Bezglutenowe

Zielone naleśniki

12:43

 Zielone naleśniki, które wyglądają jak sałata to z pewnością danie, którego nie odmówią sobie nasze.. oczy. Zachęcający kolor z pewnością spowoduje, iż nie jedno danie stanie się dla nas jeszcze bardziej apetyczne. Naleśniki możecie zjeść zarówno na słodko, jak i słono. Jutro pokażę Wam moją propozycję na zielonego naleśnika.
Ciasto możecie przygotować zarówno z gotowego mixu mąk bezglutenowych (np. Schar) lub samodzielnie wykonanego mixu ze skrobi kukurydzianej, mąki ryżowej i jaglanej. Zamiast mąki bezglutenowej możecie użyć pszennej lub orkiszowej.

Składniki (na 10 naleśników):
  • 1 szklanka mixu mąk bezglutenowych (Schar)
  • 2 szklanki mleka 0,5%
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia
Wszystkie składniki dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Na patelni smażę naleśniki bez tłuszczu. Jeśli nie posiadasz takiej patelni smaż naleśniki na patelni wysmarowanej niewielką ilością oleju przez 30 sekund z każdej strony. Naleśniki smakują wyśmienicie zarówno na słono, jak i na słodko.

Wartość odżywcza całego dania Wartość energetyczna: 716 kcal
Białko: 35,7 g
Tłuszcze: 14,5 g
Węglowodany: 109 g
Błonnik: 3,3 g

Wartość odżywcza 1 porcji = 1 sztuka
Wartość energetyczna: 71,6 kcal
Białko: 3,6 g
Tłuszcze: 1,5 g
Węglowodany: 10,9 g
Błonnik: 0,3 g


Jeśli dodatkowo użyjesz do smażenia tłuszczu należy doliczyć do kaloryczności około 90 kcal na każdą jedną użytą łyżkę oleju rzepakowego.

Smacznego, Klaudia

Zobacz także

8 komentarze

  1. To nie jest naleśnik bezglutenowy. Zawiera jęczmień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten wpis napisałam, ponieważ zobaczyłam naleśnik bezglutenowy, a taki śliczny kolor zielony. Może sama zrobię, ale niestety jestem na diecie bezglutenowej. I nie mogę dodać jęczmienia.

      Usuń
    2. Rozumiem to doskonale, sama nie wiem jak mogłam popełnić taki błąd. Może wobec tego szpinak? :)

      Usuń
    3. Widziałam przepisy na ciasta ze szpinakiem, miały ładny zielony kolor. Może i szpinak pasuje do ciasta naleśnikowego.

      Usuń
    4. To może przetestuję ten przepis dla Ciebie ze szpinakiem? :)

      Usuń
    5. Jeśli to nie problem, to z góry dziękuję.

      Usuń
    6. Dla mnie żaden, oczekuj wpisu na blogu :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń