Podwójnie bananowe placuszki orkiszowe to wyjątkowy pomysł na śniadanie, którym zjadamy się wraz z moją córeczką przynajmniej raz w tygodniu, dlatego, że Jula bardzo je lubi. Są delikatne, słodkie i smaczne, a dla mnie co istotne - zdrowe. Podaję je z jogurtem naturalnym, domową konfiturą i owocami. Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil i świetnie smakują także po odgrzaniu.
Składniki (na 2 porcje)
- 2 banany
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki orkiszowej (ok. 50 gramów)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego (ok. 80 gramów)
- łyżka oleju lub masła do smażenia
- do podania: kilka łyżek jogurtu naturalnego, ulubione owoce, domowa konfitura, syrop klonowy
Jednego banana rozgniatam na papkę i przekładam do miski. Wbijam do tej miski także jajko, dodaję jogurt naturalny i wszystkie składniki dokładnie mieszam. Drugiego banana kroję w cienkie plasterki i również dodaję do składników. Na koniec wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Składniki dokładnie mieszam. Rozgrzewam patelnię a na niej niewielką ilość tłuszczu i smażę niewielkie placuszki po 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia. Podaję cieplutkie z dodatkami.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz