Strony

poniedziałek, 18 lipca 2016

Ogórki małosolne delikatnie cytyrnowe


Miałam ogromną ochotę na przygotowanie ogórków małosolnych kiedy moja mama obdarowała mnie kilogramami ogórków gruntowych. Ilość nie do przerobienia jak na dwie dłonie w kuchni, chwała Bogu obie prawe. Postanowiłam, że podkręcę trochę smak ogórków cytryną, którą umieściłam jedynie na dobę w słoiku z tymi przetworami. Małosolne wyszły bardzo smaczne, jedynie delikatnie pachną cytryną, co moim zdaniem dodaje im dodatkowego waloru. Napakowałam do słoika również przeróżne liście: dębu, czarnej porzeczki i wiśni. Wyszło bardzo aromatycznie! Polecam!

Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • po 3 liście dębu, wiśni i czarnej porzeczki
  • 1 litr wody
  • 1,5 - 2  łyżki soli
  • 5 cm korzenia chrzanu
  • 4-5 łodyg z kwiatami kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 wyparzona we wrzątku cytryna
Wodę gotuję z solą do momentu jej rozpuszczenia. Studzę tak by była letnia. Cytrynę ktroję w plastry. Ogórki układam ciasno w słoju na przemian wkładając do niego liście dębu, wiśni czy porzeczki, kawałki chrzanu czy czosnek, koper lub pokrojoną cytrynę. Tak wypełniony słój zalewam przygotowanym roztworem i odstawiam na dobę. Po pierwszej dobie wyciągam wszystkie plastry cytryny ze słoja a sam słoik zamykam i odstawiam, by ogórki dalej ulegały reakcji. Po pierwszej dobie ogórki już smakuję wyśmienicie, dlatego od tego momentu zaczynam ich spożywanie, by całkowicie się nie ukisiły. Po 3-4 dniach są gotowe, wówczas wyciągam je ze słoja i przechowuję w lodówce.

Smacznego, Klaudia.



2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis. Moja przyszła teściowa lubi takie "dziwne" ogórki małosolne. Często robi je mocno czosnkowe lub z chili. Myślę, że cytrynowa wersja też niebawem będzie wypróbowana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytryna nie jest aż tak mocno wyczuwalna, natomiast nadaje delikatnego orzeźwiającego aromatu. Koniecznie powinnyście wypróbować ten przepis! :)

      Usuń