Strony

piątek, 30 września 2016

Czekoladowy tort z chrupiącą praliną

Tak, to zdecydowanie jeden z lepszych tortów jakie przygotowałam. Specjalnie na urodziny mojego kochanego (nieznośnego) brata. Tort z najlepszym ciastem kakaowym, najlepszym kremem czekoladowym, najlepszą polewą i przepyszną konfiturą malinową (Sylwia dziękuję!) oraz idealnie chrupiącą praliną z karmelizowanych orzechów włoskich. Uwieńczeniem tego idealnego wypieku są zdjęcia, które zrobiłam w ogrodzie moich rodziców! :)

Chłopcy! Dziś Wasze Święto i to Wam dedykuję ten przepis. Wszystkiego dobrego!

Przygotowanie tortu polecam rozpocząć na ponad dobę przed podaniem ciasta. Ja dzień wcześniej (czwartek) upiekłam czekoladowe ciasto, karmelizowałam orzechy i rozpoczęłam przygotowanie kremu. Wykończyłam tort kolejnego dnia rano, cały dzień chłodziłam w lodówce, natomiast na 2 godziny przed planowanym podaniem oblałam go polewą i udekorowałam. Nie mniej jednak to dopiero kolejnego dnia (sobota) tort smakował najlepiej.

Składniki (na tort o średnicy 22 cm):

Czekoladowe ciasto*:
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka kefiru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
Krem czekoladowy:
  • 200 gram gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 36%
  • 250 gram mascarpone
Chrupiąca pralina orzechowo- czekoladowa:
  • 3 łyżki rozpuszczonej czekolady ze śmietaną ze składników na krem** 
  • 150 gram orzechów włoskich
  • 5-6 czubatych łyżek cukru
Polewa czekoladowa:
  • 1/3 szklanki śmietany 36%
  • 100 gram czekolady gorzkiej
  • 100 gram białej czekolady
Dodatkowo:
  • ciastka rurki z kremem do dekoracji wierzchu tortu
  • słoiczek kwaśnej konfitury malinowej
Ciasto czekoladowe
Składniki suche, czyli mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszam w jednej misce. Składniki mokre, czyli kawę, olej, kefir, cukier, jajka, ekstrakt z wanilii mieszam w drugiej misce. Składniki mokre dodaję do suchych i całość mieszam krótko, jedynie do połączenia. Masę przelewa do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia o średnicy 22 cm i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po tym czasie studzę oba ciasta i wyjmuję z tortownic. Jeśli ciasta mają "górkę" na wierzchu to odcinam ją.

Krem czekoladowy
Czekoladę podgrzewam ze śmietaną do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Studzę mieszankę przez noc w lodówce, wcześniej jednak odkładam 3 łyżki do osobnej miseczki, gdyż użyję ich do przygotowania chrupiącej praliny. Schłodzoną czekoladę miksuję z mascarpone do uzyskania jednolitej masy.

Chrupiąca pralina orzechowo- czekoladowa
Orzechy włoskie prażę na suchej patelni, następnie zasypuję cukrem i karmelizuję. Przygotowane orzechy przekładam na talerz wyłożony papierem do pieczenia i studzę. Ostudzone do temperatury pokojowej orzechy miksuję w malakserze na drobny pył, który mieszam z wcześniej odłożoną rozpuszczoną czekoladą. Gotową masę przekładam do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i schładzam w lodówce przez noc.

Polewa czekoladowa
Składniki polewy, tuż przed wykończeniem tortu, podgrzewam do rozpuszczenia czekolady.

Wykończenie tortu
Jeden z blatów ciasta czekoladowego umieszczam na talerzu lub paterze i smaruję obficie konfiturą malinową. Następnie nakładam połowę kremu czekoladowego. Wyciągam z lodówki pralinę orzechową i umieszczam na poprzednich warstwach tortu. Pralinę smaruję kremem, tak by kolejny blat miał się czego trzymać. Nakładam drugi blat ciasta czekoladowego, który smaruje równie obficie konfiturą malinową i smaruję go pozostałym kremem czekoladowym, tym samym wyrównując wierzch ciasta. Do tego celu świetnie sprawdzi się namoczony we wrzątku długi nóż, który idealnie wygładzi powierzchnię tortu. Tort umieszczam w lodówce na cały dzień, tak by porządnie się schłodził. Dwie godziny przed planowanym podaniem oblewam tort polewą i dekoruję pokrojonymi ciastkami wokół obręczy tortu. Ciasto umieszczam w lodówce do momentu podania. Tort można przechowywać w lodówce do 2, maksymalnie 3 dni.

Smacznego, Klaudia!



czwartek, 29 września 2016

Kasza jaglana z brokułem, fetą cukinią i fasolką szparagową z posypką z prażonego chleba


Bardzo proste danie z użyciem kaszy jaglanej i sezonowych warzyw, takich jak brokuły, fasolka szparagowa, grillowana cukinia. Do tego odrobina dobrego sera feta i ... magiczny składnik czyli uprażony, żytni chleb na zakwasie zmielony na pył. Dzięki temu dodatkowi danie jest niesamowicie chrupiące, to ten dodatek powoduje, że to danie chce się jeść i... jeść. Polecam Wam wypróbowanie przepisu, z pewnością nie będziecie zawiedzeni.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 brokuł
  • 100 gram sera feta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść mrożonej fasolki szparagowej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 kromka czerstwego, żytniego pieczywa na zakwasie
Kaszę gotuję w podanej ilości wody. Brokuły i fasolkę gotuję na parze. Cukinię kroję w plastry i smażę na patelni grillowej wysmarowanej niewielką ilością oleju. Chleb prażę na suchej patelni lub w piekarniku i miksuję w malakserze na niezbyt miałki pył. Ponownie prażę na suchej, rozgrzanej patelni. Na zwykłej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę na nim cebulę i czosnek. Dodaję ugotowaną kaszę, doprawiam i smażę całość minutę lub dwie. Po tym czasie dodaję ugotowane i grillowane warzywa oraz pokrojoną fetę. Danie dokładnie mieszam. Podaję z posypką z chleba na ciepło lub na zimno.

Smacznego, Klaudia.


środa, 28 września 2016

Owsianka z chia, granatem i figą

 
Dziś mam dla Was kolejny super przepis na idealne śniadanie. Gęsta owsianka na mleku z dodatkiem nasion chia podana z chrupiącą granolą, płatkami migdałów, granatem i figą. Ładny, smaczny posiłek, który da nam energię na resztę dnia!

Składniki (na 1 porcję):
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 150 gram jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 figa
  • 1/2 granata
  • 2 łyżki gotowej granoli, z tego przepisu na przykład
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • opcjonalnie łyżka miodu do polania całości

Mieszam płatki owsiane i nasiona chia z jogurtem naturalnym. Odstawiam na noc lub kilka godzin do lodówki. Po tym czasie jogurt z płatkami powinien być bardzo gęsty, na tyle, że da się z niego formować kształty łyżką jak na zdjęciu powyżej. Gotowy jogurt podaję z płatkami migdałów, owocami i posypuję granolą. Tuż przed podaniem możesz polać danie miodem, dla mnie natomiast całość jest wystarczająco słodka.

Smacznego, Klaudia.



wtorek, 27 września 2016

Placki ziemniaczane podane z pesto z rukoli i jajkiem w koszulce

Danie przygotowane totalnie w moim stylu. Poczciwe, znane wszystkim placki ziemniaczane w niecodziennej odsłonie, w tym wypadku idealna propozycja na śniadanie! Lekki dodatek pesto z rukoli, jajko w koszulce i kilka pomidorów to pomysł na odczarowanie ciężkich placków ziemniaczanych, które zazwyczaj podaje się z tłustym sosem lub cukrem. Tym razem z delikatnym, zielonym pesto i lekkimi dodatkami. A i same placki w wersji bezglutenowej.

Składniki (na 2 -3 porcje):
  • 300 gram ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta soli i pieprzu
  • 3-4 łyżki mąki jaglanej
  • olej do smażenia
Pesto z rukoli:
  • garść rukoli
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka parmezanu
  • szczypta soli i pieprzu
Do podania:
  • kilka listków rukoli
  • pomidorki koktajlowe
  • jajko ugotowane w koszulce*
Ziemniaki ścieram na tarce, odciskam z nadmiaru płynu, dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Olej rozgrzewam na patelni i smażę niewielkie placuszki po 2 minuty z każdej strony. Każdy usmażony placek przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składniki na pesto miksuję lub ucieram w moździerzu na gładką pastę. Gotowe placki ziemniaczane przekładam pesto i podaję z pomidorkami oraz ugotowanym jajkiem w koszulce.

Smacznego, Klaudia.

*Jajko w koszulce proponuję wykonać według tego przepisu.



poniedziałek, 26 września 2016

Śliwkowy budyń jaglany


Śliwkowy budyń jaglany to jesienna propozycja na wykorzystanie mojej ulubionej kaszy jaglanej. Ugotowana jaglanka, zmiksowana z jogurtem, syropem klonowym i powidłami śliwkowymi z dodatkiem granata i fig, z dużą ilością cynamonu to jedno z tych dań od których trudno oderwać łyżkę. Niesamowicie rozgrzewające danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • duża szczypta cynamonu i imbiru
  • 1 figa
  • 1/2 granata
Kaszę gotuję w jednej szklance wody do momentu aż ta wchłonie cały płyn. Studzę kaszę przez kilka minut i miksuję z dodatkiem przypraw, jogurtu naturalnego, syropu klonowego i powideł na gładką masę. W tym momencie można schłodzić budyń lub podać na ciepło z granatem i figą.

Smacznego, Klaudia.



sobota, 24 września 2016

Chińskie z kurczakiem, papryką, marchewką i fasolką szparagową z limonkowym ryżem

Szybkie i proste w przygotowaniu danie w zaledwie kilka chwil z kilku dostępnych przez cały rok składników.

Składniki:
  • 300 gram piersi kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sos: 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/3 limonki, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżki ketchupu
  • przyprawy: szczypta papryki wędzonej, szczypta kolendry mielonej
  • cebula dymka
  • limonkowy ryż: 1/2 szklanki ryżu, 1 szklanka wody, skórka otarta z 1 limonki, pół łyżeczki soli
Pierś kurczaka i paprykę kroję w kostkę, marchewkę w słupki a fasolkę na mniejsze kawałki. Cebulę siekam w piórka, czosnek, chili i imbir kroję w drobną kostkę. W woku rozgrzewam olej sezamowy i smażę na nim pokrojoną cebulę, imbir, czosnek i chili razem z przyprawami przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojonego kurczaka, którego smażę do momentu aż się zarumieni. Dodaję pokrojone warzywa i smażę przez minutę. Wlewam bulion i gotuję całość przez 7-8 minut. Składniki sosu mieszam i wlewam do woka. Całość gotuję jeszcze 3-4 minuty, tak by sos uległ redukcji i stał się gęsty. Na koniec gotowania dodaję czarny sezam oraz posiekaną dymkę.

Ryż gotuję na wolnym ogniu w podanej ilości wody ze skórką z limonki do momentu aż ten wchłonie cały płyn. Na koniec doprawiam solą.

Porcję dania podaję z ryżem limonkowym, przed podaniem dekoruję dymką.

Smacznego, Klaudia.


piątek, 23 września 2016

Klasyczne leczo

 
Aż dziwne, że po dwóch latach prowadzenia bloga nie znalazł się na nim przepis na moje ulubione jesienne danie. Klasyczne leczo, które przygotowuję tak często. Z cukinią, papryką czerwoną i żółtą, z pyszną, wiejską kiełbasą i dużą ilością świeżych pomidorów. Delikatnie pikantne, bardzo smaczne. Zazwyczaj leczo podaję z chlebem, natomiast tym razem z plackami ziemniaczanymi. Danie smakowało, moim zdaniem, wyśmienicie.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 300 gram cukinii
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 gram kiełbasy wiejskiej
  • 1 kg pomidorów lub 250 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy, po ćwierć łyżeczki: chili, papryki wędzonej, kolendry mielonej, majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • natka pietruszki do dekoracji
  • do podania: placki ziemniaczane, pieczywo
Na oleju rzepakowym smażę posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodaję pokrojoną w plastry kiełbasę i smażę do mocnego zarumienienia. Do usmażonych składników dodaję pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cukinię. Całość ponownie smażę przez kilka minut. Dodaję przyprawy i bulion. W tym czasie pomidory obieram ze skórki i dodaję do pozostałych składników. Całość gotuję na średnim ogniu przez 15-20 minut. Na koniec gotowania doprawiam solą i cukrem. Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki. Podaję z chlebem lub plackami ziemniaczanymi.

Smacznego, Klaudia.


czwartek, 22 września 2016

Tosty francuskie z jajkiem w koszulce, grillowaną cukinią i serem pleśniowym

Smaczna kanapka, należąca do tych bardziej wymyślnych. Smażone tosty francuskie z pysznego chlebka na zakwasie, z rozpuszczającym się serem pleśniowym, grillowaną cukinią i jajkiem w koszulce podane z kilkoma listkami rukoli i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Uwielbiam takie śniadania, pomimo tego, że ich wykonanie zajmuje mi zazwyczaj kilka minut więcej niż standardowej kanapki.

Składniki (na 2 porcje):
  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • olej do smażenia
  • szczypta soli i pieprzu
Dodatki:
  • 2 jajka
  • 1 mała cukinia
  • 100 gram sera pleśniowego
  • rukola
  • świeżo zmielony pieprz
Jajka roztrzepuję z mlekiem i moczę w mieszance chleb przez kilka sekund z każdej strony. Na rozgrzany tłuszczu smażę tosty do zarumienienia. W niewielkim garnku doprowadzam wodę do wrzenia. Jajko wbijam do niewielkiej miseczki a następnie zdecydowanym ruchem wlewam do gotującej się wody. Jajko gotuję przez minutę i postępuję analogicznie z drugim jajkiem. Cukinię kroję w plastry obieraczką do jarzyn i smażę na patelni grillowej przez minutę po każdej stronie do zarumienienia. Ser kroję na mniejsze kawałki. Dwa tosty układam na talerzu jeden na drugim. Na wierzch kładę ser, rukolę, grillowaną cukinię i jajko w koszulce. Całość doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego, Klaudia.



środa, 21 września 2016

Żytnie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą

Żytnie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą to w stu procentach mój autorski przepis, który na dodatek okazał się sukcesem już przy pierwszym wykonaniu. Jest to kolejny wypiek na MP z użyciem powideł śliwkowych, pierwszy z nich to razowy chlebek śliwkowy, który był równie smaczny. Żytnie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą to wilgotne, miękkie i smaczne ciasto, które idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Wypiek jest na bazie powideł śliwkowych i to im zawdzięcza swoją barwę. Aby ciasto miało delikatną, niezbyt ciężką strukturę część mąki żytniej zastąpiłam zmielonymi orzechami włoskimi. Wypiek o niebanalnym smaku, który polecam szczególnie.

Składniki (na jedną keksówkę o wymiarach 10 cm x 20 cm):
  • 150 gram brzoskwiń
  • 60 gram zmielonych na mąkę orzechów włoskich
  • 60 gram oleju kokosowego
  • 150 gram mąki żytniej
  • 25 gram miodu
  • 50 gram cukru
  • 50 gram czekolady deserowej
  • 100 gram powideł śliwkowych
  • 50 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
  • płatki migdałów do dekoracji ciasta
Olej kokosowy, miód, cukier i powidła podgrzewam do rozpuszczenia cukru. Całość studzę przez kilka minut. Mąkę żytnią, zmielone orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia przesiewam do miski. Brzoskwinie kroję w kostkę, czekoladę siekam. Do przestudzonej mieszanki dodaję jajko i mleko, całość roztrzepuję do uzyskania jednolitej konsystencji i przelewam do suchych składników, które mieszam by uzyskać gładkie ciasto. Dodaję pokrojone brzoskwinie i czekoladę, całość ponownie mieszam i przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypuję płatkami migdałów. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 45 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągam z formy i studzę na kratce.

Smacznego, Klaudia.



wtorek, 20 września 2016

Gofry z cukinią podane z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem jak dla Was ale dla mnie jest to z pewnością śniadanie mistrzowskie. Chrupiące gofry z dodatkiem cukinii, jajko w koszulce z płynnym żółtkiem i uprażony bekon. Nie jest to lekkie śniadanie, jest to bomba kaloryczna, jest to pornfood w pełnej krasie. Jest to danie na które patrzysz i wiesz, że właśnie TO chcesz dziś zjeść!

Składniki (na 2 duże lub 3 mniejsze porcje):
  • 250 gram cukinii
  • 200 gram mąki pszennej
  • 100 gram żółtego sera
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml mleka
  • olej do smarowania gofrownicy
  • świeży rozmaryn
  • do podania: jajka ugotowane w koszulce, chips z boczku lub podsmażony bekon, cebula dymka
Włączam gofrownicę, przed pierwszym pieczeniem powinna się nagrzewać minimum 10 minut. Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, odstawiam na bok a następnie odciskam nadmiar soku, który wytworzyła. Ser ścieram również na tarce o grubych oczkach. Rozmaryn siekam. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka, mleko, proszek do pieczenia, mąkę, cukinię, ser i sól mieszam dokładnie. Następnie stopniowo dodaję ubite na sztywno białka. Do nagrzanej gofrownicy nakładam po łyżce przygotowanego ciasta i piekę przez 4-5 minut, aż gofry staną się chrupkie. Postępuję analogicznie z pozostałym ciastem, natomiast upieczone gofry przekładam na kratkę, jeden obok drugiego. Upieczone gofry układam na talerzu jeden na drugim (około 4-5 sztuk). Podaję z jajkiem w koszulce i chipsem z boczku lub podmażonym bekonem. Całość posypuję cebulą dymką. Obie wersje przetestowane, są równie smaczne!

Smacznego, Klaudia!



poniedziałek, 19 września 2016

Jabłka zapiekane pod budyniem i owsianą kruszonką z lodami


Prosty deser do przygotowania w kilkanaście minut. Idealne danie do przygotowania na szybko kiedy zaskoczą niespodziewani goście. Ciepłe, delikatne jabłka, kwaśne powidła śliwkowe, gęsty budyń i chrupiąca kruszonka owsiana. A całość podana z lodami waniliowymi! Nic dodać, nic ująć.

Składniki (na 3- 4 porcje):
  • 4-5 dużych jabłek
  • 100 gram powideł śliwkowych
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • lody waniliowe do podania
Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu w podanej ilości mleka. Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Płatki owsiane miksuję w młynku do kawy na mąkę. Zmiksowane płatki, otręby i cukier ugniatam z masłem, tworząc kruszonkę. Przygotowuję 3 lub 4 kokilki, które smaruję masłem. Na dnie układam jabłka, które smaruję powidłami śliwkowymi. Nakładam po 2-3 łyżki budyniu. Całość posypuję kruszonką i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po tym czasie, jeśli kruszonka się zarumieniła, wyjmuję kokilki. Upieczony deser podaję od razu z gałką lodów waniliowych.

Smacznego, Klaudia.



niedziela, 18 września 2016

Prosta sałatka na śniadanie z dressingiem miodowo- musztardowym

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka, zawierająca składniki, które z pewnością masz w lodówce każdego dnia. Ta sałatka to takie koło ratunkowe w momencie kiedy nie masz pomysłu na zdrowe, lekkie śniadanie lub lunch do pracy. Kilka ulubionych warzyw, gotowane jajko, grzanki i nasiona słonecznika a do tego najsmaczniejszy dressing miodowo- musztardowy.

Składniki (na 1 porcję):
  • garść mixu sałat
  • 1 jajko
  • 1 kromka ulubionego pieczywa
  • kawałek papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 50 gram sera feta
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • dressing: 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju lnianego, szczypta soli i pieprzu
Jajko gotuję na twardo lub pół-miękko w zależności od upodobań. Pieczywo kroję w kostkę i prażę na suchej patelni na chrupko. Ściągam grzanki i prażę przez minutę nasiona słonecznika. Składniki dressingu mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Fetę i paprykę kroję w kostkę, pomidorki na pół. Na talerzu umieszczam sałatę, warzywa, ser oraz pokrojone na ćwiartki jajko i grzanki. Całość posypuję pestkami słonecznika i polewam dressingiem. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.


sobota, 17 września 2016

Podpłomyki na słodko z powidłami śliwkowymi, brzoskwinią, płatkami migdałów i polewą czekoladową

Słodki, chrupiący podpłomyk posmarowany obficie powidłami śliwkowymi, a właściwie moją ulubioną ostatnio czeko-śliwką, z dodatkiem brzoskwiń, rozmarynu i migdałów! Całość zapieczona w piekarniku i polana przepyszną polewą czekoladową tuż przed podaniem. Jest smacznie, armatycznie i zdecydowanie jesiennie.

Składniki (na 1 duży podpłomyk):
Ciasto:
  • 100 gram mąki pszennej
  • 100 gram mąki pszennej
  • 30 gram świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
Dodatki:
  • 3-4 łyżki powideł śliwkowych lub czeko-śliwki
  • 3-4 niewielkie brzoskwinie
  • kilka gałązek rozmarynu
  • płatki migdałów
  • 50 gram czekolady deserowej + 3 łyżki mleka
Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia, dodaję 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ciepłego mleka. Całość mieszam do połączenia i odstawiam na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję resztę składników: obie mąki, oliwę z oliwek, sól oraz pozostałą część mleka i wyrabiam ciasto o jednolitej, spójnej konsystencji przez około 8-10 minut, Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wałkuję na cienki placek. Odstawiam na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie smaruję placek powidłami śliwkowymi. Brzoskwinie kroję na ćwiartki lub ósemki i układam na posmarowanym powidłami placku. Całość posypuję płatkami migdałów i rozmarynem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Podpłomyk piekę przez 8-10 minut. Mleko podgrzewam z czekoladą w niewielkim garnuszku do rozpuszczenia czekolady. Po wyciągnięciu z piekarnika podpłomyka polewam go rozpuszczoną czekoladą. Kroję na mniejsze kawałki i podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.




piątek, 16 września 2016

Pudding z tapioki z musem mango, granolą i chia

Słodkie, lekkie śniadania to zdecydowanie to co lubię najbardziej. Prostota w przygotowaniu tego dania polega na tym, że zarówno pudding z tapioki, jak i pudding chia możemy przygotować dzień wcześniej a rano jedynie złożyć danie w spójną całość i cieszyć się smacznym, zdrowym śniadaniem. Nie muszę chyba przekonywać Was do tego słodkiego dania, kolory na zdjęciu same powinny Was nakłonić do przygotowania go. Jest lekko, kolorowo i zdecydowanie letnio!

Składniki (na 1 porcje):
  • 1/4 szklanki tapioki + 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka nasiona chia + 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki gotowej granoli, np. z tego przepisu
  • 1/2 dojrzałego mango
  • 2-3 łyżki domowych powideł śliwkowych
  • płatki migdałów do dekoracji
Tapiokę gotuję w podanej ilości mleka do momentu aż stanie się miękka, potrwa to około 15-20 minut. Chia mieszam z mlekiem i odstawiam na 2-3 godziny lub najlepiej całą noc. Im dłużej chia będzie moczyło się w mleku, tym bardziej pudding stanie się gęsty. Mango miksuję na mus. Na dno miseczki, szklanki bądź słoika, jak u mnie, nakładam połowę musu z mango. Następnie do naczynia przekładam pudding z tapioki, granolę, pudding z nasion chia oraz powidła śliwkowe. Całość dekoruję musem z mango oraz płatkami migdałów. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.


czwartek, 15 września 2016

Sałatka z grillowaną brzoskiwnią, serem pleśniowym i prażonymi orzechami z dressingiem śliwkowym

Prosta sałatka zawierająca zaledwie kilka składników z najlepszym dessingiem jaki do tej pory udało mi się stworzyć. Delikatnie grillowana brzoskwinia, pyszny ser pleśniowy, chrupiące orzechy włoskie. Wszystko to na jednym talerzu w postaci obłędnej sałatki. Koniecznie musicie ją wykonać!

Składniki (na 2 porcje):
  • garść mixu sałat
  • 3-4 brzoskwinie
  • 100 gram sera camembert
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • dressing: 1 łyżka powideł śliwkowych, 1 łyżeczka oleju pistacjowego, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżeczka wody, 1 łyżeczka syropu klonowego, 1 łyżeczka soku z cytryny, kilka listków rozmarynu utartego w moździerzu
Na rozgrzanej patelni grillowej smażę pokrojone na ćwiartki brzoskwinie przez 2-3 minuty. Na zwykłej, suchej patelni prażę orzechy i płatki migdałów. Ser camembert kroję w niewielkie trójkąty. Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerzu układam grillowane brzoskwinie oraz ser. Całość posypuję prażonymi orzechami i polewam przygotowanym dressingiem, Podaję od razu!

Smacznego, Klaudia.


środa, 14 września 2016

Włoska zupa- minestrone

Są takie przepisy, które zna każdy i każdy wykonuje je według własnej receptury. Jeśli chodzi o Minestrone to wiele naczytałam się na jej temat przed wykonaniem, tak by jak najlepiej móc odtworzyć jej oryginalny smak. Nic bardziej mylnego. Każda kolejna lektura umacniała mnie jedynie w przekonaniu, że w samej Italii jest ona modyfikowana na milion sposób i w poszczególnych jej regionach przepis różni się od siebie znacznie. Podstawowymi składnikami zupy są warzywa takie jak: cukinia, fasolka szparagowa, ziemniaki, papryka, często również marchew, groszek lub szpinak. Zupę podałam z drobnym makaronem, notabene ostatnim już w mojej szafce po wycieczce do Włoch. Całkiem ciekawy, lekki przepis.

Składniki (na około 4 porcje):
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu
  • 1 lampka czerwonego wina
  • 1 duży ziemniak
  • 1 średnia cukinia (około 300 gram)
  • garść żółtej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
  • garść zielonej fasolki szparagowej (mrożona)
  • 2 łyżki mrożonej kukurydzy
  • 5-6 pomidorów malinowych
  • 6-7 łyżek drobnego makaronu
  • szczypta chili, bazylii i oregano
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • natka pietruszki
Ziemniaki obieram. Pomidory pozbawiam skórki. Cukinię, ziemniaki, paprykę i pomidory kroję w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekany drobno czosnek i szalotkę. Dodaję przyprawy oraz pokrojone wszystkie pokrojone w kostkę warzywa. Przez 2-3 minuty smażę całość. Wlewam wino i redukuję o połowę. Dodaję bulion i gotuję wywar przez 10 minut. Następnie dodaję fasolkę szparagową żółtą i zieloną oraz kukurydzę. Całość gotuję kolejne 3-4 minuty. Do zupy dodaję makaron i gotuję jeszcze 3 minuty. Ściągam zupę z ognia, doprawiam solą oraz pieprzem i dodaję posiekaną natkę pietruszki. Zupę podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.


wtorek, 13 września 2016

Żytnie podpłomyki z brzoskiwnią, orzechami włoskimi, serem pleśniowym i rozmarynem

Odrobinę słodkie a zarazem wytrawne danie. Genialne połączenie niewielkich brzoskwiń, prosto z ogrodu mojej mamy oraz sera pleśniowego, chrupiących orzechów i bardzo aromatycznego rozmarynu. Całość podana na chrupiącym placku z mąki żytniej czyli podpłomyku. Wbrew pozorom nie jest to odważne połączenie. Zdecydowanie wszystkie te składniki świetnie się komponują i aż.. ciężko oderwać się od takiego dania.

Składniki (na 2 większe lub 4 mniejsze podpłomyki):
Ciasto:
  • 100 gram mąki pszennej
  • 100 gram mąki pszennej
  • 30 gram świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
Dodatki:
  • świeże gałązki rozmarynu
  • 4-5 niewielkich brzoskwiń
  • 100 gram sera pleśniowego np. camembert lub brie
  • niewielka garść orzechów włoskich
  • świeżo zmielony pieprz
Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia, dodaję 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ciepłego mleka. Całość mieszam do połączenia i odstawiam na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję resztę składników: obie mąki, oliwę z oliwek, sól oraz pozostałą część mleka i wyrabiam ciasto o jednolitej, spójnej konsystencji przez około 8-10 minut, Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielę na 2 lub 4 części, w zależności od tego jakiej wielkości podpłomyki chcę uzyskać. Każdą część delikatnie wałkuję na cienki placek.
Na sam spód placka układam część sera pleśniowego, następnie pokrojone na mniejsze części brzoskwinie. Całość posypuję posiekanymi orzechami i listkami rozmarynu. Podpłomyki piekę w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 7-8 minut. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.

poniedziałek, 12 września 2016

Chleb pszenno- żytni na zakwasie

Miękki, z chrupiącą skórką. Idealny chleb na zakwasie. Pszenno- żytni, najsmaczniejszy. Sposób wykonania analogiczny do poprzedniego wpisu, różnią się natomiast proporcje, dzięki czemu chleb jest mniej wilgotny, mniej zbity, dużo bardziej miękki niż pszenno- gryczany. Wykonajcie i przekonajcie się sami.

