Strony

niedziela, 29 października 2023

Sałatka z brzoskwinią, buraczkiem i awokado


Chociaż pogoda bardziej skłania do kremowej zupy dyniowej, to dla odmiany fajnie zjeść czasem coś lekkiego i smacznego. Świeże, lekkie i smaczne, idealny pomysł na lekki lunch. 

Składniki:
  • garść mixu sałat 
  • mały gotowany lub pieczony buraczek 
  • 1/2 awokado 
  • kawałek sera feta 
  • łyżka pestek dyni 
  • 1 mała brzoskwinia
  • odrobina sosu balsamicznego 
Na suchej patelni upraż pestki dyni. Jeśli lubisz, to brzoskwinię grilluj na patelni przez minutę z dodatkiem masła. Sałaty umieść na paterze. Warzywa pokrój na plastry i ułóż na sałacie, pokrusz ser feta, posyp pestkami słonecznika, dodaj brzoskwinię i polej sosem balsamicznym. 

Smacznego, Klaudia!


 

sobota, 21 października 2023

Sałatka z malinką, figą, awokado i serem burrata



Bezwzględnie najpyszniejszy ser świata - burrata, który komponuje się idealnie na ciepłej grzance, w sałatce czy w pizzy :) Polecam przepis na tą sałatkę jako inspirację :)

Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje):
  • garść mix sałat 
  • 1 kula sera burrata 
  • 1 figa 
  • 150 g malin 
  • 1/2 awokado 
  • garść pistacji niesolonych 
  • sos balsamico 
Na talerzu ułóż mix sałat, rozcięty ser burrata, pokrojone na cząstki figi, maliny oraz awokado. Całość polej sosem balsamicznym i posyp posiekanymi pistacjami. 

Smacznego, Klaudia!





 

wtorek, 17 października 2023

Chleb z mąki z soczewicy na zakwasie żytnim z wędzoną śliwką i ziarnami



Ten przepis (i muszę o tym wspomnieć) nie powstałby, gdyby nie hojność mojego przyjaciela, który w zaufaniu obdarował mnie swym wieloletnim zakwasem żytnim i to dzięki niemu ponownie rozpoczęłam moją chlebową przygodę testując rozmaite mąki w poszukiwaniu bochenka idealnego, zdrowego, pysznego. To czym chciałam się z Wami podzielić to przede wszystkim przepis na chleb, który charakteryzuje się odmienionym składem makroelementów. To nie typowo węglowodanowe pieczywo, a bochenek o zawartości białka, zdrowych tłuszczy i węglowodanów. To ciężki, dość zbity chlebek, który daje uczucie sytości już po jednej cienkiej kromce. To chleb z którego pomysłu jestem dumna. 

Składniki (na jeden dość duży bochenek):
  • 3/4 szklanki zakwasu żytniego w temperaturze pokojowej 
  • 150 g mąki żytniej 
  • 200 ml ciepłej wody 
_______

  • łyżeczka soli 
  • 300 g mąki z czerwonej soczewicy 
  • 100 g mąki żytniej 
  • 320 ml ciepłej wody 
  • około 15 wędzonych suszonych śliwek
  • 1/3 szklanki nasion słonecznika 
  • 3 łyżki siemienia lnianego 
  • 3 łyżki płatków owsianych 
Zakwas żytni wymieszaj z mąką i wodą, odstaw na około godzinę. Do słoiczka odłóż 3/4 szklanki zakwasu na kolejny chleb, a pozostałą część wymieszaj z mąkami z soczewicy i żytnią, z wodą, solą, nasionami słonecznika, lnu, wędzoną śliwką i płatkami owsianymi. Przełóż ciasto do formy keksowej o długości minimum 20 cm. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na... 10, 12, 16 godzin - to zależy. Zależy od temperatury i poziomu wilgoci w Twoim domu, także ja polecam odstawić chleb do wyrastania na całą noc. Kiedy ciasto wypełni blaszkę po brzegi i więcej wstaw chlebek do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 60 minut. Po upieczeniu wystudź pieczywo na kratce. Najlepiej smakuje po zupełnym wystudzeniu. 

Smacznego, Klaudia!



 

wtorek, 10 października 2023

Kasza manna z jogurtem i figami


Jedyne i słuszne jedzenie, to tylko takie, które chcemy zjeść oczami. To tak naprawdę zwykła kasza manna z niezwykłymi dodatkami, którą na dodatek robi się 5 minut! 

Składniki (na 1 porcje):
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 1/2 opakowania jogurtu migdałowo - kokosowego (Biedronka <3)
  • 1/2 szklanki wrzątku 
  • syrop klonowy 
  • garść orzechów nerkowca
  • winogrona 
  • 1 figa 
Kaszę mannę zalej wrzątkiem i wymieszaj, tak aby nie było grudek. Dodaj jogurt i wymieszaj składniki dokładnie. Przełóż na talerz, polej syropem klonowym. Udekoruj pokrojonymi figami, winogronami i orzechami nerkowca. 

Smacznego, Klaudia! 



poniedziałek, 9 października 2023

Migdałowe ciasto z gruszką



Jesień to taki doskonały czas na gotowania. Szybciej robi się ciemno, jest chłodniej, za to kulinarnie jesień, czyli sezonowo, to cała gama samych cudowności. Dostępne mamy sezonowo: dynię, marchew, śliwki czy jabłka i gruszki. To moment, kiedy aż prosi się o to aby wykorzystać to, co daje nam natura w pełni i aby móc się tym cieszyć, rozkoszować, smakować. 

Składniki (na blaszkę o średnicy 28 cm/ 10-12 porcji):
  • 3 jaja 
  • 50g migdałów w płatkach 
  • 2 średnie gruszki 
  • szczypta soli 
  • 150g ksylitolu 
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100g mąki migdałowej 
  • 150g mąki pszennej 
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Oddziel białka od żółtek. Białka jaj ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstaw. W osobnej misce utrzyj za pomocą miksera żółtka z ksylitolem i olejem. Dodaj mąki, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj ostrożnie ubite białka jaj. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki dokładnie umyj, przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cienkie plastry. Na wierzchu ciasta ułóż gruszki tak aby były możliwie blisko siebie lub aby plastry na siebie nachodziły. Wierzch posyp płatkami migdałów. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto do temperatury pokojowej. 

Smacznego, Klaudia!







czwartek, 5 października 2023

Sałatka z malinową wątróbką, figami i burakiem


Wczoraj na blogu wylądował przepis na lekką jak chmurka zupę krem z marchewki z masłem orzechowym i oliwą cytrynową a dzisiaj coś dla ludzi o mocnych nerwach! Wątróbka. Ma swoich zwolenników, ma swoich przeciwników. Jedni kochają, inni nienawidzą. Ja po prostu lubię. Dobrze przyrządzona, odpowiednio poddana obróbce termicznej, z odpowiednimi dodatkami to według mnie mistrzostwo świata i bije na głowę nie jedno wątpliwe mielone czy suchą pierś kurczaka. W odpowiedniej otoczce, odpowiednio zadbana, to prawdziwy afrodyzjak i rarytas. A dzisiaj w odsłonie typowo jesiennej, czyli sałatka z wątróbką w sosie malinowym z gotowanym burakiem, figą i dressingiem cytrynowo - malinowym. 

Składniki na 1 porcję:
  • garść mix sałat 
  • 1 burak gotowany 
  • 1 figa 
  • 200 g wątróbki drobiowej 
  • szczypta soli, pieprzu, olej rzepakowy, 2 łyżki syropu malinowego, łyżka mąki pszennej 
  • dressing: łyżka oliwy cytrynowej, szczypta soli i pieprzu, łyżka syropu malinowego, skórka otarta z połowy cytryny 
  • szczypiorek 
Wątróbkę oczyść i dopraw solą oraz pieprzem. Obsyp mąką pszenną. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i na mocniejszym średnim ogniu smaż wątróbkę z każdej strony po dwie minuty. Wlej syrop malinowy i duś wątróbkę jeszcze minutę. Ściągnij z patelni wraz sosem. Na talerzu ułóż mix sałat, wątróbkę, pokrojone figi oraz buraka. Składniki dressingu dokładnie wymieszaj aż stanie się gesty i polej nim sałatkę tuż przed podaniem. Na koniec posypuję całość szczypiorkiem lub cebulą dymką. 

Smacznego, Klaudia!



 

środa, 4 października 2023

Aksamitny krem z marchewki z masłem orzechowym i kurkumą


Jesień. Kalendarzowa trwa od kilku dni, a w moim sercu zagościła wczoraj wieczorem wraz z mocniejszym podmuchem wiatru i tym wyczuwalnym chłodem. To okres, który lubi ciepłe, gęste i rozgrzewające potrawy. Dyniowe kremy, leczo czy ciasto marchewkowe. Nie ma innej pory roku, która tak mocno definiuje pomarańczowy kolor: na talerzu, za oknem i oby w sercach także nam było pomarańczowo, bo to taki pozytywny przebłysk kilku chłodnych miesięcy, które są przed nami. 

Chociaż zdjęcie prezentuje pomarańczową zupę z dyniami ceramicznymi w tle, to obyście sobie nie myśleli, że to kolejny krem z dyni- na blogu przepisów na pyszne kremy jest całe mnóstwo. Dzisiaj mam dla Was .. marchewkę. Ukochane warzywo przez niemal wszystkich. Wiem (i mogłabym nawet takie statystyki prowadzić), bo na każdej wizycie pytam swoich pacjentów co lubią jeść, a czego nie i chyba nie znam osoby, która kiedykolwiek określiłaby mianem "znielubionego" przez siebie warzywa, a mam tutaj na myśli marchew. Zupa krem swoją aksamitność zawdzięcza dodatkowi masła orzechowego, oliwy cytrynowej i niewielkiej ilości śmietany (ale jeśli jesteś na diecie, to możesz ją pominąć). Mocno wyczuwalna kurkuma i kardamon powodują, że zupa jest rozgrzewająca, smaczna i .. nade wszystko jesienna. Polecam wypróbować, to będzie mój "musi have" tej jesieni! 

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 kg marchwi 
  • 250 g ziemniaków 
  • około litr bulionu 
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50 g masła orzechowego 
  • sól do smaku 
  • 30 ml oliwy cytrynowej 
  • po 1/3 łyżeczki kurkumy, kardamonu, pieprzu 
  • dekoracja: rukola, posiekane migdały, oliwa cytrynowa 
W garnku rozgrzewam oliwę cytrynową i dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Smażę kilka minut składniki na średnim ogniu. Dodaję obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchew oraz ziemniaki. Duszę składniki jeszcze kilka chwil a następnie dodaję bulion. Gotuję warzywa około 25 minut. Dodaję kurkumę, kardamon, pieprz, masło orzechowe oraz śmietanę i miksuję za pomocą blendera składniki na gładki krem. Na koniec doprawiam do smaku solą. Zupę podaję polaną oliwą cytrynową z rukolą i posiekanymi migdałami. 

Smacznego, Klaudia!