pół godziny. Po tym czasie gotuję truskawki w ich własnym soku, dodaję ziarenka wanilii oraz całą laskę i duszę całość 6-7 minut (chcę aby truskawki zachowały swój kształt). Po tym czasie dodaję żelfiksy i gotuję całość jeszcze 5 minut na małym ogniu. Następnie zestawiam z ognia i mieszam tak długo aż pozbędę się piany (ja nie miałam jej prawie w ogóle). Gotową konfiturą napełniam wyparzone słoiki i zakręcam. W tym momencie można słoiki postawić do góry dnem na jeden dzień i dżem będzie gotowy oraz odpowiednio zakonserwowany. Ja jednak, korzystając z wieloletniego doświadczenia mojej mamy, wekuję słoiki. Zatem do dużego garnka wkładam ścierkę, następnie w garnku układam słoiki tak by się nie dotykały (do góry nakrętką oczywiście) i wlewam wody do garnka prawie do nakrętek słoików (jeśli słoiki są różnej wysokości zwracam uwagę na najmniejszy słoik i do jego nakrętki nalewam wody). Całość gotuję 8-10 minut od zagotowania wody, następnie wyciągam słoiki i stawiam do góry dnem na jedną dobę. Tak przygotowane przetwory można przechowywać przez rok. Co do laski wanilii to zazwyczaj jej nie wyciągam. Gotowe!



czwartek, 25 czerwca 2015

Czekoladowy krem z kaszy jaglanej z czereśniami i truskawkami


Krem z kaszy jaglanej to niezwykle zdrowe i pyszne danie. Świetnie smakuje solo, jak i jako dodatek do tarty. Bardzo go lubimy, to taka nasza zdrowa słodycz :)

Składniki (2-3 porcje):
  • 1 szklanka kaszy jaglanej marki Kupiec
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu (lub więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodkie kremy)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 banan lub 1 awokado
  • garść czereśni i truskawek

Kaszę jaglaną gotuję w podanej ilości mleka i wody. Po ugotowaniu przekładam do kielicha blendera razem z miodem, kakao oraz bananem/awokado. Całość miksuję tak długo aż uzyskam jednolity krem. Jeśli jest taka konieczność dodaję jeszcze łyżkę lub dwie mleka. Krem przekładam do pucharków i dekoruję owocami.
Krem z kaszy jaglanej można przygotować dzień wcześniej, świetnie przechowuje się w lodówce.



środa, 24 czerwca 2015

Ravioli z serkiem i czereśniami

 
Uwielbiam tak kombinować, łączyć smaki i za każdym razem tworzyć coś nowego! Satysfakcja wtedy jest niesamowita. Polecam wypróbować moje nowe, inne ravioli.

Składniki (na dwie porcje):
  • 1 szklanka mąki (ja użyłam orkiszowej razowej, ale może być pszenna)
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie kremowego serka o smaku wiśni i żurawiny (użyłam Almette)
  • 250 gram czereśni, umytych i wydrylowanych
  • 50 gram masła
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3-4 łyżki płatków migdałów
Z mąki, szczypty soli, jednego jaja i żółtka zagniatamy ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodajemy łyżkę wody. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy dość cienko i na jednej połowie ciasta nakładamy łyżeczkę serka kremowego oraz jedną czereśnię. Nakładamy farsz na ciasto zostawiając 4 centymetrowe odstępy. Następnie smarujemy białkiem wokół farszu i nakładamy drugą połowę ciasta. Wokół farszu dość mocno uciskamy ciasto aby dobrze się skleiło i odkrawamy radełkiem bądź nożem. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Gotowe ravioli gotujemy w wodzie 4-5 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cynamon, cukier trzcinowy oraz płatki migdałów. Ugotowane ravioli podajemy z masłem i dodatkami. Gotowe!




wtorek, 23 czerwca 2015

Sałatka z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami, gorgonzolą i fasolką szparagową




Uwielbiam sałatki, ponieważ są proste, szybkie w przygotowaniu a przede wszystkim zdrowe. Ta sałatka świetnie nadaje się na kolację, jak i lunch w pracy. Nie dość, że jest pyszna to jeszcze kolorowa. Warta spróbowania, polecam!

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej marki Kupiec
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 7-8 suszonych pomidorów
  • 50 gram sera gorgonzola
  • 150 gram fasoli szparagowej zielonej
Podaną ilość kaszy gotujemy w szklance wody z dodatkiem szczypty soli aż ta wchłonie ją całkowicie. Kasza powinna być ugotowana na sypko. Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno i dodajemy do ugotowanej kaszy. Fasolkę szparagową gotujemy przez 8 minut w wodzie, następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski, ser gorgonzola w kostkę. Fasolkę, suszone pomidory oraz ser dodajemy również do ugotowanej kaszy, całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!



poniedziałek, 22 czerwca 2015

Sałatka ze szparagami, szynką parmeńską i ricottą z pesto szparagowo-bazyliowym



Składniki:
  • kilka liści sałaty masłowej
  • 3 jaja ugotowane na miękko
  • 3-4 plastry szynki parmeńskiej
  • 1/2 pęczka (około 250 gram) cienkich szparagów zielonych
  • 3-4 łyżki ricotty
  • garść liści bazylii
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki orzechów włoskich (lub innych orzechów)
  • sól, pieprz

Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie, jeśli są cienkie wystarczy 3-4 minuty. Jaja gotujemy na miękko (ja zazwyczaj gotuję 6,5 minuty). Część ugotowanych szparagów zawijamy w szynkę parmeńską, resztę wkładamy do malaksera (lub moździerza) razem z listkami bazylii, olejem rzepakowym, solą, pieprzem oraz orzechami włoskimi i miksujemy (lub ucieramy) do uzyskania pesto. Jeśli pesto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody. Na talerzu układamy umyte liście sałaty masłowej oraz szparagi zawinięte w szynkę parmeńską. Układamy pokrojone na połówki jajka oraz ricottę. Całość polewamy pesto.




piątek, 19 czerwca 2015

Płatki ryżowe z wanilią, czereśniami i ricottą

 

Idealne propozycja na zdrowe i szybkie śniadanie, szczególnie w upalne dni. Typowe letnie danie dzięki któremu zaczniesz swój dzień zdrowo, z pełnią energii.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 szklanka płatków ryżowych marki Kupiec
  • 1 szklanka wody
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki ricotty
  • 1 szklanka czereśni, pozbawionych pestek (najlepiej w tym celu użyć drylownicy)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 limonki
Czereśnie (bez pestek) gotujemy w garnku z dodatkiem cukru trzcinowego, 1/2 laski wanilii i soku z limonki około 7-8 minut. W tym czasie w garnku gotujemy szklankę wody, po zagotowaniu dodajemy płatki ryżowe i gotujemy całość około 2 minuty cały czas mieszając. Dodajemy ziarenka z pozostałej części wanilii oraz syrop klonowy i dokładnie mieszamy. Gotowe płatki ryżowe podajemy z konfiturą czereśniową oraz łyżką ricotty dla przełamania smaku.





Grillowana pierś kurczaka z duszonym na winie szpinakiem, fasolką szparagową i młodymi ziemniaczami z koprem



Chyba każdy z nas czasem ma ochotę na coś prostego a zarazem niebywale pysznego. Młode ziemniaki, pachnący koper i świeża fasolka szparagowa oraz szpinak prosto z działki to smaki, które nie potrzebują już niczego więcej, one pachną latem, pachną wolnością. Oto moja propozycja na weekend. Idealny obiad na ciepły, letni dzień.

Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1/2 kg szpinaku
  • 1/2 lampki białego wina
  • szczypta soli oraz pieprzu
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 300 gram piersi z kurczaka
  • 1/3 pęczka kopru
Ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem soli. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i marynujemy w jogurcie naturalnym 10 minut. Następnie grillujemy po 2 minuty z każdej strony. Szpinak myjemy i dusimy na łyżce oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wino i dusimy jeszcze kilka minut. Fasolkę szparagową gotujemy 8 minut w osolonej wodzie. Następnie warzywa odcedzamy. Na talerzu układamy duszony szpinak, następnie grillowany filet z kurczaka, ugotowane ziemniaczki i fasolkę. Całość posypujemy koprem według uznania.

czwartek, 18 czerwca 2015

Rosół z grillowanym indykiem, brokułami i karmelizowaną szalotką

 

Składniki:
  • 4-5 szklanek rosołu lub bardzo aromatycznego bulionu, rosół gotuję zazwyczaj podobnie, zatem bazę do zupy proponuję ugotować według tego przepisu: tu. Warzywa i mięso z rosołu można wykorzystać do pasztetu, na przykład: tego.
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1/2 brokułu, podzielonego na różyczki
  • 2 szalotki
  • sól, pieprz, papryka wędzona
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki makaronu w kształcie malutkich kuleczek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 200 gram filetu z indyka
Filet z indyka doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej (lub grillu ogrodowym w sezonie) z dodatkiem oliwy z oliwek po 4-5 minut z każdej strony. Następnie na patelni grillowej układamy pokrojone na ćwiartki szalotki, grillujemy 2-3 minuty z każdej strony pod koniec grillowania dodajemy na patelnię cukier trzcinowy i karmelizujemy chwilę szalotki. Filet z indyka kroimy na kawałki.
Do gotującego się rosołu dodajemy różyczki brokułu i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy makaron i gotujemy kilka minut. Dodajemy pokrojoną marchewkę i natkę pietruszki, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Porcję zupy podajemy z grillowanym indykiem i karmelizowaną szalotką.



środa, 17 czerwca 2015

Falafele z sałatką ze szpinaku, fasolki szparagowej i szparagów


Falafele do których nie byłam kompletnie przekonana zaskoczyły mnie pod każdym względem. Przede wszystkim za łatwość ich przygotowania, za niesamowity smak i zapach, za konsystencję i za łatwość przechowywania. Jest to danie tak wspaniałe pod każdym względem, że jestem w nich zakochana! Oczywiście najlepsze są na ciepło ale o tym chyba nie muszę wspominać :)

Składniki:
Na falafele:
  • 200 gram suchej ciecierzycy, wymoczonej przez noc w wodzie
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • po 1/2 łyżeczki: kuminu, kurkumy, chili, soli, mielonej kolendry
  • 2-3 łyżki wody
  • olej do smażenia
Na sałatkę:
  • garść świeżego szpinaku
  • garść fasolki szparagowej zielonej
  • 6-7 białych szparagów
  • kiełki rzodkiewki lub brokułu
Na winegret:
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Ciecierzycę miksujemy z pozostałymi składnikami do momentu aż uzyskamy gładką masę. Następnie z powstałej masy formujemy kulki (można na przykład zrobić to dzień przed planowanym podaniem dania). Sporą ilość tłuszczu rozgrzewamy na patelni, falafele powinny pływać w oleju (jeśli tłuszcz będzie dobrze rozgrzany to falafele nie "wypiją" go zbyt wiele, należy uzbroić się w cierpliwość). Falafele smażymy po 1 minucie z każdej strony następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Szparagi i fasolkę myjemy, od szparagów odrywamy ich zdrewniałe końce i obieramy. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie 8 minut. Odcedzamy, fasolkę kroimy wzdłuż a szparagi na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy. Składniki winegretu dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy szpinak, następnie ugotowane warzywa i całość skrapiamy winegretem. Układamy usmażone falafele oraz kiełki.







wtorek, 16 czerwca 2015

Tiramisu



Składniki:
  • 1 opakowanie biszkoptów do Tiramisu
  • 250 gram mascarpone
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • kakao
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 1 kieliszek Amaretto (ja dodałam Malibu)
Zaparzoną kawę studzimy. Żółtka miksujemy z cukrem z dodatkiem wanilii aż uzyskamy jasny, kremowy puch. Najlepiej jeśli cukier będziemy dodawać stopniowo. Powinno nam to zająć nie więcej niż 10 minut. Następnie delikatnie mieszamy powstałą masę z mascarpone. Kawę mieszamy z likierem i krótko moczymy w niej kolejno biszkopty, które układamy na dnie prostokątnego naczynia (lub w pucharkach jeśli mamy ochotę). Następnie nakładamy część kremu. Całość posypujemy kakao. Ponownie moczymy biszkopty, układamy w naczyniu i nakładamy krem. Postępujemy tak aż do wykorzystania wszystkich składników z czego ostatnią warstwą ma być krem. Tak przygotowany deser przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy kakao.


poniedziałek, 15 czerwca 2015

Knedle z truskawkami z orzechami i salsą truskawkową, bez glutenu i bez jajek


Knedle z truskawkami to danie, które należy wykonać obowiązkowo w "sezonie truskawkowym". Rok temu robiłam: knedle z truskawkami i solonym karmelem. W tym roku postanowiłam nieco zmienić przepis, przede wszystkim jest on bez glutenu i bez jajek. Ponadto zrezygnowałam z solonego karmelu na rzecz prażonych z cynamonem orzechów włoskich a dodatkowo pojawiła się salsa z truskawek. Wyszło pyszne, słodkie danie główne, które każdemu polecam.


Składniki: (na 2 porcje):
  • 500 gram ziemniaków (podobno najlepsze są stare, ja użyłam młodych i wyszły super!)
  • 3 łyżki mąki jaglanej (można użyć innej bezglutenowej)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 15 średnich truskawek
Dodatkowo:
  • garść orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżka oleju kokosowego
  • 300 gram świeżych truskawek
  • sok z 1/4 limonki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt naturalny, mąki, sól i cukier. Całość dokładnie zagniatamy, jeśli klei się do rąk dodajemy więcej mąki ziemniaczanej. Bierzemy w dłonie porcję ciasta, rozpłaszczamy i wkładamy truskawkę. Następnie sklejamy knedla i odstawiamy na talerz. W tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Gotowe knedle gotujemy w wodzie najlepiej partiami by się nie posklejały, knedle są ugotowane 1-2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Dodatkową ilość truskawek kroimy w drobną kostkę i mieszamy z sokiem limonki. Odstawiamy do lodówki.
Orzechy drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i prażymy orzechy z dodatkiem cynamonu i cukru trzcinowego. Następnie na patelnię wrzucamy ugotowane knedle i obtaczamy w orzechach. Podajemy z salsą truskawkową i jogurtem wymieszanym z miodem.