Strony

niedziela, 29 stycznia 2017

Warzywa korzeniowe pieczone w maśle orzechowym


Pieczone warzywa korzeniowe w maśle orzechowym są po prostu pyszne! Nie dość, że smakują wyśmienicie to dodatkowo są niebywale sycące! Ziemniaki, bataty, marchewka i pietruszka wymieszane z łyżką oliwy, z masłem orzechowym, sezamem, kuminem, chili oraz mieloną kolendrą, tymiankiem i szczyptą soli. Tak proste a zarazem smaczne danie, które z całego serca Wam polecam.

Składniki (na 1 porcję):

  • 2 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • 1/2 batata (100 gram)
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • przyprawy, po szczypcie: kuminu, mielonej kolendry, soli, tymianku, chili 
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu 
Warzywa kroję w słupki. Mieszam z olejem, masłem orzechowym, sezamem i przyprawami. Całość przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35 minut. Podaję od razu. 

Wartość odżywcza całego dania 
Wartość energetyczna: 418 kcal
Białko: 11,8 g
Tłuszcze: 21,8 g
Węglowodany: 40,8 g
Błonnik: 12,9 g

Smacznego, Klaudia!


sobota, 28 stycznia 2017

Sałatka z komosę ryżową z papryką, pomidorem i awokado

Prosta, zdrowa sałatka z komosy ryżowej z papryką zieloną, pomidorem oraz awokado. Z dodatkiem dużej ilości soku z limonki i olejem z pestek dyni.

Składniki (na 1 porcje):
  • 1/2 szklaki ugotowanej komosy ryżowej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/4 awokado
  • 1 pomidor obrany ze skórki i pozbawiony nasion
  • 1/2 soku z limonki
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • szczypta soli i pieprzu
Paprykę, pomidora i awokado kroję w drobną kostkę. Składniki mieszam dokładnie, doprawiam. Chłodzę sałatkę w lodówce lub spożywam od razu. Idealna na lunch.

Wartość odżywcza całego dania
Wartość energetyczna: 327 kcal
Białko: 7,8 g
Tłuszcze: 19,1 g
Węglowodany: 28,7 g
Błonnik: 7,5 g

Smacznego, Klaudia.

piątek, 27 stycznia 2017

Murzynek na oleju z gruszkami



Wilgotne, kakaowe ciasto z dodatkiem gruszek to wypiek, który przygotujesz w kilka chwil. Znajomy doszedł do wniosku, że takie ciasto może robić co weekend bo przecież "upiekłaś to w 5 minut" :) Faktycznie, sam proces mieszania składników, pokrojenia gruszek i przełożenia ciasta do formy nie zajmie Ci więcej niż właśnie tych kilka minut. Ciasto piekłam przez 55 minut, wystudziłam i podałam z musem z truskawek. Szaleństwo. 

Składniki (na 1 formę keksową o wymiarach 12 cm x 20 cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mleka
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 gruszki 
Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszam dokładnie. Dodaję jajka, mleko, olej i całość dokładnie mieszam na jednolitą masę. Gruszki kroję na mniejsze kawałki dodaję do masy i całość ponownie mieszam. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto piekę 55 minut - do suchego patyczka. Studzę i podaję z ulubioną konfiturą. 

Smacznego, Klaudia.


czwartek, 26 stycznia 2017

Krem z batata z mlekiem kokosowym

Prosta, kremowa zupa z batata na bazie mleka kokosowego z dodatkiem chili i posiekanych orzechów włoskich, taka, jaką lubię najbardziej. Idealnie rozgrzewająca w mroźne dni. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 400 gram batata 
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 szklanki bulionu 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • przyprawy: po szczypcie mielonej kolendry, kuminu, chili, pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • posiekane orzechy do dekoracji 
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i całość duś kilka chwil. Doda pokrojone w kostkę batata i zalej składniki bulionem Gotuj 15-20 minut do momentu, aż bataty zmiękną. Dopraw solą, wlej mleko kokosowe. Zupę zmiksuj na gładki krem. Podaj z posiekanymi orzechami włoskimi. 

