Strony

sobota, 4 listopada 2023

Sałatka z awokado, figą, kozim serem i pistacjami



Mam wrażenie, że mój blog totalnie opanowały sałatki, ale to przez wzgląd na to, że są szybkie do wykonania, niemal zawsze prezentują się przepięknie na zdjęciach i cóż - są zdrowe i pełne witamin, których szczególnie brakuje nam jesienią i zimą. Korzystając z tego co niesie nam jesień, warto w swoich sałatkach uwzględnić awokado (to teraz jest najsmaczniejsze), winogrona (ja użyłam mołdawskich i są boskie w smaku!), fig (na które sezon powoli dobiega końca) i orzechów, niezależnie od rodzaju. Wykończeniem mojej bomby witaminowej jest dressing miodowo - musztardowy, który jest kropką nad "i" tego pro-zdrowotnego połączenia. Antyoksydanty, przeciwutleniacze i składniki poprawiające odporność na jednym talerzu. 

Składniki (na 1 porcję):
  • garść szpinaku 
  • 1 małe awokado 
  • 1 mała kiść winogron fioletowych 
  • 1 duża figa 
  • garść pistacji 
  • 50 g koziego sera 
  • dressing, po 1 łyżeczce: miodu, musztardy francuskiej, oliwy cytrynowej, soku z cytryny oraz szczypta soli i pieprzu 
Awokado pokrój w kostkę, figi na cząstki a winogrona, jeśli są duże, to na mniejsze kawałki. Pistacje posiekaj, ser rozdrobnij w dłoniach. Na talerz wsyp szpinak, dodaj pozostałe składniki: awokado, winogrona, figi i pistacje oraz kozi ser. Składniki dressing dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę. 

Smacznego, Klaudia!




 

niedziela, 29 października 2023

Sałatka z brzoskwinią, buraczkiem i awokado


Chociaż pogoda bardziej skłania do kremowej zupy dyniowej, to dla odmiany fajnie zjeść czasem coś lekkiego i smacznego. Świeże, lekkie i smaczne, idealny pomysł na lekki lunch. 

Składniki:
  • garść mixu sałat 
  • mały gotowany lub pieczony buraczek 
  • 1/2 awokado 
  • kawałek sera feta 
  • łyżka pestek dyni 
  • 1 mała brzoskwinia
  • odrobina sosu balsamicznego 
Na suchej patelni upraż pestki dyni. Jeśli lubisz, to brzoskwinię grilluj na patelni przez minutę z dodatkiem masła. Sałaty umieść na paterze. Warzywa pokrój na plastry i ułóż na sałacie, pokrusz ser feta, posyp pestkami słonecznika, dodaj brzoskwinię i polej sosem balsamicznym. 

Smacznego, Klaudia!


 

sobota, 21 października 2023

Sałatka z malinką, figą, awokado i serem burrata



Bezwzględnie najpyszniejszy ser świata - burrata, który komponuje się idealnie na ciepłej grzance, w sałatce czy w pizzy :) Polecam przepis na tą sałatkę jako inspirację :)

Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje):
  • garść mix sałat 
  • 1 kula sera burrata 
  • 1 figa 
  • 150 g malin 
  • 1/2 awokado 
  • garść pistacji niesolonych 
  • sos balsamico 
Na talerzu ułóż mix sałat, rozcięty ser burrata, pokrojone na cząstki figi, maliny oraz awokado. Całość polej sosem balsamicznym i posyp posiekanymi pistacjami. 

Smacznego, Klaudia!





 

wtorek, 17 października 2023

Chleb z mąki z soczewicy na zakwasie żytnim z wędzoną śliwką i ziarnami



Ten przepis (i muszę o tym wspomnieć) nie powstałby, gdyby nie hojność mojego przyjaciela, który w zaufaniu obdarował mnie swym wieloletnim zakwasem żytnim i to dzięki niemu ponownie rozpoczęłam moją chlebową przygodę testując rozmaite mąki w poszukiwaniu bochenka idealnego, zdrowego, pysznego. To czym chciałam się z Wami podzielić to przede wszystkim przepis na chleb, który charakteryzuje się odmienionym składem makroelementów. To nie typowo węglowodanowe pieczywo, a bochenek o zawartości białka, zdrowych tłuszczy i węglowodanów. To ciężki, dość zbity chlebek, który daje uczucie sytości już po jednej cienkiej kromce. To chleb z którego pomysłu jestem dumna. 

Składniki (na jeden dość duży bochenek):
  • 3/4 szklanki zakwasu żytniego w temperaturze pokojowej 
  • 150 g mąki żytniej 
  • 200 ml ciepłej wody 
_______

  • łyżeczka soli 
  • 300 g mąki z czerwonej soczewicy 
  • 100 g mąki żytniej 
  • 320 ml ciepłej wody 
  • około 15 wędzonych suszonych śliwek
  • 1/3 szklanki nasion słonecznika 
  • 3 łyżki siemienia lnianego 
  • 3 łyżki płatków owsianych 
Zakwas żytni wymieszaj z mąką i wodą, odstaw na około godzinę. Do słoiczka odłóż 3/4 szklanki zakwasu na kolejny chleb, a pozostałą część wymieszaj z mąkami z soczewicy i żytnią, z wodą, solą, nasionami słonecznika, lnu, wędzoną śliwką i płatkami owsianymi. Przełóż ciasto do formy keksowej o długości minimum 20 cm. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na... 10, 12, 16 godzin - to zależy. Zależy od temperatury i poziomu wilgoci w Twoim domu, także ja polecam odstawić chleb do wyrastania na całą noc. Kiedy ciasto wypełni blaszkę po brzegi i więcej wstaw chlebek do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 60 minut. Po upieczeniu wystudź pieczywo na kratce. Najlepiej smakuje po zupełnym wystudzeniu. 

Smacznego, Klaudia!



 

wtorek, 10 października 2023

Kasza manna z jogurtem i figami


Jedyne i słuszne jedzenie, to tylko takie, które chcemy zjeść oczami. To tak naprawdę zwykła kasza manna z niezwykłymi dodatkami, którą na dodatek robi się 5 minut! 

Składniki (na 1 porcje):
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 1/2 opakowania jogurtu migdałowo - kokosowego (Biedronka <3)
  • 1/2 szklanki wrzątku 
  • syrop klonowy 
  • garść orzechów nerkowca
  • winogrona 
  • 1 figa 
Kaszę mannę zalej wrzątkiem i wymieszaj, tak aby nie było grudek. Dodaj jogurt i wymieszaj składniki dokładnie. Przełóż na talerz, polej syropem klonowym. Udekoruj pokrojonymi figami, winogronami i orzechami nerkowca. 

Smacznego, Klaudia! 



poniedziałek, 9 października 2023

Migdałowe ciasto z gruszką



Jesień to taki doskonały czas na gotowania. Szybciej robi się ciemno, jest chłodniej, za to kulinarnie jesień, czyli sezonowo, to cała gama samych cudowności. Dostępne mamy sezonowo: dynię, marchew, śliwki czy jabłka i gruszki. To moment, kiedy aż prosi się o to aby wykorzystać to, co daje nam natura w pełni i aby móc się tym cieszyć, rozkoszować, smakować. 

Składniki (na blaszkę o średnicy 28 cm/ 10-12 porcji):
  • 3 jaja 
  • 50g migdałów w płatkach 
  • 2 średnie gruszki 
  • szczypta soli 
  • 150g ksylitolu 
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100g mąki migdałowej 
  • 150g mąki pszennej 
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Oddziel białka od żółtek. Białka jaj ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstaw. W osobnej misce utrzyj za pomocą miksera żółtka z ksylitolem i olejem. Dodaj mąki, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj ostrożnie ubite białka jaj. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki dokładnie umyj, przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cienkie plastry. Na wierzchu ciasta ułóż gruszki tak aby były możliwie blisko siebie lub aby plastry na siebie nachodziły. Wierzch posyp płatkami migdałów. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto do temperatury pokojowej. 

Smacznego, Klaudia!







czwartek, 5 października 2023

Sałatka z malinową wątróbką, figami i burakiem


Wczoraj na blogu wylądował przepis na lekką jak chmurka zupę krem z marchewki z masłem orzechowym i oliwą cytrynową a dzisiaj coś dla ludzi o mocnych nerwach! Wątróbka. Ma swoich zwolenników, ma swoich przeciwników. Jedni kochają, inni nienawidzą. Ja po prostu lubię. Dobrze przyrządzona, odpowiednio poddana obróbce termicznej, z odpowiednimi dodatkami to według mnie mistrzostwo świata i bije na głowę nie jedno wątpliwe mielone czy suchą pierś kurczaka. W odpowiedniej otoczce, odpowiednio zadbana, to prawdziwy afrodyzjak i rarytas. A dzisiaj w odsłonie typowo jesiennej, czyli sałatka z wątróbką w sosie malinowym z gotowanym burakiem, figą i dressingiem cytrynowo - malinowym. 

Składniki na 1 porcję:
  • garść mix sałat 
  • 1 burak gotowany 
  • 1 figa 
  • 200 g wątróbki drobiowej 
  • szczypta soli, pieprzu, olej rzepakowy, 2 łyżki syropu malinowego, łyżka mąki pszennej 
  • dressing: łyżka oliwy cytrynowej, szczypta soli i pieprzu, łyżka syropu malinowego, skórka otarta z połowy cytryny 
  • szczypiorek 
Wątróbkę oczyść i dopraw solą oraz pieprzem. Obsyp mąką pszenną. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i na mocniejszym średnim ogniu smaż wątróbkę z każdej strony po dwie minuty. Wlej syrop malinowy i duś wątróbkę jeszcze minutę. Ściągnij z patelni wraz sosem. Na talerzu ułóż mix sałat, wątróbkę, pokrojone figi oraz buraka. Składniki dressingu dokładnie wymieszaj aż stanie się gesty i polej nim sałatkę tuż przed podaniem. Na koniec posypuję całość szczypiorkiem lub cebulą dymką. 

Smacznego, Klaudia!



 

środa, 4 października 2023

Aksamitny krem z marchewki z masłem orzechowym i kurkumą


Jesień. Kalendarzowa trwa od kilku dni, a w moim sercu zagościła wczoraj wieczorem wraz z mocniejszym podmuchem wiatru i tym wyczuwalnym chłodem. To okres, który lubi ciepłe, gęste i rozgrzewające potrawy. Dyniowe kremy, leczo czy ciasto marchewkowe. Nie ma innej pory roku, która tak mocno definiuje pomarańczowy kolor: na talerzu, za oknem i oby w sercach także nam było pomarańczowo, bo to taki pozytywny przebłysk kilku chłodnych miesięcy, które są przed nami. 

Chociaż zdjęcie prezentuje pomarańczową zupę z dyniami ceramicznymi w tle, to obyście sobie nie myśleli, że to kolejny krem z dyni- na blogu przepisów na pyszne kremy jest całe mnóstwo. Dzisiaj mam dla Was .. marchewkę. Ukochane warzywo przez niemal wszystkich. Wiem (i mogłabym nawet takie statystyki prowadzić), bo na każdej wizycie pytam swoich pacjentów co lubią jeść, a czego nie i chyba nie znam osoby, która kiedykolwiek określiłaby mianem "znielubionego" przez siebie warzywa, a mam tutaj na myśli marchew. Zupa krem swoją aksamitność zawdzięcza dodatkowi masła orzechowego, oliwy cytrynowej i niewielkiej ilości śmietany (ale jeśli jesteś na diecie, to możesz ją pominąć). Mocno wyczuwalna kurkuma i kardamon powodują, że zupa jest rozgrzewająca, smaczna i .. nade wszystko jesienna. Polecam wypróbować, to będzie mój "musi have" tej jesieni! 

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 kg marchwi 
  • 250 g ziemniaków 
  • około litr bulionu 
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50 g masła orzechowego 
  • sól do smaku 
  • 30 ml oliwy cytrynowej 
  • po 1/3 łyżeczki kurkumy, kardamonu, pieprzu 
  • dekoracja: rukola, posiekane migdały, oliwa cytrynowa 
W garnku rozgrzewam oliwę cytrynową i dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Smażę kilka minut składniki na średnim ogniu. Dodaję obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchew oraz ziemniaki. Duszę składniki jeszcze kilka chwil a następnie dodaję bulion. Gotuję warzywa około 25 minut. Dodaję kurkumę, kardamon, pieprz, masło orzechowe oraz śmietanę i miksuję za pomocą blendera składniki na gładki krem. Na koniec doprawiam do smaku solą. Zupę podaję polaną oliwą cytrynową z rukolą i posiekanymi migdałami. 

Smacznego, Klaudia!





sobota, 20 maja 2023

Owsianka z chałwą, bananem i syropem klonowym



Lubię perfekcyjne połączenia, a to uważam, że akurat takie jest: chałwa, banan, syrop klonowy i granat. Brzmi jak dobry plan, jak doskonały plan, na słodkie śniadanie. Oczywiście polecam Wam dobrej jakości chałwę, nie żadną byle jaką podróbkę, tylko prawdziwie bałkańską i kruchą (notabene chałwa została wymyślona i pochodzi z zupełnie innego regionu świata, bo z Indii). Najlepsza owsianka to taka mocno rozgotowana, mleczna i kremowa. Aby płatki owsiane były odpowiednio miękkie, należy je namoczyć w mleku lub wodzie dzień wcześniej lub po prostu gotować dłużej na wolnym ogniu. 

Składniki (na 1 dużą porcję):
  • 1 banan 
  • 4 łyżki płatków owsianych 
  • 30 g chałwy 
  • 200 ml mleka 
  • łyżka syropu klonowego 
  • 2 łyżki ziarenek granatu 
Płatki owsiane zalej mlekiem i umieść w lodówce, niech się moczą całą noc. Rano banana pokrój w kostkę i dodaj do płatków owsianych, gotuj składniki aż wsiąkną cały płyn i staną się kremowe. Dodaj chałwę oraz syrop klonowy (możesz nim także na końcu polać owsiankę). Przełóż płatki do miseczki i udekoruj granatem. 

Smacznego, Klaudia!




 

wtorek, 16 maja 2023

Risotto ze szparagami, cukinią i kolendrą podane ze smażoną na maśle piersią kurczaka


Nic bardziej nie zachęca mnie do gotowania niż wizja mojego zdecydowanie ulubionego warzywa na talerzu - szparagów. Zakładam, że na tym blogu wśród ponad tysiąca przepisów to szparagów jest najwięcej. Uważam bowiem, że nie dość, że są smaczne, to nade wszystko piękne i fotogeniczne. Kolejna inspiracja na coś super specjalnie dla Was. 

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi kurczaka 
  • masło do smażenia 
  • sól, pieprz, suszona kolendra 
  • jedna cytryna 
  • 1/2 szklanki ryżu Arborio 
  • szalotka 
  • parmezan - 50 g startego drobno 
  • lampka białego wina 
  • bulion 2 szklanki 
  • cukinia 1 sztuka 
  • 1/2 pęczka szparag, około 8-10 sztuk 
  • garść świeżej kolendry 
Na maśle podduś posiekaną drobno szalotkę. Dodaj pokrojone na mniejsze części szparagi oraz pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Dodaj ryż, sól i pieprz i całość smaż jeszcze dwie minutki. Po tym czasie wlej wino, zredukuj a następnie dodaj bulion. Gotuj składniki na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj starty parmezan i posiekaną drobno kolendrę. Wymieszaj składniki i dopraw szczyptą soli, pieprzu i ewentualnie skrop całość sokiem z cytryny. Na osobnej patelni podsmaż pierś kurczaka wcześniej doprawioną solą, pieprzem, skórką z cytryny i kolendrą. Smaż mięso po około 10-12 minut z każdej strony na wolnym ogniu, na koniec podsmaż na nieco większym do zarumienienia. Porcję risotto podaj z pokrojoną w plastry piersią kurczaka. 

Smacznego, Klaudia!



 

czwartek, 11 maja 2023

Makaron z tofu, cukinią i szparagami


To mógłby być wegański przepis, ale nie jest. Wystarczy wymienić tylko jeden składnik: śmietanę na mleczko kokosowe i taki się stanie. Totalnie wegański i nadal smaczny. Jednak chodzi tutaj o całą resztę: o szparagi, o koperek, o oliwę cytrynową i o to jak to wszystko razem pięknie gra. 

Składniki (na 2 porcje):
  • makaron penne lub takie duże świderki jak u mnie, około 120 g 
  • śmietana lub mleczko kokosowe 100 ml 
  • pęczek kopru 
  • oliwa cytrynowa do smażenia 
  • ząbek czosnku 
  • 200 g pomidorków koktajlowych 
  • 1/2 pęczka szparagów 
  • opakowanie tofu (u mnie bazyliowe)
  • 1 mała cukinia 
Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na oliwę smażę pokrojone w dużą kostkę cukinię i tofu oraz pokrojone szparagi i czosnek. Duszę składniki do zarumienienia, dodaję śmietanę, pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki i posiekany drobno koperek. Doprawiam do smaku tylko solą i pieprzem. Duszę sos jeszcze kilka minut i dodaję ugotowany makaron. Całość mieszam i podaję. Można posypać parmezanem. 

Smacznego, Klaudia!



 

wtorek, 9 maja 2023

Proste placuszki jogurtowo- bananowe z jabłkiem


Strasznie nie lubię marnowania żywności i jakoś we krwi płynie mi "zero warte", stąd banany z ciemną skórką i jogurt naturalny dwa dni po terminie nie są dla mnie przeszkodą do wykonania słodkiego śniadania. Placuszki robiłam już ponad tydzień temu i nadal żyję, więc jak widać ani "stare" banany, ani przeterminowany o dwa dni jogurt nikogo nie zabiją. Nie wyrzucajcie żywności. Tylu osobom jej właśnie brakuje, a my bez wyrzutów sumienia wypełniamy nim kosze na śmieci. Kupujcie rozsądnie, korzystajcie mądrze. 

Składniki (na 2 małe porcje lub jedną kobyła :)):
  • 1 zero waste banan 
  • 1 mały jogurt 
  • 1 jajo 
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej 
  • duża szczypta cynamonu
  • 1/2 jabłka 
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 łyżka mleka 
  • olej do smażenia 
  • syrop klonowy i ulubione owoce do podania 
Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem, jajem, mąką, cynamonem, sodą, solą i mlekiem na jednolitą masę. Dodaj pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni do zarumienia z obu stron. Po usmażeniu przełóż na talerz i polej syropem klonowym. Podaj z owocami.

Smacznego, Klaudia! :)


 

czwartek, 9 lutego 2023

Popularny makaron z tiktoka z pieczonych warzyw z serkiem i indykiem


Każdy kto korzysta z nowych social mediów chyba zna filmik o tym jak zrobić szybki makaron z pieczonych warzyw. Nie wcale taki on szybki ale na pewno smaczny i dość łatwy w przygotowaniu, nie brudzimy zbyt wielu naczyń a potrawa w zasadzie robi się sama. Podam Wam poniżej dokładne proporcje. Mięso możecie oczywiście wykluczyć lub zastąpić tofu. To co, do dzieła!

Składniki (na 2-3 duże porcje)
  • 1 kg pomidorów, ja wymieszałam pomidorki koktajlowe z pomidorami malinowymi, tutaj zasada, że im bardziej dojrzałe i słodkie, tym lepiej 
  • 2 cebula 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 4 łyżki serka do smarowania typu Almette 
  • natka pietruszki s
  • szczypta soli, pieprzu i chili 
  • łyżka cukru 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 300 g piersi z indyka plus łyżka oliwy z oliwek, po szczypcie soli i pieprzu 
  • 200 g makaronu
  • parmezan do smaku (ile lubicie)
Pomidory myję i kroję na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek obieram, kroję na pół. W naczyniu żaroodpornym układam warzywa: pomidory, czosnek i cebulę. Warzywa polewam oliwą z oliwek, dodaję posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, chili i cukier. Na koniec dodaję serek do smarowania. Całość piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40- 50 minut (ja wolę piec nawet godzinę). W tym czasie kroję indyka w kostkę i smażę na złoty kolor na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu. Upieczone warzywa z serkiem przekładam do wysokiego warzywa i miksuję za pomocą blendera na gładki sos. W jednym dużym garnku (może być ten po gotowaniu makaronu) mieszam przygotowany sos, makaron oraz indyka. Tak przygotowane danie przekładam na talerz i dekoruję parmezanem. 

Smacznego, Klaudia!









 

poniedziałek, 16 stycznia 2023

Dietetyczne korzenne ciastka bananowe



Jeśli nie znudziły Wam się korzenne smaki a z Nowym Rokiem postanowiliście odżywiać się lepiej, to spieszę do Was z przepisem, który może Wam się przydać. Ciastka po upieczeniu są miękkie, słodkie a przy tym nie powodują wyrzutów sumienia, a to ważne :) Ciastka dekorowałam posiekanymi pistacjami ale możesz udekorować je dowolnymi orzechami lub w ogóle - i tak będą pyszne. 

Składniki (8 - 10 ciastek):
  • 2 banany 
  • 100 ml mleka 
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • łyżka przyprawy piernikowej lub cynamonu 
  • 1 jajko 
  • szklanka mąki orkiszowej jasnej 
  • łyżka miodu 
  • lukier: 1/4 szklanki ksylitolu plus sok z cytryny, do dekoracji ewentualnie posiekane orzechy 
Banany rozgnieć na papkę. W garnku podgrzej mleko z masłem i miodem do rozpuszczenia składników. Wystudź. Wymieszaj rozgniecione banany, mleko z dodatkami i jajko. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. Składniki wymieszaj i wstaw do lodówki na około 30 minut lub dłużej. Zwilż dłonie i formuj niewielkie ciasteczka. Układaj ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 12- 15 minut, do zarumieniania. Po upieczeniu wystudź ciastka, polej lukrem i udekoruj orzechami. Można przechowywać 2- 3 dni. 

Smacznego, Klaudia!