Składniki (na 1 duży kulebiak):
Ciasto drożdżowe:\
- 250 gram mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 25 gram świeżych drożdży
- 1/4 szklanki ciepłej wody
Farsz:
- 2 szklanki kapusty kiszonej
- 1/2 szklanki suszonych grzybów
- 250 gram pieczarek
- 1 cebula
- szczypta soli, pieprzu i majeranku
- 1 łyżka oleju do smażenia
Dodatkowo:
- 1 jajko
- kminek
Kapustę kiszoną gotuję w litrze wody przez godzinę. Odcedzam. Grzyby suszone moczę w szklance ciepłej wody a następnie gotuję przez 30 minut. Odcedzam grzyby pozostawiając płyn po gotowaniu. Z drożdży, cukru, łyżki wody i mąki robię rozczyn, który odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam gładkie ciasto. Jeśli ciasto się lepi zbyt mocno polewam dłonie odrobiną oleju i wyrabiam ciasto dalej. Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum godzinę, tak by podwoiło swoją objętość.
Na rozgrzanym tłuszczu smażę posiekaną drobno cebulkę i pieczarki. Po kilku minutach dodaję posiekane drobno grzyby oraz pokrojoną kapustę kiszoną. Wlewam wodę z gotowania grzybów i duszę całość kilka minut. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Studzę. Ciasto wałkuję tworząc duży prostokąt. Na cieście układam farsz pozostawiając odstęp 2 cm od każdej krawędzi. Ciasto roluję, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję kminkiem a następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piekę przez 30 minut, do zarumienienia. Studzę na kratce i kroję w plastry. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku lub folii.
Wszystkiego najsmaczniejszego życzy Wam Klaudia! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz