Składniki (na 2 porcje):
Placki z batata:
- 1 średni batat
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki (użyłam orkiszowej)
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo:
- 3 jajka
- 1 łyżka octu
- kiełki rzodkiewki lub brokuł
- 3-4 łyżki ricotty
- świeżo zmielony pieprz
Batat ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z jajkiem, mąką, jogurtem i doprawiam szczyptą soli oraz pieprzu. Na patelni rozgrzewam olej i smażę niewielkie placki po 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe placki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Z tej ilości składników wyjdzie ich około 7-8 sztuk.
W dużym garnku gotuję wodę, dodaję ocet. Jajko wbijam do miseczki. Dużą łyżką tworzę wir w garnku i w sam środek wiru wlewam jajko. Gotuję 1-1,5 minuty na średnim ogniu. Wyławiam łyżką cedzakową ugotowane jajko w koszulce i ostrożnie przekładam na talerz. Postępuję tak samo z resztą jajek.
Placki układam jeden na drugim, następnie nakładam łyżką ricottę i jajko w koszulce. Całość dekoruję kiełkami i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz