Strony

piątek, 29 sierpnia 2014

Krem z dyni z kurkami, pomidorami i bryndzą




Składniki:
  • pół kilograma dyni
  • pół puszki mleka kokosowego
  • sól
  • pieprz
  • 150 gram kurek
  • jedna cebula
  • ząbek czosnku
  • dwa pomidory
  • 50 gram bryndzy
  • 250 ml bulionu
  • szczypta curry 
  • łyżka oliwy z oliwek
Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut, następnie kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut, dodajemy mleko kokosowe, sól, pieprz i blenderujemy całość na krem. Dodajemy pokrojone w kostkę i pozbawione skórki pomidory i gotujemy całość, przez cały czas na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulkę i drobno posiekany czosnek. Całość smażymy kilka minut, doprawiamy szczyptą curry i soli, dodajemy umyte i oczyszczone kurki (te większe należy pokroić). Smażymy całość kilka minut. 3/4 zawartości patelni dodajemy do garnka z kremem z dyni i dokładnie mieszamy. Jeszcze chwilę gotujemy i gotowe. Na talerz wlewamy łyżkę zupy z dyni, dekorujemy pozostałymi kurkami i pokruszoną bryndzą. Gotowe!





środa, 27 sierpnia 2014

Sałatka z bryndzą, serem z niebieską pleśnią, pomidorem i papryką oraz jajem


Składniki:

  • pół główki sałaty lodowej
  • 3 jaja
  • jeden pomidor
  • 20 gram bryndzy 
  • 50 gram sera z niebieską pleśnią
  • dymka
  • pół białej papryki
Sałatę lodową rwiemy lub kroimy w cienkie paski. Jaja gotujemy na twardo. Pomidora kroimy w ćwiartki, paprykę w krążki. Wszystko układamy na talerzu. Bryndzę i ser z niebieską pleśnią rwiemy na mniejsze kawałki. Na końcu dodajemy ugotowane jajka i wszystko posypujemy dymką. Gotowe!



Jajka w pomidorach z szynką parmeńską i kozim serem




Składniki:
  • 3 pomidory 
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej
  • 50 gram koziego sera
  • 3 jaja 
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię (nie używałam tłuszczu), doprawiamy oregano i bazylią. Smażymy tak długo aż pomidory się rozpadną. Dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wbijamy jajka, posypujemy pokrojonym w kostkę kozim serem i przykrywamy pokrywą na 3-4 minuty aż białko się zetnie. Przed podaniem doprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu i soli, możemy posypać świeżą bazylią. Podajemy z chrupiącą bagietką lub, tak jak u mnie, chlebem razowym. Idealny początek dnia, smacznego!





wtorek, 26 sierpnia 2014

Krem z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym oraz serem z niebieską pleśnią


Zupy krem to moja specjalność a z racji tego, że moja babcia obdarowała mnie ponad 5 kilową dynią, postanowiłam na pierwszy ogień przygotować z niej krem. Oczywiście wykorzystałam tylko 1/5 tego co mam, więc spodziewajcie się więcej dyniowych przepisów!

Składniki:

  • 1 kg dyni 
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 50 gram sera z niebieską pleśnią 
  • 1 papryczka chilli
  • 2 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • imbir w proszku
  • szczypior do ozdoby 
Dynię myjemy, kroimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut, następnie studzimy przez kilkanaście minut i obieramy ze skórki. Dynię kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy. Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, doprawiamy obficie solą i pieprzem oraz imbirem w proszku. Gotujemy przez kilkanaście minut, dynia powinna się rozpadać w bulionie. Dodajemy mleko kokosowe (zostawiamy ewentualnie jedną- dwie łyżki mleka kokosowego na koniec, do ozdoby). Gotujemy całość jeszcze 5 minut. Blenderujemy dokładnie, krem powinien mieć bardzo gęstą konsystencję, wręcz budyniową. Smakujemy, ewentualnie jeszcze odrobinę doprawiamy. Przed podaniem polewamy łyżką mleka kokosowego, posypujemy serem i szczypiorem. Smacznego!



poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Dietetyczne mini serniczki z czekoladową polewą, malinami i borówkami




Składniki:

  • 200 gram twarogu półtłustego lub chudego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • dwa białka
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 40 gram gorzkiej czekolady (o zawartości kakao nie mniejszej niż 75%)
  • 1 laska wanilii 
  • szczypta soli
  • oliwa do posmarowania foremek
  • maliny i borówki 
  • 2 łyżki wody 

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Twaróg miksujemy dokładnie z proszkiem do pieczenia, ziarenkami wanilii i brązowym cukrem (2 łyżeczki) na gładką masę. Powoli i stopniowo dodajemy białka, mieszamy drewnianą łyżką. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i uzupełniamy masą twarogową do 3/4 ich wysokości. Do każdej foremki z masą twarogową wciskamy po jednej malinie. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 minut, następnie pozostawiamy w wyłączonym piekarniku przez kolejne 5 minut, by nie opadły. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem wody i łyżeczki brązowego cukru. Czekoladą polewamy wystudzone muffiny, dekorujemy malinkami i borówkami. Gotowe. 


czwartek, 21 sierpnia 2014

Leczo z kurczakiem



Kiedy tylko nadchodzi ten czas kiedy wszystko wokół pachnie pomidorami, cukinią i papryką, nie potrafię odmówić sobie zrobienia leczo. Wersja tradycyjna jest oczywiście z suchą, pyszną kiełbasą jednak ja, z racji mojego zdrowego odżywiania, postanowiłam ten składnik zamienić na pierś kurczaka, która niesamowicie dobrze wpasowała się w temat. Nieco odchudzona wersja Leczo nadal jest pyszna, nadal kusi smakiem i aromatem. Dla mnie Leczo to danie jednogarnkowe, gotowane długo, lubię kiedy składniki zachowują swoją formę i kształt ale też lubię, gdy są bardzo miękkie, wręcz rozpływają się w ustach. Lubię kiedy Leczo jest pikantne, dlatego zawsze znajduję się w nim chilli. Poza tym nic innego jak kilka tych prostych składników, które w tym daniu urzekają smakiem, aromatem a przede wszystkim cudnym wyglądem, który niestety przypomina mi koniec lata i daje znak o początku jesieni.

Składniki (4 porcje):

  • 400 gram piersi kurczaka
  • 6 pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę 
  • 3 małe cukinie 
  • 2 papryki- u mnie żółta i czerwona
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek- jedna łyżka 
  • 1/4 szklanki wody/bulionu lub białego wina 
Cebulę i piersi kurczaka kroimy w dużą kostkę. Chilli kroimy bardzo drobno. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy do niego pokrojoną cebulę oraz chilli. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone piersi kurczaka. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę i również wkładamy do garnka, niech się trochę przesmaży. WAŻNA RZECZ, jeśli nasze leczo podczas duszenia lub smażenia trochę się przypali... nic nie szkodzi! Smak naszego Leczo będzie dużo lepszy, bardziej wyrazisty. Podczas smażenia wręcz wszystko musi nabierać intensywnego koloru i smaku. Teraz czas na cukinię, jeśli jest mała skórkę i nasiona zostawiamy- przy okazji nam się nie rozpadnie podczas duszenia, kroimy ją w kostkę i smażymy z pozostałymi warzywami. Wszystko dokładnie smażymy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Podajemy z chlebem.

środa, 20 sierpnia 2014

Ogórki kiszone


Moje pierwsze kiszone ogórki. Na próbę zrobiłam tylko jeden słoik z obawy, że mogą się nie udać. Wyszły jednak całkiem dobre, najważniejsze, że w ogóle zjadliwe! W tym roku debiutuję z przetworami, nigdy wcześniej nie przygotowywałam niczego sama, tym razem moje podejście a przede wszystkim ciekawość świata, bardzo się zmieniły. Wszystkiego bardzo chcę spróbować sama, wszystkiego pragnę się nauczyć. Mój mózg jest otwarty na wiedzę kulinarną jak nigdy, to jest właśnie ten moment. To pasja, którą zarażam innych a sama zaraziłam się od mojej mamy, babci... I wielu innych, różnych ludzi, którzy pokazali mi smak dobrej kuchni.

Do litrowego słoika wsypałam przyprawę, która zastępuje świeży zestaw do kiszenia (akurat nie miałam takiego zestawu pod ręką, a mama dała mi tę mieszankę). W słoju umieściłam ogórki, układałam je bardzo ciasno. W litrze wody rozpuściłam łyżkę soli i zalałam tym roztworem ogórki. Odstawiłam na kilka dni. Niczego nie gotowałam. Wyszły pyszne. Taki suchy, w proszku, zestaw do kiszenia można bez problemu zastąpić świeżym. Znajdują się w nim nasiona kopru, chrzan, czosnek.

Z pewnością, jeśli uda mi się wyczarować coś dobrego z ogórków w słoiku, podzielę się z Wami moimi przepisami.



Oszukany Cezar- wersja druga


Oszukanych wersji sałatki Cezar może być wiele. I tu pojawia się druga, bardzo podobna jednak wiele składników różni się, przede wszystkim ser. Polecam wypróbowanie tej, jak i poprzedniej wersji, którą znajdziecie tutaj.

Składniki (na dwie porcje):
  • główka sałaty lodowej
  • łyżka majonezu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czonsku
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • pomidor
  • 2 jaja
  • 2 małe piersi kurczaka
  • chilli w płatkach
  • ser gorgonzola
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • 1/2 awokado
  • 4 rzodkiewki
  • polecam również użycie zielonej fasolki szparagowej
Zaczynamy od przygotowania sosu. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałki. Wkładamy do miski, wlewamy połowę sosu i dokładnie mieszamy. Niech nasza sałata się w tym zamarynuje. Fasolkę szparagową, jeśli korzystamy, gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Jaja gotujemy na twardo. Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i chilli w płatkach. Pierś smażymy na patelni grillowej przez 10-12 minut, co jakiś czas obracając. Następnie odstawiamy do wystygnięcia, by pierś odpoczęła. Sałatę rozkładamy na dwa talerze. Na niej układamy pokrojoną w kostkę paprykę. Teraz czas na fasolkę szparagową, kroimy ją na mniejsza części i również układamy na sałacie. Pomidora, rzodkiewkę oraz jaja kroimy w ćwiartki i kładziemy na talerzach. Awokado kroimy w plastry. Ser kroimy w kostkę. Na końcu układamy na sałacie pierś kurczaka pokrojoną w plastry. Wszystko polewamy pozostałym sosem i dekorujemy szczypiorkiem z dymki.

Smacznego, Klaudia.

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Cieciorka do chrupania



Każdy chyba lubi coś chrupać, czy to podczas oglądania filmu lub kiedy przyjdą do nas sąsiedzi wieczorem. Powszechnie wiadomo, że wszystkie słone przekąski dostępne w sklepie nie są zbyt zdrowe. Dlatego ja wymyśliłam własną przekąskę. Ciecierzycę w przyprawach. Polecam.

Składniki:
  • garść lub dwie ciecierzycy z puszki. Jeśli użyjesz suchej należy ją wymoczyć całą noc w wodzie, następnie gotować przez 1-2 godziny do miękkości, najlepiej bez soli.
  • szczypta chilli
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • szczypta soli
  • szczypta curry
Ciecierzycę mieszamy z przyprawami (wszystkimi prócz soli) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25-30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy by trochę przestygła i doprawiamy szczyptą soli. Gotowe!




wtorek, 12 sierpnia 2014

Pyszny makaron z pietruszką, oliwą, suszonymi pomidorami i pieczoną piersią kurczaka



Tak właśnie wyglądał wczoraj nasz obiad. Proste dania smakują najlepiej. W roli głównej- makaron. U mnie w wersji tricolore. Sam w sobie jest pyszny, nie potrzeba tłustych sosów. Wystarczy oliwa, pietruszka, czosnek... i już jest pyszny! Aby było bardziej treściwie dorzuciłam pieczone piersi kurczaka i suszone pomidory oraz szalotkę. I chilli, by było pikantniej. Nie wiem jak wy... ale to jest zdecydowanie mój smak. 

Składniki:
  • 2 piersi kurczaka (około 300 gram)
  • 250 gram makaronu spaghetti (u mnie tricolore)
  • 1 szalotka
  • 5 suszonych pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli 
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • chilli w płatkach
  • pół pęczka natki pietruszki
Piersi kurczaka opruszamy solą, pieprzem i chilli w płatkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut (tak by nie był suchy). Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy piersi kurczaka by odrobinę "odpoczęły". Gotujemy makaron. Szalotkę, czosnek i chilli kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oliwie. Dodajemy suszone pomidory, pokrojone w paski. Doprawiamy solą i pieprzem. Siekamy natkę pietruszki i wrzucamy na patelnię (zostawiamy 1/4 posiekanej natki do ozdoby). Piersi kurczaka kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i ugotowany makaron (woda z makaronu zawiera część skrobi zawartej w makaronie i powinna zagęścić powstały sos). Dodajemy równiez pokrojone piersi kurczaka. Wszystkie dokładnie mieszamy, ściągamy patelnię z ognia. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Smacznego!





poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Sałata lodowa z bryndzą, ogórkiem i pomidorem koktajlowym




Składniki:

  • pół główki sałaty lodowej
  • 6 pomidorków koktajlowych 
  • 2-3 jaja, ugotowane na półmiękko (u mnie gotują się 6,5-7 minut)
  • pół ogórka 
  • 50 gram bryndzy
  • pół czerwonej papryki
  • czarny sezam do ozdoby

Jaja gotujemy na półmiękko. Sałatę rwiemy na kawałki. Pomidorki kroimy na pół, paprykę w kostkę. Ogórka obieramy, wydrążamy łyżeczką nasiona i kroimy w półplasterki. Bryndzę kroimy w kostkę. Na koniec układamy pokrojone na połówki jaja i posypujemy czarnym sezamem. Jest pycha! 



Udka kurczaka zapiekane z brukselką, fasolką i ziemniakami


Proste danie jednogarnkowe, zdrowe i pożywne. Zapiekane ziemniaki, brukselka i fasolka szparagowa z udkami to danie, które zachwyci Was smakiem i prostotą przygotowania. Polecam
 

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 300 gram małych, obranych w całości ziemniaków
  • 150 gram brukselki
  • dwa ząbki czosnku
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • por
  • 5 udek z kurczaka
  • 2 szklanki bulionu
  • rozmaryn 
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Ziemniaki, brukselkę, fasolkę i por układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, oregano i rozmarynem kurczaka. Układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym, dodajemy dwa rozgniecione ząbki czosnku i zalewamy wszystko bulionem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 1 godzinę i 20 minut, gdy bulion wyparuje należy dolać go jeszcze trochę. Po tym czasie udka powinny być gotowe.

Smacznego, Klaudia.
 
 

Pikantne udka i kluski dyniowe z ricottą


Składniki (2 porcje):
 
Pikantne udka:
  • 4 udka bądź podudzia kurczaka
  • 4 łyżki passaty pomidorowej lub ketchupu
  • 1 łyżka sosu cajun
  • 1 łyżka sambal oelek
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu, kuminu, chili w płatkach 
Kluski dyniowe z ricottą:
  • 250 gram ugotowanych ziemniaków, przepuszczonych przez praskę
  • 2 łyżki puree z dyni*
  • 3 łyżki ricotty
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • posiekana natka pietruszki
  • szczypta soli
Udka
Passatę pomidorową, sos cajun, sambal oelek, sól i inne przyprawy mieszamy w miseczce. Następnie dokładnie nacieramy marynatą udka i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Potem pieczemy w piekarniku przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy udka przez kolejne 5 minut. 

Kluski dyniowe z ricottą:
Składniki na kluski wyrabiam, jeśli jest taka konieczność dodaję więcej mąki. Z ciasta robię gruby rulonik i kroję na skos. W dużym garnku gotuję osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć zmniejszam ogień i wrzucam kluski. Gotuję je jeszcze 2 minuty po wypłynięciu i wyławiam łyżką cedzakową. Należy uważać, by kluski się nie rozpadły, gdyż są bardzo delikatne.

Smacznego, Klaudia.

*Kawałek dyni pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie miksujemy na puree. Najlepiej przygotować większą ilość puree z dyni, by móc dodawać ją do innych potraw.


Sałata batawska z bryndzą i jajem na miękko oraz fasolką szparagową


Dawno mnie tu nie było, tak wiem. Zaniedbałam przez ostatnie dwa tygodnie wszystkie swoje obowiązki związane z moim ukochanym blogiem. Ale jak każdemu z nas- i mnie należą się wakacje i zasłużony odpoczynek po tych wszystkich przebojach w kuchni. Ale wracam! Z kolejnymi sałatkami, które pokochałam na dobre i pomysłami na przepisy, zapewne w wersji fit. Niczego nie zabraknie. Więc do dzieła!

Składniki (na dwie porcje):
  • 50 gram sałaty batawskiej (lub rukoli, sałaty masłowej, lodowej... co macie aktualnie pod ręką)
  • 3 jaja ugotowane na miękko (u mnie 5,5 minuty)
  • 4 małe pomidory malinowe (prosto z ogródka mojej ukochanej mamy)
  • 50 gram bryndzy, pokrojonej w kostkę
  • 1/3 ogórka szklarniowego
  • 1/4 białej papryki
  • 4 rzodkiewki
  • garść zielonej fasolki szparagowej, umytej i ugotowanej
  • szczypta soli
Jaja gotujemy na miękko. W tym czasie na talerzach układamy sałatę a na niej: pokrojone w ćwiartki pomidory i rzodkiewki, paprykę i bryndzę pokrojone w kostkę oraz ogórka- wydrążamy nasiona i kroimy w paski. Gotujemy fasolkę szparagową przez około 10 minut, kroimy na mniejsze części i dodajemy do sałatki. Na sam koniec kładziemy na sałatce ugotowane na miękko jajo. Doprawiamy jedynie solą. Fantastycznie komponują się te wszystkie warzywa w połączeniu z płynnym żółtkiem, które samo w sobie stanowi pyszny dressing dla sałatki. Polecam takie zestawienia i polecam zdrową bryndzę.