Knedle z truskawkami to danie, które należy wykonać obowiązkowo w "sezonie truskawkowym". Rok temu robiłam:
knedle z truskawkami i solonym karmelem. W tym roku postanowiłam nieco zmienić przepis, przede wszystkim jest on bez glutenu i bez jajek. Ponadto zrezygnowałam z solonego karmelu na rzecz prażonych z cynamonem orzechów włoskich a dodatkowo pojawiła się salsa z truskawek. Wyszło pyszne, słodkie danie główne, które każdemu polecam.
Składniki: (na 2 porcje):
- 500 gram ziemniaków (podobno najlepsze są stare, ja użyłam młodych i wyszły super!)
- 3 łyżki mąki jaglanej (można użyć innej bezglutenowej)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- łyżka cukru trzcinowego
- 15 średnich truskawek
Dodatkowo:
- garść orzechów włoskich
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- łyżka oleju kokosowego
- 300 gram świeżych truskawek
- sok z 1/4 limonki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt naturalny, mąki, sól i cukier. Całość dokładnie zagniatamy, jeśli klei się do rąk dodajemy więcej mąki ziemniaczanej. Bierzemy w dłonie porcję ciasta, rozpłaszczamy i wkładamy truskawkę. Następnie sklejamy knedla i odstawiamy na talerz. W tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Gotowe knedle gotujemy w wodzie najlepiej partiami by się nie posklejały, knedle są ugotowane 1-2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Dodatkową ilość truskawek kroimy w drobną kostkę i mieszamy z sokiem limonki. Odstawiamy do lodówki.
Orzechy drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i prażymy orzechy z dodatkiem cynamonu i cukru trzcinowego. Następnie na patelnię wrzucamy ugotowane knedle i obtaczamy w orzechach. Podajemy z salsą truskawkową i jogurtem wymieszanym z miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz