Przepyszny serniczek kokosowy na bazie twarogu oraz mleka kokosowego na kruchym, piernikowym spodzie polany czekoladą mleczną i udekorowany ciasteczkami Rafaello oraz granatem. Brzmi to jak przepis idealny i taki zresztą jest. Jeżeli jesteście fanami smaku kokosa to z pewnością ta propozycja przypadnie Wam do gustu. Dodatkowo sernik wzbogaciłam o kruchy, piernikowy spód, który zyskał jeszcze bardziej karmelowy smak za sprawą cukru trzcinowego #diamant. Nieco zbity ale nadal o lekkiej konsystencji, każdemu przypadnie do gustu. W tym przepisie nie ma miejsca na przypadki. Pyszny spód piernikowy idealnie zgrywa się z delikatnością kokosa. Dekoracja z kokosowych ciastek jedynie podkreśla smak sernika a kwaśny i chrupiący granat przełamuje monotonię ciasta.
Kruchy spód piernikowy:
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 100 gram masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara
- 1 żółtko
- 1 łyżka kakao
Masa serowa:
- 500 gram twarogu trzykrotnie zmielonego
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 2 jaja
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- opakowanie popularnych ciastek kokosowych
- granat
- 1/2 mlecznej czekolady
Składniki na kruchy spód zagnieć w misce na jednolite ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem i podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. W tym czasie twaróg zmiksuj z pozostałymi składnikami. Masę serową wylej na podpieczony spód i wstaw ponownie formę do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piecz sernik przez 70-80 minut, następnie wystudź do temperatury pokojowej. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i udekoruj nią ciasto. Na wierzchu ułóż ciastka kokosowe a całość posyp granatem.
Smacznego, Klaudia!
Jejku, to musi być pyszne! i jakie cudne zdjęcia :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSernik wygląda obłędnie, szkoda że nie mam teraz przed sobą chociaż kawałeczka do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńMusisz zatem wypróbować przepis :)
Usuń