Prosta i zdrowa sałatka, jedna z lepszych jakie kiedykolwiek jadłam a to za sprawą batata, który dzięki swojemu słodkiemu smakowi skradł moje serce. Skomponowałam go z moimi ulubionymi dodatkami: jajkiem w koszulce, ricottą i orzechami nerkowca, które również uwielbiam. Dressing słodko-kwaśny nadaje całości charakteru a zarazem spójności. Batata można upiec lub grillować, wedle uznania. Nie wpłynie to znacząco na jego smak, jednak musimy pamiętać, by nie grillować go zbyt mocno- musi pozostać miękki i kremowy.

Składniki:
  • 1/3 dużego batata: kroimy w plastry, oprószamy solą, pieprzem, polewamy oliwą z oliwek i syropem z agawy i pieczemy w piekarnika nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut lub grillujemy na patelni
  • 2/3 jaja ugotowane w koszulce, w dużym garnku (największym jaki posiadamy) gotujemy wodę z dodatkiem łyżki octu, kiedy woda się zagotuje dużą łyżką robimy wir i wrzucamy w środek wiru jajko. Gotujemy 2 minuty
  • 100 gram ricotty
  • garść rukoli
  • 3 łyżki orzechów nerkowca
  • dressing: łyżka syropu z agawy, sok z 1/3 limonki, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, sól i pieprz
  • świeże zioła
Orzechy nerkowca siekamy i prażymy na suchej patelni. Składniki dressingu mieszamy. Na rukoli układamy przygotowanego  batata, łyżką układamy ricottę oraz jajko w koszulce. Całość posypujemy prażonymi orzechami i polewamy łyżką dressingu. Dekorujemy świeżymi ziołami.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy