To już za tydzień, Wielkanoc! Święta kolorowe, pastelowe, wiosenne. Wiem, że nadal brakuje Wam pomysłów na lekkie i dietetyczne potrawy Wielkanocne, dlatego chętnie dzielę się moją nową inspiracją na smaczne jajka z pastą z awokado, czyli guacamole. Na pewno będzie to zupełnie inna a jednocześnie zdrowa propozycja na świąteczny, wielkanocny stół.
Składniki (na 10 połówek);
- 5 jaj
- 1/2 dużego i miękkiego awokado
- 1/4 czerwonej cebuli
- szczypiorek
- garść świeżej kolendry
- łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu
- młotkowany czerwony pieprz
- 6 pomidorków koktajlowych
Jaja gotuj na twardo, u mnie to w zależności od wielkości jaj od 7-10 minut. Wystudź jajka, obierz
i przekrój wzdłuż na pół. Wyciągnij żółtka z białek jaj i rozdrobnij widelcem. Bardzo drobno należy posiekać kolendrę, cebulę czerwoną i pomidorki koktajlowe. Awokado rozgnieć widelcem i wymieszaj
z sokiem z cytryny. W misce wymieszaj rozdrobnione awokado, żółtka, pomidorki, cebulę i kolendrę. Dopraw składniki do smaku solą i młotkowanym pieprzem. Przygotowane białka wypełnij farszem
i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz