Mango Papaja

Strony

  • PRZEPISY
  • Kontakt i współpraca

12:50

Jaglanka na wypasie z truskawkami i pistacjami

Ulubiona pora roku, nie tylko ze względu na słoneczną pogodę (serio, nad morzem nadal wczesna, zimna wiosna, brrrrr), ale także ze względu na truskawki i szparagi, które uwielbiam. Dlatego dzisiaj mam dla Was rewelacyjny przepis na jaglankę na wypasie z dodatkiem masła orzechowego, posłodzoną bananem z pistacjami i truskawkami. Really tasty! 


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 banan 
  • 5 łyżek kaszy jaglanej suchej 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • garść pistacji 
  • łyżka migdałów w słupkach 
  • 200 g truskawek 
Kaszę jaglaną gotuj w mleku przez około 30 minut z dodatkiem drobno pokrojonego banana i masła orzechowego. Kasza jaglana ma być miękka a cała masa gęsta i słodka z powodu banana. Posiekaj pistacje i truskawki. Podaj porcję kaszy z truskawkami i pistacjami oraz migdałami. 

Smacznego, Klaudia! :)




 

przeczytaj mnie
Posted by Klaudia Pieniążek on 12:50 4
Podziel się!
Etykiety:
Kasza, Na słodko, Śniadanie
Nowsze posty
Starsze posty

13:49

Prosta sałatka z grillowanymi szparagami i jajem w dressingu musztardowo - miodowym


No to mamy sezon na moje ulubione warzywo, czyli szparagi. Jak co roku czuję się nimi zachwycona. Nie dość, że są piękne a każde danie z ich udziałem wygląda wprost apetycznie, to jeszcze są turbo smaczne i oczywiście, co równie istotne - zdrowe. Późna wiosna to idealny moment na ich wykorzystanie w sałatkach i jako dodatek do dań głównych. Na śniadanie najlepiej smakują z grzanką i jajkiem w koszulce. W sałatce w dressingu lub sosem holenderskim. Nie zliczę pomysłów na ich wykorzystanie, natomiast gwarantuję każdy jest dobry, jeśli jest to sposób na to aby szparagi pojawiły się w Twoim codziennym jadłospisie. 

Składniki (na 2 porcje):

  • garść mixu sałat 
  • pomidorki koktajlowe 
  • ogórek 
  • papryka 
  • 2 jaja 
  • 250 g zielonych szparag
  • kromka dobrego pieczywa 
  • oliwa z oliwek 
  • kilka oliwek zielonych 
  • dressing, po łyżce: musztardy, miodu, soku z cytryny, oliwy z oliwek oraz szczypta soli i pieprzu 
Jajka ugotuj na twardo. Szparagi umyj, odkrój końcówki (jakieś 3- 4 cm) i gotuj w posolonej wodzie przez około 4 minuty. Na patelni grillowej rozgrzej oliwę z oliwek i grilluj kromkę pieczywa na chrupko. Podgotowane szparagi odcedź z wody a następnie grilluj po minucie z każdej strony na tej samej patelni co pieczywo. Jajka obierz, pokrój na ćwiartki. Warzywa, czyli pomidorki, ogórki i paprykę pokrój wedle uznania a oliwki na drobne plasterki. Warzywa wymieszaj lub układaj na talerzu. Dodaj jajko, pokrojone wzdłuż na pół bądź na plasterki szparagi oraz pokrojone w dowolny sposób pieczywo (można w kostkę, jak grzanki). Składniki dressingu dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę. 

Smacznego, Klaudia! 




przeczytaj mnie
Posted by Klaudia Pieniążek on 13:49 0
Podziel się!
Nowsze posty
Starsze posty

11:37

Łosoś na sosie szpinakowo - kaparowym z puree z marchwi i ziemniaka


Lubię sobie napisać, że dla mnie ten przepis to nic odkrywczego, ale w zasadzie wiele przepisów, kombinacji i połączeń jakoś specjalnie mnie już nie dziwi. Poza tym czasem warto odświeżyć w pamięci nawet te najbardziej oczywiste przepisy, a skoro mamy receptury tutaj na bardziej i mniej szablonowe dania, to tym bardziej nie mam wielkich wyrzutów by dzielić się z Wami czymś tak prostym i naturalnym, ale za to TAK BARDZO SMACZNYM! :)

Ostatnio stałam się zagorzałą fanką kaparów, a od mojej ostatniej podróży do Grecji to już w ogóle, bardziej niż kiedykolwiek. W zasadzie to jestem szalona na ich punkcie i aktualnie nie pasują mi jedynie do słodkiej owsianki, bo tak, to do wszystkiego. W lodówce mam zapasowe dwa słoiczki i uważam, że to jest w ogóle SUPER, HIPER CUDOWNY dodatek do absolutnie każdego dania. Ta taka lekka goryczka, słony smak i jednocześnie lekko winny.. no dla mnie bomba. Musicie spróbować, koniecznie! 

Zatem w zasadzie oczywiste stało się to, że sos kaparowy to jedyne słuszne połączenie z puree i soczystym łososiem. 

Składniki (na 2 porcje):
  • ok. 300 g łososia (filet bez ości, lub wyciągnij z filetu ości :))
  • olej rzepakowy do smażenia (do łososia jedna łyżka oraz jedna łyżka do sosu)
  • masło (jedna łyżka do sosu, dwie do puree)
  • 200 g szpinaku 
  • 3 łyżki kaparów 
  • 1 szalotka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 200 ml śmietanki kremówki 
  • jeden pomidor malinowy 
  • 2 ziemniaki 
  • 2 marchewki 
  • sól, pieprz, sok z cytryny, ewentualnie natka pietruszki do dekoracji, szczypta gałki muszkatołowej 
Ziemniaki i marchewki obierz, gotuj w wodzie z dodatkiem szczypty soli do miękkości, odcedź. Dodaj masło, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej i rozgnieć na papkę. Na maśle  i odrobinie oleju rzepakowego podsmaż posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Dodaj kapary, szpinak, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i smaż składniki kilka chwil, a następnie wlej śmietanę i na wolnym ogniu gotuj sos około 10 minut. Po tym czasie powinien nieco zgęstnieć. Pomidora malinowego sparz i obierz ze skórki, pozbaw nasion i pokrój w drobną kostkę miąższ. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego. Łososia umyj,  pokrój na mniejsze kawałki, osusz, pozbaw ości, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny i smaż od strony skóry około 5- 6 minut (do zarumienienia) i minutę z drugiej strony. Podaj porcję puree podaj z sosem szpinakowo- kaparowym i kawałkiem łososia oraz cząstkami pomidora malinowego. Możesz udekorować natką pietruszki.

Smacznego, Klaudia!




 

przeczytaj mnie
Posted by Klaudia Pieniążek on 11:37 0
Podziel się!
Etykiety:
Obiad, Ryba
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Wyświetl wersję na komórki
Subskrybuj: Posty (Atom)

Znajdź coś dla siebie

Coś pysznego

Tost francuski z pastą krewetkową i kiełkami groszku

Wasze ulubione w tym miesiącu

  • Mini serniczki cytrynowe na zimno na spodzie z prażonego słonecznika oraz z lemon curd
  • Bułeczki BAO z szarpanym kurczakiem w maśle orzechowym
  • Placuszki z serka wiejskiego i budyniu
  • Makaron z boczniakami i kurczakiem w sosie śmietanowym z pietruszką
  • Placuszki bananowe z budyniem
  • Malinowy serniczek na zimno na spodzie z granoli
  • Bezglutenowe brownie z bananami
  • Mini serniczki na zimno na kruchym spodzie z malinową galaretką

Najczęściej klikane

  • Mini serniczki cytrynowe na zimno na spodzie z prażonego słonecznika oraz z lemon curd
    Mam dla Was super przepis na mini serniczki na zimno! Nie jestem fanką tego typu serników jednak ten wyszedł wprost genialny! Delikatni...
  • Banoffee pie czyli ciasto bez pieczenia
    Banoffee pie czyli esencja samej słodyczy, nazwa pochodzi od połączenia słów Banana i Toffee . Z dostępnych informac...
  • Czekoladowy tort z chrupiącą praliną
    Tak, to zdecydowanie jeden z lepszych tortów jakie przygotowałam. Specjalnie na urodziny mojego kochanego (nieznośnego) brata. Tort z najl...

cofnijmy się w czasie

  • ►  2025 (5)
    • ►  kwietnia (1)
    • ►  lutego (3)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2024 (8)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  maja (1)
    • ►  marca (4)
  • ►  2023 (14)
    • ►  listopada (1)
    • ►  października (7)
    • ►  maja (4)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (1)
  • ▼  2022 (27)
    • ►  września (1)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  czerwca (2)
    • ▼  maja (3)
      • Jaglanka na wypasie z truskawkami i pistacjami
      • Prosta sałatka z grillowanymi szparagami i jajem w...
      • Łosoś na sosie szpinakowo - kaparowym z puree z ma...
    • ►  kwietnia (4)
    • ►  marca (3)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2021 (18)
    • ►  grudnia (3)
    • ►  listopada (7)
    • ►  października (2)
    • ►  lipca (2)
    • ►  czerwca (1)
    • ►  maja (2)
    • ►  marca (1)
  • ►  2020 (24)
    • ►  grudnia (1)
    • ►  listopada (2)
    • ►  października (1)
    • ►  września (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (3)
    • ►  kwietnia (6)
    • ►  marca (5)
    • ►  lutego (1)
    • ►  stycznia (1)
  • ►  2019 (51)
    • ►  listopada (2)
    • ►  października (6)
    • ►  września (7)
    • ►  sierpnia (5)
    • ►  lipca (5)
    • ►  czerwca (4)
    • ►  maja (4)
    • ►  kwietnia (4)
    • ►  marca (2)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (6)
  • ►  2018 (91)
    • ►  grudnia (6)
    • ►  listopada (12)
    • ►  października (13)
    • ►  września (8)
    • ►  sierpnia (4)
    • ►  lipca (2)
    • ►  czerwca (15)
    • ►  maja (7)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (2)
    • ►  lutego (6)
    • ►  stycznia (14)
  • ►  2017 (211)
    • ►  grudnia (17)
    • ►  listopada (14)
    • ►  października (19)
    • ►  września (21)
    • ►  sierpnia (21)
    • ►  lipca (14)
    • ►  czerwca (21)
    • ►  maja (24)
    • ►  kwietnia (14)
    • ►  marca (15)
    • ►  lutego (14)
    • ►  stycznia (17)
  • ►  2016 (256)
    • ►  grudnia (20)
    • ►  listopada (18)
    • ►  października (9)
    • ►  września (27)
    • ►  sierpnia (18)
    • ►  lipca (16)
    • ►  czerwca (14)
    • ►  maja (19)
    • ►  kwietnia (27)
    • ►  marca (30)
    • ►  lutego (28)
    • ►  stycznia (30)
  • ►  2015 (269)
    • ►  grudnia (38)
    • ►  listopada (30)
    • ►  października (31)
    • ►  września (30)
    • ►  sierpnia (31)
    • ►  lipca (37)
    • ►  czerwca (21)
    • ►  maja (19)
    • ►  kwietnia (7)
    • ►  marca (7)
    • ►  lutego (7)
    • ►  stycznia (11)
  • ►  2014 (189)
    • ►  grudnia (15)
    • ►  listopada (17)
    • ►  października (33)
    • ►  września (15)
    • ►  sierpnia (14)
    • ►  lipca (33)
    • ►  czerwca (36)
    • ►  maja (10)
    • ►  kwietnia (11)
    • ►  marca (5)

mango papaja

WITAJ NA MANGO PAPAJA

Od zawsze kocham gotować. Nie wiem czy większą frajdę sprawia mi wymyślanie przepisów, samo przyrządzanie dań czy może uwiecznianie ich na zdjęciach?
Nie potrafię się zdecydować, dlatego tym wszystkim dzielę się z Wami tutaj, w moim mango - papajowym świecie.

Mango - papaja stała się moim sposobem na życie, jest nim już od 2014 roku, kiedy to pierwszy raz dodałam przepis.

Doceńcie to miejsce, szanujcie, inspirujcie się, rozgośćcie. Dla mnie to mój dom.

Zapraszam Was do niego z całego serca.

Klaudia!

polub mnie

Ulubione działy

Warzywa Śniadanie Fit Wigilia i Święta Obiad Ryba Wieprzowina Kasza kuchnia włoska Zupy kuchnia polska Makaron Dynia Lunch Box Pieczywo Bezglutenowe Sylwester i inne przyjęcia Przystawka owoce morza Granola Wołowina Jednogarnkowe Pasty kanapkowe Muffiny i babeczki Owsianka wege obiad Szarlotki i ciasta z jabłkami Porady dietetyka
Obsługiwane przez usługę Blogger.
Ⓒ 2018 Mango Papaja. Design created with by: Brand & Blogger. All rights reserved.