Składniki (na 2 bochenki):

Zaczyn:
  • 100 gram gotowego zakwasu
  • 10 gram mąki żytniej
  • 80 gram mąki pszennej typ 1850
  • 60 ml wody
Chleb:
  • cały zaczyn
  • 800 gram mąki pszennej
  • 80 gram mąki żytniej
  • 450 ml wody
  • 1 łyżka soli
Składniki na zaczyn mieszam i odstawiam na 10-12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn mieszam z wodą, solą i mąkami. Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto, które odstawiam na 2,5-3 godziny w ciepłe miejsce. Mniej więcej co godzinę wyrabiam ciasto, by pozbyć się nadmiaru pęcherzyków powietrza. Po tym czasie z ciasta formuję dwie kule, przekładam do miski obsypanej mąką pszenną lub do koszyczka do wyrastania chleba i odstawiam na kolejne 2 godziny. W tym czasie chleby powinny podwoić swoją objętość. Po upływie dwóch godzin robię próbę by sprawdzić czy chleb jest dobrze wyrośnięty. W tym celu naciskam palcem na ciasto- jeśli szybko wraca do pierwotnego kształtu jest jeszcze za wcześnie, gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia jest gotowe do pieczenia.
Chleby wyciągam z koszyczka lub miski i delikatnie przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zlepieniem ciasta do dołu. Delikatnie smaruję wierzch wodą i nacinam. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni i piekę pieczywo przez 35-45 minut. Studzę chleb na kratce i kroję dopiero po wystudzeniu. Przechowuję chleb w chlebaku owinięty lnianą ściereczką.

Smacznego, Klaudia.


sobota, 10 września 2016

Prosta sałatka z kurczakiem, fetą i grzankami z miodowo- musztardowym dressingiem

 Bardzo prosta sałatka do wykonania w kilka minut. Smażona w ziołach pierś kurczaka, feta, ogórek i papryka oraz grzanki z żytniego chleba a do tego miodowo- musztardowy dressing, który jest smacznym uwieńczeniem całości.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • 300 gram piersi kurczaka
  • 50 gram sera feta
  • 1/2 ogórka
  • ćwierć czerwonej papryki
  • 1 kromka żytniego chleba
  • olej do smażenia
  • przyprawy do kurczaka: szczypta chili, majeranku, pieprzu, soli i kurkumy
  • dressing: 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka oleju lnianego, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu
Pierś kurczaka przyprawiam przygotowaną mieszanką i smażę na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Odkładam by odpoczęła. Chleb kroję w kostkę i smażę na suchej patelni, tak by stał się chrupki. Składniki dressingu mieszam do połączenia. Na talerzu kładę sałatę, na niej pokrojoną w kostkę paprykę, fetę i ogórka. Pierś kurczaka kroję w plastry i układam na pozostałych składnikach. Całość posypuję grzankami i polewam dressingiem. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.


Kasza jaglana smażona ze szpinakiem, cukinią i ziołami

Jeśli szukasz inspiracji na idealny lunch do pracy to jesteś w odpowiednim miejscu. Ugotowana a następnie smażona z warzywami kasza jaglana to jedno z tych dań, które najbardziej lubię zabierać do pracy. Jest smaczna, lekka a przy tym niebywale sycąca. Jest również zdrowo i niskokalorycznie, bo jak wiadomo kasza jaglana jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, tak samo jak warzywa, które dodatkowo mają niską wartość kaloryczną.

Składniki (na 1 porcję):
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • garść świeżego szpinaku
  • 150 gram obranej cukinii
  • garść świeżej mięty i bazylii
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • pomidorki koktajlowe wedle uznania
  • łyżka oleju do smażenia
Na oleju smażę posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i smażę całość przez 3-4 minuty. Dodaję kaszę ugotowaną kaszę jaglaną i smażę do podgrzania kaszy. Do pozostałych składników dodaję szpinak oraz posiekane świeże zioła. Całość doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Na koniec smażenia dodaje pokrojone pomidorki koktajlowe. Danie smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego, Klaudia.