Wartość odżywcza całego dania 
Wartość energetyczna: 758 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcze: 34,8 g
Węglowodany: 83,4 g
Błonnik: 19,4 g

Wartość odżywcza 1 porcji 
Wartość energetyczna: 379 kcal
Białko: 7,5 g
Tłuszcze: 17,4g
Węglowodany: 41,7 g
Błonnik: 9,7 g

Smacznego, Klaudia. 

środa, 25 stycznia 2017

Kokosowa jaglanka z musem truskawkowym

Drugi dzień z rzędu wstałam lewą nogą. Zimowe przesilenie daje mi się we znaki, ciągłe przeziębienie, powroty do domu kiedy jest już ciemno, poranki w biegu byle by choć jedno ujęcie potrawy zrobić za dnia, tak jak lubię najbardziej, nadmiar obowiązków... wszystkie składowe dały wynik ujemny, podświadomie marzę o wiośnie ale nie tylko. O zmianach. Mam w głowie tyle pomysłów na zmiany, że stosując je jednocześnie mogłabym całe swoje życie wywrócić do góry nogami. Zdarzało mi się to już nie raz. Myślę, że bez drastycznych i nagłych zmian, mój pełen energii organizm, nie byłby w stanie normalnie funkcjonować, stąd raz na cztery lata przewracam wszystko z lewej na prawą stronę, z góry na dół i z wierzchu na spód. 
Na poprawę mojego nastroju dobrze działa coś słodkiego. Idealnym rozwiązaniem okazała się słodka jaglanka z dodatkiem mleka kokosowego i kokosowego cukru. Przyjemnym dla oka akcentem był mus z truskawek, które zamroziłam latem. Jaglanka smakowała wyśmienicie. Chociaż nic bardziej nie ucieszyło mnie dziś jak ładne, kobiece zdjęcia tej jaglanki z tulipanami w tle, co już o wiośnie przypominają. 

Składniki na jedną, solidną porcję, która działa kojąco na zły nastrój: 

  • 5 łyżek płatków jaglanych 
  • 1/2 szklanki mleka 2 %
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Mus truskawkowy:
  • 1 szklanka mrożonych truskawek 
  • 1 łyżeczka wody różanej 
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego 
Płatki jaglane gotuję w mleku krowim i kokosowym z dodatkiem skórki pomarańczy do momentu aż płatki wchłoną cały płyn. Na koniec gotowania słodzę je jedną łyżeczką cukru kokosowego. Truskawki gotuję z wodą różaną do momentu rozmrożenia. Słodzę cukrem kokosowym, Truskawki miksuję na mus za pomocą blendera lub malaksera. Gotowe płatki podaję z musem i posiekanymi orzechami włoskimi. 

Wartość odżywcza całego dania 
Wartość energetyczna: 416 kcal
Białko: 13,6 g
Tłuszcze: 15,6 g
Węglowodany: 55 g
Błonnik: 3,9 g

Wyliczenia zostały opracowane korzystając z programu dla dietetyków www.kcalmar.pro 

Smacznego, Klaudia! 


wtorek, 24 stycznia 2017

Jajko zapiekane w naleśniku


Smaczne i kolorowe danie, idealne na rozpoczęcie dnia. Jeśli lubicie lekkie a zarazem sycące śniadania to jest to propozycja dla Was.

Składniki (na 1 porcję):
  • 1 naleśnik z tego przepisu
  • 1 jajko
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 awokado
  • odrobina sera feta (20 gram)
  • szczypta soli i pieprzu
Na suchej patelni umieszczam naleśnika na którego wbijam jajko. Białkiem sklejam boki, tak by jajko nie wypłynęło poza naleśnika i całość smażę 3-4 minuty na patelni przykrytej pokrywą. Tuż przed podaniem doprawiam solą i pieprzem jajko. Podaję z kawałkami papryki, awokado oraz pokruszoną fetą.

Wartość odżywcza 1 porcji = 1 sztuka
Wartość energetyczna: 270 kcal
Białko: 15,3 g
Tłuszcze: 16,7 g
Węglowodany: 14,7 g
Błonnik: 2,4 g

Smacznego, Klaudia!



poniedziałek, 23 stycznia 2017

Zielone naleśniki

 Zielone naleśniki, które wyglądają jak sałata to z pewnością danie, którego nie odmówią sobie nasze.. oczy. Zachęcający kolor z pewnością spowoduje, iż nie jedno danie stanie się dla nas jeszcze bardziej apetyczne. Naleśniki możecie zjeść zarówno na słodko, jak i słono. Jutro pokażę Wam moją propozycję na zielonego naleśnika.
Ciasto możecie przygotować zarówno z gotowego mixu mąk bezglutenowych (np. Schar) lub samodzielnie wykonanego mixu ze skrobi kukurydzianej, mąki ryżowej i jaglanej. Zamiast mąki bezglutenowej możecie użyć pszennej lub orkiszowej.

Składniki (na 10 naleśników):
  • 1 szklanka mixu mąk bezglutenowych (Schar)
  • 2 szklanki mleka 0,5%
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia
Wszystkie składniki dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Na patelni smażę naleśniki bez tłuszczu. Jeśli nie posiadasz takiej patelni smaż naleśniki na patelni wysmarowanej niewielką ilością oleju przez 30 sekund z każdej strony. Naleśniki smakują wyśmienicie zarówno na słono, jak i na słodko.

Wartość odżywcza całego dania Wartość energetyczna: 716 kcal
Białko: 35,7 g
Tłuszcze: 14,5 g
Węglowodany: 109 g
Błonnik: 3,3 g

Wartość odżywcza 1 porcji = 1 sztuka
Wartość energetyczna: 71,6 kcal
Białko: 3,6 g
Tłuszcze: 1,5 g
Węglowodany: 10,9 g
Błonnik: 0,3 g


Jeśli dodatkowo użyjesz do smażenia tłuszczu należy doliczyć do kaloryczności około 90 kcal na każdą jedną użytą łyżkę oleju rzepakowego.

Smacznego, Klaudia

środa, 18 stycznia 2017

Kulki orzechowo- daktylowe

Zdrowe odżywianie to termin z którym utożsamiam się od lat. Moja codzienna dieta jest zbilansowana, bogata w składniki mineralne pochodzę z warzyw i owoców, pełna produktów wartościowych i odżywczych. Niekiedy zdarzają się odstępstwa i małe grzeszki od tej reguły, jednak nie wpływają one na moje zdrowie, samopoczucie czy figurę, gdyż są one rzadkością.
Jako dietetyk dbam by w mojej diecie nawet słodkości miały odpowiednią wartość odżywczą, nie były jedynie pustymi kaloriami.
Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na kulki orzechowo- daktylowe. Świetna przekąska, która pozwoli Ci zaspokoić głód na długo.

Składniki (na 10 kulek czyli 5 porcji)
  • 50 gram orzechów nerkowca i włoskich
  • 50 gram daktyli
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka maca
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta cynamonu i zmielonych goździków
  • 20 gram preparowanej kaszy jaglanej
  • 1,5 łyżki kakao do obtoczenia kulek
Daktyle moczę w wodzie przez noc. Orzechy mielę w młynku do kawy. W malakserze umieszczam wszystkie składniki i miksuję. Następnie nawilżam dłonie wodą i formuję kuleczki, które obtaczam w kakao. Kulki przechowuję w lodówce przez 2-3 dni.
Zamiast kakao do obtoczenia można użyć zmielonych pestek dyni, orzechów lub wiórek kokosowych.

Wartość odżywcza całego dania
Wartość energetyczna: 600 kcal
Białko: 16,4 g
Tłuszcze: 27,5 g
Węglowodany: 68,9 g
Błonnik: 15,4 g

Wartość odżywcza 1 porcji = 2 kulek
Wartość energetyczna: 120 kcal
Białko: 3,3 g
Tłuszcze: 5,5 g
Węglowodany: 13,8 g
Błonnik: 3 g

Smacznego, Klaudia



czwartek, 12 stycznia 2017

Risotto z groszkiem i kremowym serkiem

Na blogu doliczyłam się szesnastu przepisów na risotto. Z dzisiejszym jest ich już siedemnaście. To chyba najlepszy dowód na to, że to danie jest zdecydowanie moim faworytem. Mogłabym je jeść na okrągło. Intensywny smak umami rządzi tutaj i uzależnia nasze kubki smakowe. Podstawą do najlepszego risotto jest przede wszystkim dobry, niezbyt intensywny bulion, ryż Arborio, lampka białego, wytrawnego wina, szalotka, masło i parmezan. Na podstawie tych kilku składników jesteśmy w stanie stworzyć smaczne risotto, które zachwyci niejedno podniebienie. Moje z pewnością. Dodatki do risotto dobieramy już według własnych upodobań. Pasują tutaj zarówno grzyby, jak i owoce morza, ulubione warzywa, drób, szafran, skórka z cytryny.. właściwie wszystko to co uznamy za stosowne. Pomimo tego panuje zasada by nie ulegać zbytnio nadmiernej fantazji odnośnie ilości składników a zachować zdrowy umiar. Niech będzie to kilka pasujących składników, tak by nie stłumić samego smaku risotto, pysznego smaku umami.

Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje):
  • kilka łyżek masła
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki ryżu Arborio
  • 50 gram parmezanu
  • 1 lampka białego wina, wytrawnego
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 4-5 łyżki serka kremowego naturalnego
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • rukola do dekoracji
  • szczypta oregano i bazylii
Na łyżce masła podsmaż posiekaną szalotkę i ząbek czosnku. Dodaj ryż i całość smaż jeszcze minutę. Dodaj oregano i bazylię. Wlej wino i zredukuj jego ilość o połowę. Następnie wlej część bulionu (150 ml) i gotuj na wolnym ogniu ryż do momentu aż wchłonie płyn. Wlej kolejną porcję bulionu i postępuj analogicznie do momentu wykorzystania całego płynu. Ryż nie powinien gotować się dłużej niż 16-18 minut. Powinien być al dente, być delikatnie twardy w środku a z zewnątrz miękki. Konsystencja ugotowanego al dente ryżu powinna być kremowa. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj groszek i gotuj minutę. Następnie dodaj starty parmezan, resztę masła oraz kremowy serek. Całość dokładnie wymieszaj i ściągnij z ognia. Podaj od razu z kilkoma listkami rukoli oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

Smacznego, Klaudia.


poniedziałek, 9 stycznia 2017

Paella z kurczakiem i owocami morza


Smaczna paella, której przepis na blogu zamieszczam jeszcze raz ze względu na podmienione zdjęcia. Pyszne, proste danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Polecam wypróbować przepis.

Składniki (na 4 porcje):
  • 300 gram piersi kurczaka
  • 100 gram ryżu Arborio
  • kilkanaście krewetek
  • 150 gram małży w oleju
  • 100 gram groszku mrożonego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • chili w płatkach
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 350 ml bulionu
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz
  • ćwiartki cytryny do podania
  • szczypior/pietruszka/kolendra

Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na oliwie, dodajemy kurkumę, słodką paprykę, szafran oraz chili w płatkach i dokładnie mieszamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę a po dwóch minutach pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ryż Arborio i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu tak długo aż ryż całkowicie wchłonie płyn- około 18 minut. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy sok z połowy cytryny oraz groszek i dusimy jeszcze chwilę całość, dodajemy usmażone kalmary- ewentualnie w tym momencie doprawiamy jeszcze solą danie, jeśli jest taka potrzeba. Tuż przed podaniem do gotowej paelli wkładamy małże, krewetki oraz mrożony groszek. Paelle podajemy z ćwiartkami cytryny lub limonki i zieleniną.

Smacznego, Klaudia.


niedziela, 8 stycznia 2017

Jajka z serkiem łososiowym, goudą wasabi i wędzonym halibutem

 Smaczna propozycja zarówno na śniadanie, jak i na karnawałową przekąskę. Jajka na twardo podane z serkiem łososiowym i ostrą goudą wasabi to ciekawe, zaskakujące połączenie.

Składniki:
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 150 gram serka łososiowego
  • 50 gram sera gouda z dodatkiem wasabi
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka majonezu
  • 100 gram wędzonego halibuta
  • rukola do dekoracji
Jajka kroimy na pół i wyciągamy żółtka. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka, serek, majonez, przyprawy i starty ser ugniatamy widelcem na gładką masę, którą wypełniamy jajka. Na wierzchu układamy kawałki wędzonej ryby. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy rukolą. Schładzamy lub podajemy od razu.

Smacznego, Klaudia.




sobota, 7 stycznia 2017

Kasza gryczana smażona z jarmużem, awokado i kurczakiem

Proste, smaczne i szybkie do przygotowania danie w zaledwie kilkanaście minut. Idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. Gotowany na prze kurczak, kasza gryczana, awokado, papryka i jarmuż. Same pyszności na talerzu!

Składniki (na 1 porcje):
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (1/2 szklanki suchej kaszy)
  • 150 gram piersi z kurczaka
  • marynata do kurczaka: oregano, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek, sól i pieprz, sok z cytryny
  • garść jarmużu
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 awokado
  • szczypta soli i pieprzu
  • cebula
  • czosnek
  • olej rzepakowy do smażenia
Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej kurczaka. Gotuję mięso na parze przez 10 minut. W tym czasie na patelni smażę posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaję jarmuż oraz pokrojoną paprykę i smażę całość 4-5 minut. Po tym czasie dodaję kaszę, podgrzewam i doprawiam szczyptą soli oraz pieprzu. Ugotowanego kurczaka oraz awokado kroję w kostkę i mieszam z kaszą. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego, Klaudia.

piątek, 6 stycznia 2017

Kurczak w sosie z masła orzechowego, puree ziemniaczane z musztardą francuską i marchewka z groszkiem


Smaczna i prosta propozycja na domowy obiad. Kawałki kurczaka marynowane w ziołach, podane z pysznym, kremowym sosem z masła orzechowego, puree ziemniaczanym z dodatkiem musztardy francuskiej i mojej ulubionej marchewki z groszkiem.

Składniki (na 2 porcje):
  • 500 gram piersi kurczaka lub 2 piersi kurczaka ze skórą
  • marynata: sól, pieprz, majeranek, oliwa z oliwek
Sos z masła orzechowego:
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżka gładkiego masła orzechowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1/2 szklanki bulionu
  • szczypta soli i pieprzu
Puree z musztardą francuską:
  • 500 gram ziemniaków
  • szczypta gałki muszkatołowej oraz pieprzu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki masła
Marchewka z groszkiem:
  • 3 marchewki
  • 1 puszka groszku
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietany 30%
Piersi kurczaka marynuję w przyprawach i oliwie z oliwek. Jeśli korzystasz z piersi kurczaka ze skórą to smaż je na suchej patelni 12 minut od strony skóry na dużym ogniu a następnie 10 minut po drugiej stronie. Skóra powinna być chrupka i mocno zarumieniona. Odłóż by piersi odpoczęły. Jeśli korzystasz z piersi kurczaka bez skór pokrój je na mniejsze kawałki i smaż na patelni przez 8-10 minut do zarumienienia (robiłam obie wersje).

Ziemniaki ugotuj w wodzie, odcedź. Zmiksuj z gałką muszkatołową, musztardą, masłem i śmietaną na gładkie puree.

Marchew obierz, pokrój w kostkę. Gotuj z groszkiem w bulionie przez 10 minut na wysokim ogniu. Po tym czasie dodaj przyprawy i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do warzyw. Danie ściągnij z ognia i dokładnie wymieszaj.

Na maśle i oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj bulion oraz śmietanę. Gotuj 2-3 minuty. Dopraw. Dodaj masło orzechowe, całość dokładnie wymieszaj i zredukuj sos by stał się odpowiednio gęsty, kremowy. Pierś kurczaka możesz wymieszać w tej chwili z sosem (szczególnie polecam jeśli wykonałeś pierś sposobem drugim, czyli bez skóry) ale nie jest to konieczne, w zależności od tego jak planujesz podać danie.

Na talerzu ułóż puree, marchew z groszkiem, nałóż sos a na nim piersi kurczaka. Podaj od razu!

Smacznego, Klaudia.


czwartek, 5 stycznia 2017

Pavlova z mango curd i domową masą krówkową krok po kroku

Słodki i smaczny deser, idealny do kawy w chłodny dzień. Poniżej podaję przepis, krok po kroku jak należy zabrać się do tego odrobinę pracochłonnego, ale zdecydowanie wartego wysiłku deseru.

Składniki na żółtą bezę:
  • 2 białka
  • 100 gram cukru pudru
  • szczypta kurkumy
Białka ubijam na sztywno i stopniowo dodaję cukier puder oraz kurkumę. Bezę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc okrąg (zrobiłam jeszcze kilka dodatkowych bezików). Bezę suszę przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 140 stopni (termoobieg) a następnie studzę.


Domowa masa krówkowa (około 450 ml):
  • 2 szklanki mleka pełnotłustego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Składniki masy krówkowej umieszczam w garnku i gotuję przez 2-3 godziny, do uzyskania gęstej, brązowej masy. Składniki powinny gotować się na małym lub średnim ogniu, nie powinniśmy dopuścić do zagotowania. Nie należy zbyt często mieszać masy w początkowej fazie gotowania, dopiero kiedy masa zacznie gęstnieć. Gotową masę krówkową studzę a następnie przekładam do czystego naczynia. Jeśli po wystudzeniu w masie powstaną grudni wystarczy całość dokładnie zmiksować blenderem.


Mango curd:
  • 1/2 dojrzałego mango
  • 1/2 soku z cytryny
  • 2 żółtka
  • 50 gram oleju kokosowego
  • 50 gram cukru pudru
Mango miksuję za pomocą blendera na gładki mus, który dodatkowo przecieram przez sito. Mus z mango, sok z cytryny, cukier, masło i żółtka umieszczam w metalowej misie i dokładnie mieszam. Misę kładę na garnku z gotującą się wodą i cały czas mieszam nie dopuszczając by składniki się zagotowały, gdyż mango curd się zważy. Po upływie około 15-20 minut masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Wówczas należy ściągnąć misę z garnka, wystudzić masę cały czas mieszając i przełożyć do czystego naczynia.


Sos karmelowo- orzechowy:
  • 2 łyżki gotowej masy krówkowej z przepisu powyżej
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • szczypta soli
Składniki na sos umieszczam w niewielkim garnku, podgrzewam do połączenia składników i ściągam z ognia.

Wykończenie deseru
Na upieczony spód bezowy nakładam masę krówkową oraz mango curd. Całość polewam polewą i umieszczam w lodówce na 2-3 godziny. Po schłodzeniu kroję na kawałki i podaję.

Smacznego, Klaudia!



zBLOGowani.pl

środa, 4 stycznia 2017

Focaccia z jarmużem, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

Pod koniec ubiegłego roku opatentowałam dla Was wspaniały przepis na idealne ciasto drożdżowe. Postanowiłam przygotować na nim pyszną focaccie czyli włoski placek drożdżowy, który stanowi bazę do pizzy. Dodatki to już Wasza inwencja twórcza. Ja postawiłam tym razem na jarmuż, szynkę parmeńską, suszone pomidory oraz anchois. Całość bardzo smaczna, idealnie z zewnątrz chrupiące ciasto a w środku delikatne, miękkie. Świetnie smakuje z oliwą z oliwek, z dobrym winem w gronie najbliższych. Polecam!

Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe:
Przygotuj z połowy porcji!
  • 500 gram mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
Dodatki:
  • 2-3 plastry szynki parmeńskiej
  • garść jarmużu
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 suszone pomidorki
  • 2 fileciki anchois
  • szczypta soli i pieprzu
Najlepsze ciasto drożdżowe
W szklanym naczyniu wymieszać drożdże z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstawić na 15-20 minut do podwojenia objętości. Dodać mąkę, sól, resztę ciepłego mleka, 1/4 szklanki oliwy, jajko i wymieszać łyżką ciasto do połączenia składników. Następnie należy wysmarować dłonie pozostałym olejem i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto należy wyrabiać 5-7 minut, następnie należy odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Naczynie z ciastem należy przykryć lnianą, czystą ściereczką. Po podwojeniu objętości smarujemy dłonie olejem, wyciągamy ciasto z naczynia i delikatnie rozciągamy w dłoniach tworząc okrągły lub prostokątny placek w zależności od tego jaki kształt chcemy uzyskać. Ciasto smaruję oliwą z oliwek i nakładam dodatki: posiekane suszone pomidory, porwana na kawałki szynka parmeńska, posiekane drobno fileciki anchois oraz jarmuż. Całość posypuję solą oraz pieprzem. Odstawiam ciasto do wyrośnięcia na dodatkowe 20 minut. Następnie piekę focaccie w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-18 minut, do zarumienienia. Podaję ciepłą od razu lub po schłodzeniu.

Smacznego, Klaudia.


wtorek, 3 stycznia 2017

Tarta na bakaliowym spodzie z domową masą krówkową, mango curdem i bezami z polewą karmelowo - orzechową


Ta tarta to sama słodycz i istna rozpusta. Nieco pracochłonna ale zdecydowanie warta tego wysiłku. Przygotowanie domowej masy krówkowej jest banalnie proste ale wymaga poświęcenia sporo czasu, moja masa gotowała się ponad 3 godziny ale fakt, że przygotowałam ją samodzielnie od podstaw cieszy mnie najbardziej. Smak również bez porównania lepszy. Krem mango curd to w ogóle bajeczna sprawa! Odrobina uwagi i czujności, kilkanaście minut mieszania masy i możecie otrzymać najlepszy krem ze wszystkich dotychczas. Domowa beza to dość trudny temat, kapryśna bardziej niż nasza pogoda, ale wszystko co zrobione własnoręcznie cieszy i smakuje najbardziej! Spód bez masła ze zmiksowanych daktyli, śliwek i granoli co w ogóle czyni tarte deserem niebywałym!

Składniki (na tarte o średnicy 20 cm lub dwie mniejsze tarty):

Spód bakaliowy (a'la kruchy):
  • 10 daktyli
  • 5 suszonych śliwek
  • 1 szklanka naparu z hibiskusa i liofilizowanych malin (lub herbata earl grey)
  • 1/2 szklanki gotowej granoli np. z tego przepisu
  • 1 łyżka masła orzechowego
Domowa masa krówkowa (około 450 ml):
  • 2 szklanki mleka pełnotłustego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Mango curd:
  • 1/2 dojrzałego mango
  • 1/2 soku z cytryny
  • 2 żółtka
  • 50 gram oleju kokosowego
  • 50 gram cukru pudru
Bezy:
  • 2 białka
  • 100 gram cukru pudru
  • szczypta kurkumy
Sos karmelowo- orzechowy:
  • 2 łyżki gotowej masy krówkowej z przepisu powyżej
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • szczypta soli

1. Składniki masy krówkowej umieszczam w garnku i gotuję przez 2-3 godziny, do uzyskania gęstej, brązowej masy. Składniki powinny gotować się na małym lub średnim ogniu, nie powinniśmy dopuścić do zagotowania. Nie należy zbyt często mieszać masy w początkowej fazie gotowania, dopiero kiedy masa zacznie gęstnieć. Gotową masę krówkową studzę a następnie przekładam do czystego naczynia. Jeśli po wystudzeniu w masie powstaną grudni wystarczy całość dokładnie zmiksować blenderem.

2. Daktyle i śliwki moczę w naparze z hibiskusa przez 30-60 minut. Następnie odcedzam i miksuję za pomocą malaksera z granolą i masłem orzechowym na jednolitą, gładką masę. Zmiksowane składniki przekładam na dno tarty, delikatnie ugniatam i umieszczam w lodówce na 1-2 godziny.

3. Białka ubijam na sztywno i stopniowo dodaję cukier puder oraz kurkumę. Kiedy otrzymam gęstą pianę przekładam ją do rękawa cukierniczego i wyciskam niewielkie ilości na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc beziki. Bezy piekę w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 45 minut w termoobiegu. Wysuszone wyciągam z piekarnika i studzę.

4. Mango miksuję za pomocą blendera na gładki mus, który dodatkowo przecieram przez sito. Mus z mango, sok z cytryny, cukier, masło i żółtka umieszczam w metalowej misie i dokładnie mieszam. Misę kładę na garnku z gotującą się wodą i cały czas mieszam nie dopuszczając by składniki się zagotowały, gdyż mango curd się zważy. Po upływie około 15-20 minut masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Wówczas należy ściągnąć misę z garnka, wystudzić masę cały czas mieszając i przełożyć do czystego naczynia.

5. Składniki na sos umieszczam w niewielkim garnku, podgrzewam do połączenia składników i ściągam z ognia.

6. Dno tarty wypełniam masą krówkową. Na masę krówkową nakładam mango curd i chłodzę całość w lodówce przez 3-4 godziny lub całą noc. Przed podaniem dekoruję bezami i polewam polewą karmelowo- orzechową.

Smacznego, Klaudia.




zBLOGowani.pl