Strony

wtorek, 31 maja 2016

Koktajl truskawkowy z marakują


Przepyszny koktajl z zaledwie kilku składników, który idealnie nada się na drugie śniadanie. Sezon na smaczne, pachnące truskawki uważam za otwarty! :)

Składniki:
  • 250 gram truskawek
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego
  • 2 marakuje
  • garść świeżej mięty
Połowę truskawek miksuję na mus. Drugą część miksuję z mlekiem, marakują i miętą. Na dnie szklanki umieszczam część musu truskawkowego i dopełniam koktajlem truskawkowym z marakują. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.

poniedziałek, 30 maja 2016

Grillowany łosoś z sosem winnym z rabarbaru, puree ziemniaczanym i duszoną na maśle fasolką


Przepyszne, sezonowe danie. Grillowany łosoś doprawiony szczyptą czosnku niedźwiedziego oraz puree ziemniaczane z tym samym dodatkiem świetnie komponuje się z idealnie aksamitnym, kwaśnym i perfekcyjnie gładkim sosem z rabarbaru. Całość podana z grillowaną łodygą rabarbaru dla przełamania struktur i pyszną, duszoną na maśle ze świeżymi ziołami, fasolką szparagową. Danie godne polecenia i warte wypróbowania, nawet dla opornych na nowości.

Składniki (na 2 porcje):

Grillowany łosoś:
  • 300 gram filetu z łososia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta czosnku niedźwiedziego
Sos winny z rabarbarem:
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 50 ml czerwonego wina
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 średniej cebuli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka masła
Puree ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim:
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta czosnku niedźwiedziego
  • szczypta soli i pieprzu
Fasolka szparagowa duszona na maśle ze świeżymi ziołami:
  • 150 gram mrożonej fasolki szparagowej
  • garść świeżych ziół: tajskiej bazylii, oregano i mięty
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
Dodatkowo:
  • 1 łodyga rabarbaru
Przygotowania najlepiej zacząć od sosu. Cebulę kroję drobno i smażę na maśle. Rabarbar obieram, kroję w kostkę i smażę z cebulą. Doprawiam szczyptą soli, pieprzu i cukru. Dodaję wino i redukuję o połowę. Wlewam bulion i całość duszę do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać. Całość przekładam do malaksera i miksuję na gładki sos. Ewentualnie doprawiam do smaku.
Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości, odlewam wodę. Ziemniaki przepuszczam przez praskę. Dodaję mleko, masło, przyprawy i całość mieszam do uzyskania gładkiego puree.
Filet z łososia doprawiam sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dzielę na dwa kawałki i grilluję przez 3 minuty z jednej strony a następnie minutę z drugiej. Na koniec posypuję szczyptą czosnku niedźwiedziego.
Na maśle i oleju smażę fasolkę szparagową. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Dodaję posiekane świeże zioła i ściągam fasolkę z ognia.
Łodygę rabarbaru myję i grilluję po 3 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki.
Na talerz nakładam łyżkę puree, porcję filetu z łososia, część fasolki szparagowej i odrobinę sosu. Całość dekoruję kawałkami grillowanego rabarbaru.

Smacznego, Klaudia.



środa, 25 maja 2016

Nocna owsianka z chia, karmelizowanym rabarbarem i marakują

Uwielbiam owsianki na śniadanie a te z sezonowymi dodatkami szczególnie. Karmelizowany rabarbar jest przepyszny! W smaku słodko- kwaśny, delikatnie rozpływa się w ustach. Do tego marakuja, która przyjemnie chrupie w buzi a całość staje się niebanalna i smaczna.

Składniki (na 1 porcję):
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wody
  • 100 gram jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 marakuja
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
Płatki owsiane zalewam wodą i odstawiam do lodówki na całą noc. Jogurt naturalny mieszam z nasionami chia i również odstawiam do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia rano mieszam napęczniałe płatki z puddingiem chia. Rabarbar obieram, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła. Całość chwilę smażę, dodaję cukier i duszę do momentu jego rozpuszczenia. Płatki podaję z karmelizowanym rabarbarem i marakują.

Smacznego, Klaudia.

wtorek, 24 maja 2016

Sałatka z kaszą gryczaną, łososiem, szparagami i suszonymi pomidorami


Przepyszna sałatka z kaszą gryczaną paloną, gotowanymi szparagami, smażonym łososiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni. Idealna na lunch do pracy lub kolację.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej suchej
  • 5-6 suszonych pomidorów w oleju
  • 7-8 zielonych szparagów
  • 100 gram filetu z łososia
  • 3 łyżki pestek dyni
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki oleju pozostałego z pomidorów suszonych
  • skórka otarta z połowy cytryny
Kaszę gotujemy w proporcji 1:2, na połowę szklanki kaszy przypada 1 szklanka wody, do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie przez 3 minuty, tak by główki szparag wystawały znad powierzchni wody. Filet z łososia doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i skórką z cytryny. Smażymy filet po 2 minuty z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, suszone pomidory w paski a łososia w kostkę. Ugotowaną kaszę mieszamy z filetem, suszonymi pomidorami, szparagami, pestkami dyni, szczyptą soli i pieprzu oraz olejem.

Smacznego, Klaudia.



poniedziałek, 23 maja 2016

Kanapka z łososiem, szparagami i jajkiem w koszulce

W tym roku szaleję z przeróżnymi kanapkami. Tym razem prosta ale bardzo smaczna. Z wędzonym łososiem, efektownym jajkiem w koszulce i szparagami. Koniecznie musisz wypróbować w sezonie szparagowym!

Składniki (2 porcje):
  • 2 kromki ulubionego pieczywa
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 8-9 szparagów zielonych
  • 50 gram wędzonego łososia
  • 3 łyżki kremowego serka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • świeżo zmielony pieprz
Chleb tostuję. W dużym garnku gotuję wodę, po zagotowaniu obniżam nieco temperaturę pod garnkiem, dodaję ocet i tworzę w wodzie wir. Jajko wbijam do małej miseczki a następnie przelewam z miseczki w sam środek utworzonego wiru. Gotuję 1,5 minuty. Tak samo postępuję z drugim jajkiem. Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję i gotuję przez 5 minut we wrzącej wodzie. Odcedzam i kroję wzdłuż na pół. Serek mieszam z posiekanym szczypiorkiem. Stostowane pieczywo smaruję serkiem, nakładam połowę wędzonego łososia oraz ugotowane szparagi. Całość przykrywam jajkiem ugotowanym w koszulce i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego, Klaudia.


sobota, 21 maja 2016

Pierś kurczaka duszona z rabarbarem, młodymi ziemniaczkami i groszkiem ze szparagami



Pomysł na standardowy, codzienny obiad w wersji wiosennej. Bardzo orzeźwiające, lekkie danie na każdy dzień. Delikatna pierś kurczaka w kwaśnym musie z rabarbaru z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół oraz delikatnie uduszone szparagi z groszkiem na maśle z dodatkiem młodych ziemniaczków z koperkiem. Lepiej być już nie może!

Składniki (na 2 porcje):
  • 300 gram piersi kurczaka
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • garść świeżych ziół: oregano i bazylii
  • 400 gram młodych ziemniaków
  • łyżeczka posiekanego koperku
Duszone warzywa:
  • 5-6 zielonych szparagów
  • 1/2 szklanki zielonego, mrożonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu i soli
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut. Najlepiej jeśli wybierzemy najmniejsze ziemniaki, wtedy gotowanie potrwa krócej.
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z masłem. Pierś kurczaka kroję w plastry, lekko rozbijam i doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Smażę na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony. Rabarbar obieram, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do kurczaka. Całość smażę jeszcze 3-4 minuty, do momentu aż rabarbar się rozpadnie. Jeśli jest taka konieczność doprawiam jeszcze szczyptą soli i pieprzu. Zioła siekam drobno i dodaję do kurczaka.
Na osobnej patelni również rozgrzewam masło z oliwą z oliwek. Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję je i kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam na patelnię i smażę 2-3 minuty. Dodaję mrożony groszek i całość smażę jeszcze minutę. Ściągam z ognia i doprawiam szczyptą soli oraz pieprzu.
Ugotowane ziemniaczki podaję z kilkoma plastrami piersi kurczaka i porcją duszonych warzyw. Całość dekoruję świeżymi ziołami i koperkiem.

Smacznego, Klaudia.



piątek, 20 maja 2016

Tarta serowa z suszonymi pomidorami, awokado i szynką parmeńską

Przepyszna tarta z serem Camembert, Bryndzą, serem z niebieską pleśnią, awokado, suszonymi pomidorami szynką parmeńską. Idealnie kruche ciasto z takim nadzieniem nie może się nie udać. Przepis idealnie sprawdzi się na kolację z przyjaciółmi lub weekendowy obiad.

Składniki:

Ciasto kruche:
  • 200 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
Składniki nadzienia:
  • po 75 gram sera: Camembert, z niebieską pleśnią i Bryndzy
  • 1 awokado
  • 10-11 suszonych pomidorów z oleju
  • 6-7 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 3 jajka
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta papryki wędzonej
Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko, ciasto owijamy folią i umieszczamy na minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie wałkujemy ciasto i układamy na blaszce do pieczenia tarty (wysmarowanej wcześniej masłem). Nakłuwamy ciasto widelcem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 15 minut.

W tym czasie należy przygotować farsz. Sery i awokado kroimy w kostkę. Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki, pomidory suszone kroimy w paski. W misce mieszamy śmietanę z jajkami i przyprawami. Dodajemy resztę składników i całość dokładnie mieszamy tak długo aż składniki połączą się równomiernie. Spód tarty wypełniamy farszem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na 45 minut. Po upieczeniu wyciągamy tartę z formy i od razu podajemy. Tarta jest smaczna również na zimno.

Smacznego, Klaudia.


czwartek, 19 maja 2016

Tost z duszoną botwiną, karmelizowanym rabarbarem, szparagami, jajkiem w koszulce i orzeszkami pinii

Uwielbiam takie kanapki! Duszone na maśle liście botwiny, karmelizowany rabarbar oraz duszone szparagi a całość uwieńczona jajkiem w koszulce i orzeszkami pinii. Z pewnością to nie jest ten rodzaj kanapki, którą weźmiecie w dłoń i po prostu zjecie. Jest to wykwintna, bardzo wiosenna kanapka, której smak na długi utkwi w Waszej głowie. Chrupiące szparagi, delikatnie maślane liście botwiny oraz słodko- kwaśny rabarbar a całość połączona kremowym żółtkiem ugotowanego w koszulce jajka i chrupiącymi, prażonymi orzeszkami pinii. Jestem przekonana, że to nie jest moja jednorazowa przygoda z tymi składnikami. Właściwie mam już pomysł w jakim daniu można je świetnie połączyć! Czekajcie, przepis będzie niebawem!

Składniki:
  • 1 kromka ulubionego pieczywa
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 2-3 szparagi zielone
  • 7-8 liści botwiny
  • 3łyżki masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/4 awokado
  • 1 jajko
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 1 łyżka octu
Liście botwiny myję, osuszam ręcznikiem papierowym i duszę na łyżce masła z dodatkiem szczypty soli i pieprzu przez minutę. Ściągam z patelni. Szparagom odrywam zdrewniałe końce i kroję na mniejsze kawałki. Duszę na tej samej patelni co liście botwiny z kolejną łyżką masła. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Na kolejnej patelni rozgrzewam masło i miód. Łodygi rabarbaru kroję na mniejsze kawałki i karmelizuję przez 2-3 minuty. Na patelni grillowej opiekam kromkę pieczywa z każdej strony po minucie. Awokado kroję w plastry. Na suchej patelni prażę orzeszki przez minutę. W dużym garnku gotuję wodę, po zagotowaniu dodaję łyżką octu i obniżam źródło ciepła pod garnkiem o połowę. Jajko wbijam do małej miseczki. W garnku dużą łyżką tworzę wir i w sam środek tego wiru wbijam jajko. Jajko w koszulce gotuję przez 1,5 minuty, następnie wyławiam łyżką cedzakową.
Składam kanapkę. Na grillowaną kromkę pieczywa nakładam duszoną botwinę, pokrojone awokado, rabarbar karmelizowany, duszone szparagi oraz jajko w koszulce. Całość posypuję prażonymi orzeszkami pinii. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.


