Sałatka idealna na śniadanie lub lunch w pracy.

Składniki:
  • garść rukoli
  • 20 gram fety
  • 1/2 średniego batata
  • 2 marchewki
  • łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka sambal oelek
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka ugotowane w koszulce*
  • dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżka wody, sól, pieprz, drobno posiekana kolendra
  • szczypiorek opcjonalnie
Robimy marynatę: syrop z agawy, oliwę z oliwek, sambal oelek, cynamon i sól mieszamy. Batata i marchewkę kroimy w plastry, mieszamy z marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Rukolę układamy na talerzu, fetę kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół. Wszystko mieszamy ze sobą, dodajemy upieczone warzywa. Na końcu układamy na sałatce jajko w koszulce. Całość polewamy dressingiem.

Smacznego, Klaudia.

*Jajko w koszulce: w dużym garnku gotujemy osoloną wodę, dodajemy łyżkę octu i mieszamy tworząc wir. W sam środek wiru wlewamy jajko (najpierw jajko wbijamy do małej miseczki lub na talerzyk). Gotujemy 2-3 minuty w zależności od wielkości jajka. Żółtko będzie płynne.


 

Brak komentarzy