Strony

poniedziałek, 13 maja 2024

Pstrąg w sosie szpinakowym, cytrynowe puree i brokuł



Późna wiosna i zbliżający się początek lata, to kulinarnie najlepszy okres na smaczne, zdrowe i kolorowe dania. Sezon na moje ukochane szparagi jest w pełni, lada chwila będzie szczyt sezonu truskawkowego, a najlepsze jeszcze przed nami. To czas, kiedy najłatwiej jest zadbać o odpowiednie nawyki żywieniowe, i pomimo, że często szukamy wymówek przed tak wielkimi zmianami, to teraz wprowadzenie ich w życie będzie naturalne, przyjemne i smaczne. Dlatego propozycja na lekki, orzeźwiający obiad niech zostanie przez Was odpowiednio wykorzystana. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g filetu z pstrąga 
  • 1/2 cukinii 
  • garść szpinaku świeżego 
  • 250 g szpinaku mrożonego 
  • 4 łyżki serka śmietankowego 
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 szalotka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 400 g ziemniaków 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 2 łyżki masła 
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 4 łyżki mleka 3,2% (lub mniej)
  • 250 g brokuł 
  • sól, pieprz 
Ziemniaki obierz i gotuj w wodzie do miękkości. Odcedź, rozgnieć, dodaj masło, skórę z cytryny, szczyptę soli i mleko a następnie porządnie wymieszaj składniki na gładkie puree. Brokuł gotuj w posolonym wrzątki 8-10 minut, odcedź. Filet z ryby dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smaż na łyżce oliwy, najpierw 5-6 minut od strony skóry a następnie dwie minuty po drugiej stronie. Na tej samej patelni podsmaż cukinię pokrojoną w plastry i świeży szpinak 2-3 minuty, na koniec dopraw solą i pieprzem. Na patelni podduś szalotkę, czosnek i mrożony szpinak. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj 2 łyżki wody oraz serek śmietankowy. Na talerz połóż część puree, sos szpinakowy a następnie rybę. Obok ułóż ugotowany brokuł a wierzch udekoruj cukinią i szpinakiem. 

Smacznego, Klaudia! 



 

wtorek, 26 marca 2024

Wielkanocna pasta kanapkowa z pieczarkami i rukolą



Do pełni szczęścia człowiekowi potrzeba tylko zdrowia i słońca! Od kiedy z Julią zupełnie odzyskałyśmy zdrowie (czyli od 3 dni) a za oknem czeka nas piękna i słoneczna pogoda, to nastroje od razu stają się wiosenne, ciepłe, miłe. Takie, że aż chce się żyć i czerpać wszystko pełnymi garściami! Cieszę się, że tegoroczna Wielkanoc zapowiada się słonecznie i ciepło. W moich rodzinnych stronach ma być prawie lato, więc sama nie wiem czy spakować wiosenną kurtkę czy letnie sukienki! :) Natomiast wiem jedno! Mam ochotę przygotować pyszną pastę na kanapki i pistacjowego mazurka, a co! 

Składniki (na 4 porcje):
  • 3 jaja 
  • 6 pieczarek 
  • garść świeżej rukoli
  • jedna łyżka Wege majonezu GoWege (z Biedronki) lub klasycznego, jeśli nie liczysz kalorii 
  • 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej 
  • sól i pieprz 
  • łyżka masła (dla dbających o linię wybierz masło o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • do podania przygotowałam grzanki na maśle i świeże warzywa 
Pieczarki należy pokroić drobno i podsmażyć na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Posiekaj drobno jajka, rukolę i wymieszaj z pieczarkami. Dodaj musztardę i majonez, dopraw jeszcze odrobiną pieprzu składniki i wymieszaj. Na maśle podsmaż z dwóch stron pieczywo na chrupko i podaj z pastą. Dodaj świeże warzywa, np. ogórka lub rzodkiewkę. 

Smacznego, Klaudia!




 

piątek, 22 marca 2024

Wielkanocne jajka z guacamole



To już za tydzień, Wielkanoc! Święta kolorowe, pastelowe, wiosenne. Wiem, że nadal brakuje Wam pomysłów na lekkie i dietetyczne potrawy Wielkanocne, dlatego chętnie dzielę się moją nową inspiracją na smaczne jajka z pastą z awokado, czyli guacamole. Na pewno będzie to zupełnie inna a jednocześnie zdrowa propozycja na świąteczny, wielkanocny stół. 

Składniki (na 10 połówek);
  • 5 jaj 
  • 1/2 dużego i miękkiego awokado 
  • 1/4 czerwonej cebuli 
  • szczypiorek 
  • garść świeżej kolendry 
  • łyżka soku z cytryny 
  • szczypta pieprzu 
  • młotkowany czerwony pieprz 
  • 6 pomidorków koktajlowych 
Jaja gotuj na twardo, u mnie to w zależności od wielkości jaj od 7-10 minut. Wystudź jajka, obierz 
i przekrój wzdłuż na pół. Wyciągnij żółtka z białek jaj i rozdrobnij widelcem. Bardzo drobno należy posiekać kolendrę, cebulę czerwoną i pomidorki koktajlowe. Awokado rozgnieć widelcem i wymieszaj 
z sokiem z cytryny. W misce wymieszaj rozdrobnione awokado, żółtka, pomidorki, cebulę i kolendrę. Dopraw składniki do smaku solą i młotkowanym pieprzem. Przygotowane białka wypełnij farszem 
i udekoruj posiekanym szczypiorkiem. 

Smacznego, Klaudia!



 

wtorek, 19 marca 2024

Kremowa szakszuka

Wieczorową porą pisanie smakuje mi najlepiej. Zwłaszcza jeśli w tle plumka jedna z moich ulubionych płyt winylowych, a ja myślami dzielę się z Wami smacznym przepisem na lekkie i smaczne śniadanie. Rodzajów szakszuk jest już wokół chyba mnóstwo, ja tę cenię za kremowy sos pomidorowy, które doskonale smakuje ze świeżym pieczywem i płynnymi żółtkami lekko ściętych jajek. I chociaż wszelkie sosy pomidorowe już nie są na moim życiowym topie, bo w pewnym momencie miałam wrażenie, że wszystko posypane jest pomidorkami, to raz na jakiś czas lubię zjeść dobrą szakszukę na śniadanie. Mogę polecić,  z ręką na sercu. 

Składniki (na 1 dużą porcję):

  • pół małej cukinii 
  • jedna szalotka 
  • jeden ząbek czosnku 
  • 3 pomidory malinowe 
  • 1 duża łyżka mascarpone lub śmietany 36%
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 jaja 
  • przyprawy: sól, cukier, pieprz, bazylia 
  • szczypiorek 
  • dobre, świeże pieczywo do podania 
Pomidory należy sparzyć i pozbawić skórki oraz pestek. Szalotkę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Duś składniki chwilę na wolnym ogniu. Pomidory posiekaj bardzo drobno i dodaj do pozostałych składników. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę cukru. Duś składniki minumum 5 minut, aż pomidory zupełnie się rozpadną. Dodaj mascarpone i duś składniki kolejnych kilka minut. Wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, przykryj patelnię pokrywką i gotuj całość jeszcze najwyżej dwie minuty. Na koniec posyp wierzch szczypiorkiem i podaj od razu           z ulubionym i świeżym pieczywem. 

Smacznego, Klaudia!



 

poniedziałek, 4 marca 2024

Podwójnie bananowe placuszki orkiszowe (Julki)


Podwójnie bananowe placuszki orkiszowe to wyjątkowy pomysł na śniadanie, którym zjadamy się wraz z moją córeczką przynajmniej raz w tygodniu, dlatego, że Jula bardzo je lubi. Są delikatne, słodkie i smaczne, a dla mnie co istotne - zdrowe. Podaję je z jogurtem naturalnym, domową konfiturą i owocami. Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil i świetnie smakują także po odgrzaniu. 

Składniki (na 2 porcje)
  • 2 banany
  • 1 jajko 
  • 2 czubate łyżki mąki orkiszowej (ok. 50 gramów)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego (ok. 80 gramów)
  • łyżka oleju lub masła do smażenia 
  • do podania: kilka łyżek jogurtu naturalnego, ulubione owoce, domowa konfitura, syrop klonowy 
Jednego banana rozgniatam na papkę i przekładam do miski. Wbijam do tej miski także jajko, dodaję jogurt naturalny i wszystkie składniki dokładnie mieszam. Drugiego banana kroję w cienkie plasterki i również dodaję do składników. Na koniec wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Składniki dokładnie mieszam. Rozgrzewam patelnię a na niej niewielką ilość tłuszczu i smażę niewielkie placuszki po 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia. Podaję cieplutkie z dodatkami. 

Smacznego, Klaudia!