Strony

sobota, 4 listopada 2023

Sałatka z awokado, figą, kozim serem i pistacjami



Mam wrażenie, że mój blog totalnie opanowały sałatki, ale to przez wzgląd na to, że są szybkie do wykonania, niemal zawsze prezentują się przepięknie na zdjęciach i cóż - są zdrowe i pełne witamin, których szczególnie brakuje nam jesienią i zimą. Korzystając z tego co niesie nam jesień, warto w swoich sałatkach uwzględnić awokado (to teraz jest najsmaczniejsze), winogrona (ja użyłam mołdawskich i są boskie w smaku!), fig (na które sezon powoli dobiega końca) i orzechów, niezależnie od rodzaju. Wykończeniem mojej bomby witaminowej jest dressing miodowo - musztardowy, który jest kropką nad "i" tego pro-zdrowotnego połączenia. Antyoksydanty, przeciwutleniacze i składniki poprawiające odporność na jednym talerzu. 

Składniki (na 1 porcję):
  • garść szpinaku 
  • 1 małe awokado 
  • 1 mała kiść winogron fioletowych 
  • 1 duża figa 
  • garść pistacji 
  • 50 g koziego sera 
  • dressing, po 1 łyżeczce: miodu, musztardy francuskiej, oliwy cytrynowej, soku z cytryny oraz szczypta soli i pieprzu 
Awokado pokrój w kostkę, figi na cząstki a winogrona, jeśli są duże, to na mniejsze kawałki. Pistacje posiekaj, ser rozdrobnij w dłoniach. Na talerz wsyp szpinak, dodaj pozostałe składniki: awokado, winogrona, figi i pistacje oraz kozi ser. Składniki dressing dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę. 

Smacznego, Klaudia!




 

1 komentarz:

  1. dopiero niedawno odryłam Twój blog. Wspaniałe pomysły masz!

    OdpowiedzUsuń