środa, 18 maja 2016

Sałatka ze szparagami, awokado, jajkiem w koszulce, parmezanem i ziołowym dressingiem


To mój ulubiony czas w roku. Tyle kolorów, wszystko już na dobre obudziło się do życia a teraz nim tętni i powoduje uśmiech na mojej twarzy. Uwielbiam moment kiedy bez problemu mogę kupić pęczek moich ulubionych szparagów, botwinki czy kilka gałązek rabarbaru. Kiedy wokół pięknie pachnie bez a Pani na straganie zachęca do kupna polskich truskawek. I wtedy już wiem, że jestem w miejscu w którym być powinnam, które kocham.

Składniki (na 1 porcję):
  • 6-7 szparagów zielonych
  • 1/4 awokado
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu
  • kawałek parmezanu, otartego obieraczką do jarzyn
  • dressing: garść świeżych ziół: bazylii tajskiej, mięty i oregano, 2 łyżki oleju pistacjowego, 1 łyżka soku z limonki, szczypta świeżo zmielonego pieprzu i soli
Szparagi myję i obieraczką do jarzyn kroję w cienkie plasterki. Główki pozostawiam w całości. Plastry szparag wrzucam na wrzątek i po kilku sekundach odcedzam. W tej samej wodzie gotuję główki szparag przez minutę.
W kolejnym garnku gotuję wodę. Jajko wbijam do miseczki. Kiedy woda zacznie wrzeć dodaję ocet i tworzę w garnku dużą łyżką wir. W sam środek wiru wlewam jajko i gotuję przez 1,5 minuty. Wyławiam jajko łyżką cedzakową.
Awokado kroję w plastry. Składniki dressingu ucieram w moździerzu na gładki sos. Na talerzu układam plastry szparagów oraz główki szparag. Całość posypuję otartym parmezanem, układam pokrojone awokado i ugotowane jajko w koszulce. Całość polewam dressingiem.

Smacznego, Klaudia.



wtorek, 17 maja 2016

Białe szparagi z kalarepą, jajkiem w koszulce i domowym majonezem szczypiorkowym



Nie powinnam Wam mówić, że to mój pierwszy domowy majonez w życiu. I nie powinnam też dodawać, że jest wynikiem totalnego przypadku. Powiem Wam tylko, że taki domowy, szczypiorkowy majonez z białymi szparagami, jajkiem w koszulce, kalarepą i domowym chlebem to coś wyśmienitego. Coś bez czego niebawem nie będziecie sobie wyobrażali poranka. Bo tak będzie. Zapewniam.


Składniki:
  • 8- 10 białych szparagów
  • 1/2 kalarepy
  • 2-3 kromki świeżego, domowego pieczywa
  • 3 jajka
  • 1 łyżka octu
Szczypiorkowy majonez
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego (użyłam pół na pół z lnianym)
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z 1/3 cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • garść posiekanego szczypiorku
 
Majonez
Żółtka ucieram mikserem z sokiem z cytryny i musztardą na gładką pastę. Stopniowo, cały czas miksując, dodaję olej. Olej należy dodawać partiami po 2-3 łyżki. Cały czas ubijając nasza masa powinna stawać się coraz bardziej gęsta, jaśniejsza i kremowa. Po wykorzystaniu całego oleju majonez powinien być tak żółty jak na zdjęciu. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekany koperek i mieszam. Majonez można przechowywać w lodówce do 2-3 dni.
 
Szparagi obieram i gotuję we wrzącej wodzie 3-4 minuty, tak by główki szparag wynurzały się z wody. Odcedzam na sicie.
W dużym garnku gotuję wodę z dodatkiem łyżki octu. Kiedy woda się zagotuje obniżam jej temperaturę zmniejszając ogień pod garnkiem i robię łyżką wir. Jajko wbijam do miseczki a następnie prosto z niej wlewam jajko w sam środek wiru. Gotuję jajko poszetowe przez 1,5 do 2 minut. Odcedzam i postępuję tak samo z resztą jaj.
Szparagi kroję wzdłuż na pół, natomiast kalarepę kroję w słupki.
Kromkę chleba smaruję majonezem. Nakładam na każdą kromkę część pokrojonej kalarepy i ugotowanych szparagów. Całość przykrywam jajkiem ugotowanym w koszulce i polewam resztą majonezu. Można całość udekorować szczypiorkiem. 

Smacznego, Klaudia.
 

środa, 11 maja 2016

Krem z pomidorów na winie z szarpaną wołowiną

 Przepyszny krem z pomidorów na bazie wina i dobrego bulionu z indyka z dodatkiem szarpanej wołowiny, która nadaje zupie charakteru i wyśmienitego smaku. Jeśli razem ze mną przygotowywaliście ostatnio szarpaną wołowinę i zostało Wam jej jeszcze trochę to możecie wykorzystać resztę do tego właśnie przepisu.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 750 ml bulionu drobiowego (mój z indyka)
  • 400 gram pomidorów z puszki
  • 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 marchewka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/3 porcji pulled beef z tego przepisu:
Składniki i przygotowanie pulled beef:
  • 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń
  • 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 800 ml bulionu wołowego
  • 3 marchewki
  • 1 seler
  • 3 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli
  • szczypta chili
Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz  połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos mieszam z mięsem, by nie było zbyt suche.

W garnku rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną marchewkę i ziemniaka. Całość smażę 4-5 minut. Następnie wlewam wino i redukuję o połowę. Dodaję pomidory z puszki oraz bulion i całość gotuję 10-12 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Zupę miksuję na gładki krem i podaję z porcją szarpanej wołowiny.


wtorek, 10 maja 2016

Kanapka z pulled beef, pastą z pieczonej papryki, serem i szczypiorkiem

Przepyszna kanapka z długo duszoną wołowiną, rozpuszczonym serem i pyszną pastą z pieczonej papryki. By nadać świeżości temu daniu posypałam mięso dużą ilością szczypiorku. Jest to jedna z lepszych kanapek jakie jadłam. Cały trik polega na tym, by odpowiednio grillować pieczywo, które posmarowane pastą z papryki nadal będzie chrupiące i nie będzie chłonęło płynów. Reasumując jest ciekawy pomysł na smaczny posiłek, szczególnie jeśli zależy nam by kogoś nim oczarować.

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 bułki
  • 3-4 plastry żółtego sera
  • pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • połowa porcji pulled beef z tego przepisu (jeśli jest zimne należy podgrzać):
Składniki na pulled beef i przygotowanie:
  • 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń
  • 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 800 ml bulionu wołowego
  • 3 marchewki
  • 1 seler
  • 3 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli
  • szczypta chili
Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz  połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos mieszam z mięsem, by nie było zbyt suche.

Pasta z papryki: Paprykę myję i osuszam. Umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę przez 25 minut. Studzę, obieram ze skórki i miksuję na pastę z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu.
Pieczywo kroję na pół i grilluję 2-3 minuty na patelni grillowej. Na spód bułki kładę ser i pozwalam mu się rozpuszczać. Obie części bułki smaruję pastą z papryki. Na spód bułki z serem nakładam połowę przygotowanego pulled beef i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Przykrywam drugą częścią bułki i od razu podaję.

Smacznego, Klaudia.



poniedziałek, 9 maja 2016

Pulled beef


Pulled beef czyli szarpana wołowina to długo duszone mięso z dodatkami, które następnie pod wpływam rozrywania dzieli się na włókna. Jest to świetny dodatek do kanapek, burgerów a ostatnio jadłam nawet cudownie przyrządzą pulled beef z plackami kukurydzianymi. Cała tajemnica udanego dania tkwi w długim duszeniu mięsa i odpowiednich przyprawach. W następnych wpisach przygotuję dwa Was dwie propozycje podania tego pulled beef dlatego już teraz biegnijcie do sklepu po kawałek przepysznej wołowiny i nastawiajcie piekarnik.

Składniki:
  • 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń
  • 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 800 ml bulionu wołowego
  • 3 marchewki
  • 1 seler
  • 3 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli
  • szczypta chili
Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz  połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos mieszam z mięsem, by nie było zbyt suche.

Niebawem propozycje na wykorzystanie gotowego pulled beef.
Pozdrawiam,
Klaudia.



niedziela, 8 maja 2016

Chleb nocny orkiszowy

 
Robienie pieczywa w moim domu to już pewien rytuał. Minimum raz w tygodniu ten cykl się powtarza i niemal zawsze wypieki różnią się od siebie mniej lub bardziej, chyba, że przyrządzam chleb żytni na zakwasie. Chleb nocny orkiszowy to pieczywo z chrupiącą skórką, smaczne, o niesamowitym zapachu. W moim domu często unosi się zapach świeżo upieczonego bochenka chleba, w Twoim też?

Składniki (na 1 bochenek):
  • 500 gram mąki orkiszowej
  • 390 ml ciepłej wody
  • 7 gram suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki na chleb wymieszać i wyrobić gładkie ciasto, które odkleja się od dłoni. Jeśli ciasto jest zbyt suche należy dolać więcej wody a jeśli zbyt mokre- dosypać mąki. Kiedy ciasto jest wyrobione formujemy z niego kulę, którą umieszczamy w misce. Miskę przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na całą noc. Kolejnego dnia rano wyciągamy ciasto z lodówki i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie gotowy chleb przekładamy do żeliwnego garnka lub tortownicy (lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia) i pieczemy przez 55 minut. Przez pierwsze 10 minut piekarnik powinien być rozgrzany do 220 stopni, następnie obniżamy temperaturę do 190 stopni i już do końca pieczemy chleb w tej temperaturze. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Kroimy dopiero po ostudzeniu.

Smacznego, Klaudia.



sobota, 7 maja 2016

Roladki drobiowe z farszem z suszonych pomidorów ugotowane na parze

To danie to totalny hit! Pamiętam, że kiedy jadłam ja pierwszy raz uznałam, że to fenomenalny przepis na ugotowanie piersi kurczaka na parze. Dzięki temu, że wykorzystujemy mieloną pierś kurczaka i nadziewamy ją farszem nadal jest soczysta i miękka a przede wszystkim lekka. Danie jest proste w przygotowaniu, wystarczy trochę cierpliwości w pierwszych etapach przygotowania dania.

Składniki (na 1 dużą roladkę, czyli około 2-3 porcje):
  • 500 gram mielonej piersi kurczaka
  • szczypta soli, pieprzu i suszonej bazylii
Na farsz:
  • 3 kromki żytniego pieczywa
  • 7-8 suszonych pomidorów
  • szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki
  • 2 łyżki wody
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
Przede wszystkim potrzebujemy kawałek folii spożywczej o wymiarach minimum 50 cm x 30 cm. Na niej rozkładamy równomiernie w formie prostokąta mieloną pierś kurczaka zostawiając odstępy: po 5 cm na górze i na dole oraz po 10 cm z prawej i lewej strony. Składniki farszu miksujemy w blenderze na gładką papkę. Po środku, wzdłuż długiego boku układamy równomiernie farsz. Na niego zawijamy boki foli z mięsem. Tworzymy rulonik, który dokładnie związujemy po prawej i lewej stronie. Ważne by był zwinięty ciasno. Tak przygotowany rulonik umieszczamy w urządzeniu do gotowania na parze i gotujemy przez 30- 35 minut. Po tym czasie wyciągamy mięso, odstawiamy na kilka minut, by odpoczęło a następnie usuwamy folię i kroimy w plastry. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Pozdrawiam, Klaudia.



piątek, 6 maja 2016

Kasza orkiszowa z pesto, ciecierzycą i papryką


Kaszę orkiszową odkryłam niedawno i to było pewne, że od razu się polubimy. Niemal codziennie na lunch do pracy zabieram sałatkę z kaszą z przeróżnymi dodatkami, które aktualnie znajdują się w mojej lodówce lub na które mam ochotę. Często przygotowuję kaszę z pesto, gdyż jeszcze ciepła kasza wymieszana z tym dodatkiem niesamowicie chłonie jego smak i jest bardziej nawilżona. Wtedy już nie trzeba zbyt wielu dodatków bo całość i tak jest już dość smaczna.

Składniki (na 2 porcje):
  • 100 gram kaszy orkiszowej
  • 4 łyżki pesto z natki marchewki
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 żółta papryka
  • szczypta soli i pieprzu
Przepis na pesto z natki marchewki:
  • 1 szklanka umytej i osuszonej natki marchewki
  • 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli oraz pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na pesto miksujemy dokładnie za pomocą blendera lub malaksera na pesto lub jeśli mamy tyle cierpliwości ucieramy w moździerzu. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Kaszę gotujemy do miękkości w wodzie. Jeszcze ciepłą mieszamy z pesto. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę i ugotowaną ciecierzycę. Całość doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.

Smacznego, Klaudia.



czwartek, 5 maja 2016

Hummus z pesto z natki marchewki


Propozycji na hummus na blogu jest już kilka a ta chyba najdziwniejsza. Zacznijmy jednak od początku. W ubiegłym roku natknęłam się na przepis pesto zrobionego z natki marchewki. Pomyślałam, że to dziwne, gdyż dla mnie do tej pory ta część marchwi była niejadalna. Po spróbowaniu okazało się, że smakuje nieźle a zrobione z niej pesto o dziwo wyśmienicie. Od tego momentu dzielił mnie już tylko krok do tego, by zacząć przyrządzać udziwnione dania z tym dodatkiem. Hummus z pesto jest super. Z pesto pietruszkowym również. Z każdym pesto hummus jest wyśmienity. Tak po prostu.

Składniki:
  • 1 szklanka wymoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości ciecierzycy
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka łyżek wody
  • 3-4 łyżki pesto z natki marchewki
Przepis na pesto z natki marchewki:
  • 1 szklanka umytej i osuszonej natki marchewki
  • 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli oraz pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na pesto miksujemy dokładnie za pomocą blendera lub malaksera na pesto lub jeśli mamy tyle cierpliwości ucieramy w moździerzu. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Składniki na hummus miksujemy w malakserze na gładką pastę. Jeśli jest taka konieczność dodajemy więcej oliwy lub wody. Jeśli hummus jest za mało doprawiony dodajemy więcej przypraw. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego, Klaudia.


środa, 4 maja 2016

Szparagi z jajkiem w koszulce i chipsem z szynki parmeńskiej

Na sezon szparagowy czekam cały rok, zresztą jak większość blogerów i osób związanych z gotowaniem. Uwielbiam je w każdej postaci. Proste, grillowane, zawinięte tylko w boczek już smakują wyśmienicie. Można przygotować je w różny sposób a na moim blogu znajdziecie wiele propozycji. Jeśli miałabym wskazać ulubione warzywo to chyba są nim właśnie szparagi. Od lat, niezmiennie.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 10-12 zielonych szparagów
  • 3 jajka
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka octu

By danie było udane najważniejsza jest technika przygotowywania poszczególnych elementów. Po pierwsze szparagi. Odrywamy zdrewniałe końce szparagów i myjemy je dokładnie. W wąskim i wysokim garnku gotujemy wodę i umieszczamy we wrzątku szparagi, które gotujemy jedynie 3-4 minuty. Następnie odcedzamy i doprawiamy szczyptą soli.
Drugi i trzeci etap należy przygotowywać jednocześnie: na suchej patelni smażymy plastry szynki parmeńskiej do momentu aż stanie się chrupka. Jajko w koszulcew tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę. Dodajemy ocet i robimy w wodzie wir łyżką. Jajko wbijamy do miseczki a następnie przelewamy w sam środek wiru. Ważne by zrobić to szybko i sprawnie, jednym ruchem. Po około minucie wyławiamy jajko delikatnie łyżką cedzakową. Gotujemy w ten sam sposób resztę jajek. Szparagi podajemy z chipsem z szynki parmeńskiej i jajkiem w koszulce. Całość delikatnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego, Klaudia.