Strony

piątek, 29 grudnia 2017

Wątróbka w słodkim sosie figowym z karmelizowaną żółtą marchewką i duszonym szpinakiem


Jako dziecko fanką wątróbki nie byłam ale zawsze była dla mnie zjadliwa i nosem na nią nie kręciłam szczególnie, poza tym rodzice nauczyli mnie szacunku do jedzenia i z miłości do nich jadłam wszystko co pod nos mi podsunęli. Jako nastolatka a póżniej dorosła kobieta o wątróbce zapomniałam zupełnie w mojej kuchni. Przypomniano mi o niej ostatnio, w bistro w którym spędzam najwięcej czasu i zakochałam się w tym produkcie bez pamięci. Dla mnie, na słodko, w sosie figowym smakuje wspaniale. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 400 gram oczyszczonej wątróbki 
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • szczypta chili 
  • 1 szalotka 
  • 4 łyżki konfitury figowej 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki kwaśnego soku np. z jeżyn, granata, czarnego bzu 
  • szczypta pieprzu 
  • ząbek czosnku 
Karmelizowana żółta marchew:
  • 300 gram żółtej marchwi 
  • łyżka masła 
  • szczypta soli i chili 
  • łyżka syropu klonowego 
Duszony szpinak:
  • łyżka masła 
  • garść szpinaku 
  • ząbek czosnku 
  • sok z ćwiartki cytryny 
  • sól i pieprz do smaku 
Na oliwie z oliwek podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj wątróbkę i całość duś do zarumienienia podrobów. Dodaj chili, sos sojowy i konfiturę figową. Wlej kwaśny sok. Duś przez 5-6 minut do zredukowania sosu. Jeżeli uznasz za stosowne dopraw większą ilością sosu sojowego. 

Szpinak duś na maśle z czosnkiem i sokiem z cytryny. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Marchew obierz, pokrój w plastry i duś na maśle z dodatkiem soli, chili i syropu klonowego aż odrobinę zmięknie. Porcję wątróbki podaj z przygotowanymi warzywami.

Smacznego, Klaudia!




czwartek, 28 grudnia 2017

Kokosowo- szafranowe risotto z roladką drobiową w szynce parmeńskiej


Zazwyczaj już drugiego dnia Świąt nie mogę dłużej patrzeć na pierogi, na barszcz, na paszteciki i sernik. Wówczas przychodzi mi ochota na coś mocno wytrawnego, lekkiego i zupełnie nieprzypominającego jedną z tych świątecznych potraw, które doskonale wszyscy znamy. Pierników w Święta w ogóle nie mam ochoty jeść bo wcinam je od połowy listopada aż przez cały grudzień, zatem Wigilia to jedyny dzień w roku kiedy rzeczywiście są ostatnim produktem, który bym zjadła. Jedynie makowiec nie nudzi mi się bo cały rok czekam na ten jeden kawałek a mak lubię, w sumie. Zatem czas po Świętach to zdecydowanie moment na wymyślanie nowych, smacznych potraw o jakich nie śniło się nikomu a o jakich marzy każdy. 
Właściwie pomysł na szafranowo - kokosowe risotto pojawił się znikąd. Mleko kokosowe nadaje aksamitnej konsystencji, orientalnego smaku i w połączeniu z szafranem i granatem to w ogóle strzał w dziesiątkę. Smaczne, trochę inne niż standardowe ale warte wykonania - danie. 

Składniki (na 2-3 porcje):
  • szklanka ryżu Arborio 
  • pół litra dobrego, drobiowego lub warzywnego, bulionu 
  • 50 gram masła 
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • lampka białego wina 
  • 100 gram mleka kokosowego 
  • 100 gram parmezanu 
  • 1 szalotka 
  • szczypta szafranu 
  • sól i pieprz do smaku 
  • granat i płatki kokosa do dekoracji 
Roladka drobiowa 
  • 400 gram piersi z kurczaka 
  • przyprawa czubryca 
  • 6-7 plastrów szynki parmeńskiej 
  • szczypta soli 
Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj ryż oraz szafran i całość smaż jeszcze chwilę. Wlej wino i zredukuj je o połowę. Dodaj bulion i gotuj ryż aż będzie lekko miękki. Na koniec gotowania dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec gotowania dodaj masło i parmezan. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw. 

Piersi kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą i czubrycą. Zawiń kawałki w szynkę parmeńską i smaż na suchej patelni do zarumienienia. Zawiń podsmażone kawałki kurczaka w folię aluminiową i umieść mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 10 minut. 

Porcję risotto podaj z pokrojoną roladką. Udekoruj płatkami kokosa i granata. 

Smacznego, Klaudia!



sobota, 23 grudnia 2017

Miękkie pierniczki




W tym roku ten przepis testowałam multum razy! Na wszystkie możliwe sposoby. Z większą lub mniejszą ilością masła, mąką żytnią lub orkiszową lub pszenną zwykłą. Wychodzą zawsze i za każdym razem są tak samo smaczne. Szybko miękną bo nadają się do jedzenia już kolejnego dnia po upieczeniu. 

To są ciastka, które możecie upiec choćby dzisiaj! Z pewnością jutro będą smakowały doskonale. 

  • 400 gram mąki - dowolna mieszanka 
  • 2 jaja 
  • 100 gram masła 
  • 100 gram miodu 
  • 100 gram cukru 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżka przyprawy do piernika 
  • 1 łyżka kakao 
  • lukier do dekoracji 
Miód, masło i cukier podgrzewam do rozpuszczenia. Na koniec dodaję sodę, wówczas masa zacznie się pienić. Mąkę, jajka, przyprawę do piernika i kakao mieszam dokładnie a następnie wyrabiam gładkie ciasto. Ciasto należy rozwałkować* na grubość 0,5 cm i wycinać ulubione kształty. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8-10 minut. Upieczone pierniki studzę na kratce. 

*Podczas wałkowania ciasta na pierniczki staram się nie podsypywać ciasta mąką, gdyż ciasto staje się twarde a pierniczki tracą swój smak. Zamiast tego smaruję blat oraz wałek olejem, który powoduje, że ciasto nie klei się a pierniczki są smaczniejsze. 

Smacznego, Klaudia!





piątek, 22 grudnia 2017

Świąteczne proste pierniczki


Pyszne i smaczne Świąteczne pierniczki, które szybko miękną i są wyjątkowo mocno korzenne. Jedne z moich ulubionych w tym roku!

Składniki (na 50 sztuk):

  • 1 kg mąki pszennej 
  • 300 gram płynnego miodu 
  • 250 gram masła 
  • 250 gram cukru 
  • 2 jaja 
  • 2 opakowania przyprawy do piernika 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • łyżka kakao 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • do dekoracji: lukier, orzechy, rodzynki 
Masło, miód, cukier i mleko podgrzać do rozpuszczenia mleka. Mąkę przesiać z kakao, sodą, przyprawą i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodaj przestudzone mokre oraz jajka. Wyrabiaj ciasto na gładką masę, rozwałkuj i wykrawaj ciastka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 8 -9 minut. Studź na kratce. Udekoruj.

Smacznego, Klaudia!




czwartek, 21 grudnia 2017

Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej na sosie grzybowym



Święta Bożego Narodzenia bez grzybów? Nie ma nawet takiej możliwości. To one są nieodłącznym elementem Wigilijnych potraw. Zupa grzybowa, uszka lub pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki do barszczu... to tylko kilka z tradycyjnych potraw pojawiających się na kolacji wigilijnej. A co powiecie na coś nowego? Innego? I równie smacznego? Polędwiczka w szynce parmeńskiej na delikatnym sosie grzybowym przygotowanym na bazie koncentratu grzybowej Krakus to nowoczesna propozycja, która idealnie wpisze się w koncepcję świątecznego obiadu. Mi bardzo przypadła do gustu propozycja Krakus z pysznym, pachnącym i aromatycznym koncentratem grzybowej, który nada Waszym potrawom pysznego smaku. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • koncentrat grzybowej Krakus 300 ml
  • 300 gram polędwiczki wieprzowej 
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej 
  • kilka gałązek rozmarynu 
  • garść mrożonych podgrzbków 
  • cebula 
  • ząbek czosnku
  • dwie łyżki masła 
  • dwie łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
Do podania:
  • makaron szpinakowy lub kasza
  • pomidorki koktajlowe 
  • kapusta kiszona 
Polędwiczkę umyj. Oczyść z błon, dopraw i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich nabij na gałązkę rozmarynu a następnie owiń szynką parmeńską. Rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej przygotowane polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie umieść podsmażone mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10 minut. 
Na maśle podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj podgrzybki. Składniki duś 5 minut na patelni a następnie wlej koncentrat grzybowy Krakus. Zredukuj sos, wlej śmietanę. Gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw pieprzem. 
Upieczone mięso pokrój w plastry. Podaj na sosie grzybowym. Świetnie smakuje z makaronem szpinakowym i pomidorkami. 

Smacznego, Klaudia. 



środa, 20 grudnia 2017

Grillowana pierś kurczaka podana na risotto z batatem i żółtą marchewką ze szpinakiem, chipsem z szynki parmeńskiej i prażoną pieczarką w rozmarynie


W tym całym szaleństwie przedświątecznym i ogromem ilości kolejnych świątecznych przepisów mam dla Was coś zupełnie nieświątecznego, za to smacznego i kolorowego. Zachwyciła mnie żółta marchewka, która w połączeniu z batatem jest w ogóle super. Grillowany kurczak, chips z szynki parmeńskiej czy uprażone pieczarki z rozmarynem to fajne dodatki, które powodują, że danie staje się niebanalne i bardzo smaczne. 

Składniki (na 4 porcje):

Risotto z marchewką żółtą i batatem 
  • 1 szalotka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki masła 
  • 100 gram parmezanu 
  • 1 szklanka ryżu Arborio 
  • 0,5 litra bulionu
  • sólo i pieprz
  • 2 żółte marchewki 
  • 1 mały batat 
  • garść świeżego szpinaku 
  • lampka białego wina 

Grillowana pierś kurczaka:
  • 500 gram piersi kurczaka 
  • szczypta soli, pieprzu, kurkumy, chili i wędzonej papryki
  • oliwa z oliwek do smażenia 
Prażone pieczarki:
  • łyżka masła 
  • 300 gram pieczarek 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • rozmaryn świeży 
Dodatkowo:
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej 
Na maśle podsmaż posiekaną szalotkę z czosnkiem. Dodaj pokrojoną marchew i batata. Smaż składniki kilka minut. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Wlej wino i zredukuj jego ilość o połowę. Wlej bulion i gotuj danie na wolnym ogniu do wchłonięcia całego płynu. Na koniec. gotowania dopraw risotto solą i pieprzem, dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj. Dodaj świeży szpinak. 

Piersi kurczaka dopraw i grilluj na patelni do zarumienienia. Na osobnej patelni rozpuść masło i podsmaż  na bardzo dużym ogniu pieczarki doprawione solą i pieprzem z rozmarynem do zarumienienia. Dodatkowo na innej suchej patelni podsmaż szynkę parmeńską do zarumienienia aż stanie się chrupka. 

Porcję risotto podaj z piersią kurczaka, prażonymi pieczarkami. Całość posyp pokruszonym chipsem z szynki parmeńskiej i świeżym szpinakiem. 

Smacznego, Klaudia!



wtorek, 19 grudnia 2017

Makowiec na spodzie z bananowego brownie




Przepis na idealnie świąteczne ciasto. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu to ten należy do idealnych! Zdecydowanie to dla mnie smak tegorocznych Świąt! Brownie z nutą piernikową oraz pyszna masa makowa. Czego chcieć więcej?

Składniki:

Bananowe brownie:

  • 4 banany 
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 100 gram czekolady deserowej 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 2 jaja 
  • przyprawa do piernika 

Masa makowa:
  • 2 szklanki suchego maku 
  • litr mleka 
  • 1 szklanka bakalii: użyłam orzechów, rodzynek i żurawiny 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 łyżki Amaretto 
  • sok z połowy pomarańczy 
  • 3-4 łyżki mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • garść kandyzowanej papaji 
Dodatkowo:
  • 100 gram czekolady deserowej 
  • migdały 
Masa makowa
Mak gotuję w mleku z cukrem przez minimum 20 minut- do wyparowania całego płynu. Miksuję ugotowany mak za pomocą blendera. Dobrze zmiksowany powinien zmienić barwę na nieco jaśniejszą. Dodaję Amaretto, sok z pomarańczy oraz jajka i mąkę. Całość dokładnie mieszam. Dodaję bakalie, kandyzowane owoce i mieszam ponownie. Odstawiam do wystudzenia.

Bananowe brownie
Banany miksuję z olejem i jajami. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję do mokrych składników. Na końcu dodaję mąkę i cukier. Całość dokładnie mieszam.

Dno formy wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto brownie. Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut a następnie na wierzch wykładam masę makową. Całość piekę jeszcze 45 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasto studzę a następnie dekoruję rozpuszczoną czekoladą i migdałami. Ciasto świetnie się kroi, natomiast aby pokroić je jeszcze sprytniej zapoznaj się z tym filmem!

Smacznego, Klaudia!





#beko
#ciastojakzobrazka

sobota, 16 grudnia 2017

Serniko- makowiec na spodzie piernikowym



Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca pełnego bakalii, nie do końca natomiast przepadam za suchym makowym ciastem zawijanym w kruche lub drożdżowe ciasto. Dla mnie jest trochę za mało lekkie. W przeciwieństwie do sernika z makiem na delikatnym, kruchym spodzie z piernika. Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto. Idealne na wigilijny stół. Do tego typu wypieków świetnie nadaje się dobrej jakości piekarnik. Jeżeli i Wam zależy by mieć #ciastojakzobrazka przygotujcie ten przepis w piekarniku #beko.  

Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm):


Piernikowy, kruchy spód:
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2 jaja 
  • 50 gram masła 
  • 50 gram miodu 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • łyżka przyprawy do piernika 
  • łyżka kakao 
Masa serowa:
  • 750 gram trzykrotnie zmielonego twarogu 
  • 3 jaja 
  • skórka otarta z jednej pomarańczy 
  • 2 łyżki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
Masa makowa:
  • 2 szklanki suchego maku 
  • litr mleka 
  • 1 szklanka bakalii: użyłam orzechów, rodzynek i żurawiny 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 łyżki Amaretto 
  • sok z połowy pomarańczy 
  • 3-4 łyżki mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • garść kandyzowanej papaji 
Polewa:
  • 100 gram czekolady deserowej 
  • 2 łyżki masła 
  • migdały do dekoracji 
Masa makowa
Mak gotuję w mleku z cukrem przez minimum 20 minut- do wyparowania całego płynu. Miksuję ugotowany mak za pomocą blendera. Dobrze zmiksowany powinien zmienić barwę na nieco jaśniejszą. Dodaję Amaretto, sok z pomarańczy oraz jajka i mąkę. Całość dokładnie mieszam. Dodaję bakalie, kandyzowane owoce i mieszam ponownie. Odstawiam do wystudzenia. 

Składniki na masę serową dokładnie miksuję do połączenia. Aby nie narobić dodatkowego bałaganu, zobacz jak zmiksować ciasto skutecznie a przy tym mając nadal porządek w kuchni: https://www.youtube.com/watch?v=wqNaV-M13T0 

Piernikowy spód
Rozpuszczam masło z miodem. Mieszam z mąką, jajami, sodą, przyprawą korzenną i kakao. Zagniatam jednolite ciasto, którym wylepiam spód formy. Spód podpiekam przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Na podpieczony spód wykładam przygotowaną masę makową a następnie wlewam masę serową. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę a następnie studzę do temperatury pokojowej a później przez 2-3 godziny w lodówce. 
Czekoladę rozpuszczam z masłem i polewam nią schłodzony sernik. Dekoruję migdałami. 

Smacznego, Klaudia!




piątek, 15 grudnia 2017

Truskawkowy sernik na makowym biszkopcie



Nieodłącznym elementem świątecznego stołu są potrawy z dodatkiem maku. W tym roku mam dla Was  kilka propozycji na Świąteczne wypieki z jego dodatkiem. Zaczynam od sernika truskawkowego na spodzie z makowego biszkoptu. Prosty i smaczny wypiek, który idealnie dopełni świąteczny stół. 

Składniki (tortownica o średnicy 16 cm):

Biszkopt makowy:

  • 3 jaja 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki maku 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • szczypta soli 
Masa serowa o smaku truskawek:
  • 500 gram trzykrotnie zmielonego twarogu 
  • 2 jaja 
  • 150 gram konfitury truskawkowej Łowicz
  • skórka otarta z połowy cytryny 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
Wierzch:
  • 4-5 łyżek konfitury truskawkowej Łowicz
  • pomarańcze
Białka ubij na sztywno z solą. Stopniowo do białek dodawaj żółtka, cukier oraz olej cały czas miksując. Na końcu dodaj mąkę oraz mak. Całość wymieszaj delikatnie i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 25 minut. Składniki masy serowej zmiksuj na jednolitą masę. Masę serową wylej na podpieczony spód i piecz sernik w piekarniku przez jeszcze 40 minut. Wystudź do temperatury pokojowej ciasto a następnie schłodź w lodówce. Przed podaniem posmaruj wierzch konfiturą i udekoruj pomarańczą. 

Smacznego, Klaudia!





Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK

czwartek, 14 grudnia 2017

Rolada pomidorowa z serkiem i szynką parmeńską



Ketczup to uniwersalny dodatek a pomysłów na jego wykorzystanie każdy z Was zna conajmniej setki. Idąc jednak tropem tych nieznanych, nowych i niebanalnych postanowiłam wykorzystać go do stworzenia idealnej przekąski na imprezę lub inne przyjęcie podczas którego możecie tym daniem poczęstować swoich gości. Prosta roladka z biszkoptu na bazie właśnie ketchupu z serkiem śmietankowo- chrzanowym i szynką parmeńską to łatwa a zarazem efektowna propozycja przekąski. 

Składniki (na 10-12 kawałków):
  • 3 jaja 
  • 3 łyżki ketchupu Kotlin
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • szczypta soli 
  • szczypta mieszanki przypraw czubryca
  • 200 gram serka śmietanowego 
  • 2 łyżki chrzanu tartego 
  • 6-7 plastrów szynki parmeńskiej 
  • bazylia świeża 
  • do podania: ketchup Kotlin 
Białka ubij na sztywno. Osobno zmiksuj żółtka z mąką, przyprawami, ketchupem i olejem. W masę pomidorową wmieszaj białka. Dużą blachę o kształcie prostokąta wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wylej masę a następnie piecz ją w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 25 minut. Wystudź biszkopt. Serek wymieszaj z chrzanem i posiekaną bazylią. Wysmaruj nim biszkopt a następnie ułóż na nim plastry szynki. Zwiń roladę a następnie owiń ją folią aluminiową. Roladę przed pokrojeniem schłodź w lodówce przez minimum godzinę. Schłodzoną roladę możesz pokroić w plastry. Podaj z ketchupem. 

Smacznego, Klaudia!



środa, 6 grudnia 2017

Pierniczki Katarzynki



To drugi przepis na pierniczki w tym sezonie przedświątecznym i z pewnością nie ostatni. Tym razem propozycja pochodzi ze starej książki kucharskiej, którą dostałam od mojej mamy. Zainspirowana przepisem postanowiłam upiec te tradycyjne pierniczki. Pyszne i chrupiące, nadające się do leżakowania. Koniecznie upieczcie je już teraz, wówczas z pewnością zmiękną do Świąt. 

Składniki:

  • 250 gram miodu 
  • 300 gram mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżka Amaretto 
  • 2 łyżki przyprawy korzennej 
  • 30 gram masła 
  • szczypta soli 
Miód rozpuść z masłem. Na koniec dodaj sodę. Ze wszystkich składników zagnieć jednolite ciasto. Ciasto wałkuj niezbyt cienko i wykrawaj z niego pierniczki. Przygotowane ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 minut. Ciastka studź na kratce. 

Smacznych Świąt życzy Klaudia!