Strony

sobota, 31 stycznia 2015

Jajecznica z jarmużem

Jarmuż odkryłam dopiero teraz i jest to moje pierwsze danie z jego udziałem. Nie sądziłam nawet, że jest tak pyszny...

Składniki:
  • 4 jaja
  • garść jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta papryki czerwonej
Na oliwie z oliwek smażę posiekany czosnek przez minutę. Następnie dodaję jarmuż (pozbawiamy go twardych łodyg) i smażę kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem. Wbijam jajka. Mieszam. Smażę 2 minuty. Doprawiam czerwoną papryką. Gotowe.


piątek, 30 stycznia 2015

Pikantne, razowe bułeczki


Ostatnio po powrocie z zakupów zdałam sobie sprawę, że nie kupiliśmy ani pieczywa ani mąki. Jedyne co miałam w domu to drożdże i 1/3 opakowania mąki razowej. Postanowiłam wyczarować nam jakieś pyszne pieczywo i tak powstały pyszne, razowe bułeczki.
 
Składniki:
  • 300 gram mąki pszennej typ 1850
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 gram świeżych drożdży
  • łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta oregano, chili, bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem chili + 2 łyżki do wysmarowania bułek
  • 1/2 łyżeczki soli
 
Ciasto drożdżowe zazwyczaj robię według przepisu mojej mamy, zawsze w tej samej kolejności.
Zaczynam od zrobienia rozczynu. Świeże drożdże mieszam z cukrem aż do uzyskania płynnej masy. Dodaję kilka łyżek mąki oraz mleka (najlepiej w temperaturze pokojowej bądź podgrzanego). Mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Po tym czasie dodaję resztę mąki i mleka, oliwę z oliwek i sól. Dokładnie wyrabiam ciasto, powinno być zwarte. W razie potrzeby dolewam mleka bądź dodaję mąkę. Formuję kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po tym czasie formuję z ciasta bułeczki, układam na blaszce i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Następnie bułeczki smaruję oliwą z oliwek, posypuję przyprawami: oregano, chili, bazylią. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13 minut, następnie piekę bułeczki jeszcze przez 5 minut w temperaturze 200 stopni. Bułeczki powinny być z zewnątrz chrupiące, zaś w środku miękkie.
 


czwartek, 29 stycznia 2015

Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki


Całkiem ciekawa, pikantna pasta na kanapki lub jako nadzienie do wytrawnych naleśników. Pieczona papryka, papryczka chili i kawałek imbiru odwalają tutaj całkiem niezłą robotę. Do tego ciecierzyca, która nadaje fantastyczny orzechowy posmak. Pychota!

Składniki:
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie z puszki)
  • 3/4 papryki czerwonej
  • 1 papryczka chili
  • 1 cm imbiru
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki wody
Paprykę, chili oraz imbir wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Skórka papryki może a nawet powinna być ciemna (łatwiej odchodzi). Warzywa studzimy, obieramy ze skórki. Do kielicha blendera wkładamy ciecierzycę, upieczone warzywa, olej z pestek winogron, przyprawy i wodę. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej wody. Ewentualnie doprawiamy solą.

Propozycja podania: wafel ryżowy, roszponka i ugotowane jajko


wtorek, 27 stycznia 2015

Orientalny rosół z kaczki


 
Rosół z kaczki przygotowałam wcześniej jako bazę do kilku innych zup w znacznie większej ilości niż zazwyczaj. Porcję rosołową z kaczki (szkielet), po dwa skrzydełka i udka zalałam zimną wodą i gotowałam przez godzinę, następnie zebrałam szumowiny. Dodałam 3 obrane marchewki, 2 pietruszki, 1/2 dużego selera, pora, 4 suszone grzyby, 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe oraz jedną cebulę. Wywar gotowałam jeszcze 3 godziny. Następnie wyłowiłam mięso i warzywa (z mięsa powstał pasztet, z warzyw sałatka jarzynowa) a sam wywar posłużył mi jako baza do wielu innych zup. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem. Taki wywar można bez obaw podzielić na porcje i zamrozić.

Składniki:
  • 3 szklanki wywaru z kaczki i warzyw, według przepisu podanego powyżej
  • 2 cm imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 3 plastry ananasa
  • garść suszonych grzybów mun, zalewamy wrzątkiem
  • 25 gram makaronu sojowego
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/2 słoika pędów bambusa
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekany imbir, czosnek i papryczkę chili. Po chwili zalewamy całość bulionem. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, kukurydzę, pokrojonego w kostkę ananasa oraz grzyby mun i pędy bambusa. Gotujemy całość kilkanaście minut. Następnie dodajemy makaron sojowy. Gotujemy jeszcze 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem, o ile jest taka konieczność.

Smacznego, Klaudia.


poniedziałek, 26 stycznia 2015

Sałatka z rukolą, burakiem, kozim serem i szynką parmeńską ze słonecznikiem

 
Szybkie i proste śniadanie to właśnie taka sałatka. Wystarczy tylko wcześniej upiec kilka buraków, które świetnie nam posłużą jako składnik do wielu dań. Jeśli ktoś nie wyobraża sobie sałatki bez dressinu, polecam wymieszać łyżkę syropu klonowego z łyżką octu balsamicznego i łyżką oliwy z oliwek.

Składniki:
  • 1 upieczony burak (pieczony 1 godzinę w temperaturze 200 stopni)
  • 30 gram koziego sera
  • 1-2 plastry szynki parmeńskiej
  • garść rucoli
  • łyżka nasion słonecznika
Rucolę układamy na talerzu. Buraka i kozi ser kroimy w kostkę, kładziemy na rucoli. Całość posypujemy porwaną w palcach szynką parmeńską oraz nasionami słonecznika. Polewamy oliwą z oliwek lub dressingiem.


niedziela, 25 stycznia 2015

Pasta z ciecierzycy i makreli

Pasta z ciecierzycy i makreli to bardzo ciekawy i przede wszystkim zdrowy dodatek do naszych kanapek. Dzięki ciecierzycy pasta nie jest mocno rybna i myślę, że posmakuje wielu osobom, nawet tym mniej przekonanym do jedzenia makreli- mimo, iż jest tak pyszna i zdrowa!
 
Składniki:
  • 100 gram ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki
  • 150 gram makreli, pozbawionej skóry i ości
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem chili
  • łyżka wody
 
Do pojemnika blendera wkładamy ugotowaną ciecierzycę, oliwę z oliwek, łyżkę wody oraz szczyptę soli. Blenderujemy na gładki mus. Dodajemy rybę i ponownie blenderujemy, by składniki się wymieszały. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pastę możemy trzymać w lodówce nawet przez 3-4 dni.
 
Smacznego, Klaudia.
 

 
 




sobota, 24 stycznia 2015

Pasztet z kaczki i wątróbki drobiowej ze śliwką


 
Pasztet w moim domu zazwyczaj powstanie po ugotowaniu rosołu. Nie bardzo mam co zrobić z mięsem, o tyle z warzyw zawsze powstaje sałatka jarzynowa, toteż mięso jest bazą i składnikiem pasztetu mięsnego. Tym razem postanowiłam urozmaicić przepis znienawidzonymi przez wszystkich wątróbkami drobiowymi. Pasztet jest lekki, pyszny w smaku, i chyba- nie boję się tego stwierdzenia, najlepszy jaki dotąd zrobiłam. Zdecydowanie bardziej ekskluzywny w smaku niż każdy inny. A dodatek śliwki, moim zdaniem niezbędny, idealnie przełamuje smak wątróbki i kaczki. Kochani, co tu dużo mówić, polecam!

Składniki:
  • 400 gram mięsa z kaczki, najlepiej po ugotowanym rosole, lub kilka ugotowanych skrzydełek i nóżek- około 700 gram (mięso to jest najbardziej soczyste)
  • 250 gram wątróbki drobiowej
  • szklanka mleka
  • 2 cebule
  • 50 gram masła
  • 1/2 gruszki
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • 10-11 suszonych śliwek
Wątróbkę myjemy i moczymy w mleku przez minimum 2 godziny. W tym czasie również gotujemy mięso kaczki do miękkości. Następnie cebulę i gruszkę kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy masło, smażmy posiekaną cebulę przez kilka minut, dodajemy pokrojoną gruszkę i smażmy jeszcze kilka chwil. Po tym czasie cebulę i gruszkę przesuwamy na bok patelni i smażmy wątróbkę przez 3-4 minuty- z zewnątrz ma być usmażona, w środku lekko różowa. Mieszamy wątróbkę z cebulką i gruszką, dusimy jeszcze minutę i ściągamy z ognia. Do pojemnika blendera wkładamy ugotowane i pozbawione kości mięso kaczki oraz usmażoną wątróbkę z cebulką i gruszką. Dodajemy dwa żółtka, sól oraz pieprz i blenderujemy całość na gładki mus. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli, stopniowo dodajemy do musu. Taką puszystą masę przekładamy do keksówki  ( o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw 2/3 przygotowanej masy, następnie w rządku układamy suszone śliwki, które przykrywamy resztą masy. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 minut. Po tym czasie pozwalamy by pasztet spokojnie ostygł.

Smacznego, Klaudia.
 



piątek, 23 stycznia 2015

Słodko-kwaśna sałatka z kurczakiem i mango

 Uwielbiam takie obiady, które są zarazem lekkie i pożywne a na dodatek bardzo smaczne. Dodatek mięty powoduje, że sałatka jest bardzo świeża, wręcz letnia. Myślę, że kolory na talerzu mogą niesamowicie poprawić nasze samopoczucie w tą szaro-burą zimę. A i słodko-kwaśne smaki przeniosą nas gdzieś daleko, w egzotyczne miejsca. Szczerze polecam!


Składniki:
  • 300 gram piersi kurczaka
  • dressing: łyżka miodu wrzosowego + sok z połowy limonki + łyżka oliwy z oliwek + kilka listków mięty + 1/2 papryczki chili
  • 1/4 świeżego ananasa lub 1/2 mango
  • 50 gram koziego sera
  • 1/3 czerwonej papryki
  • garść rukoli lob szpinaku
  • kilka listków mięty do dekoracji
W miseczce mieszamy miód, sok z limonki, oliwę z oliwek, posiekaną miętę i papryczkę chilli. Połowę dressingu wstawiamy do lodówki (przyda się później), w drugiej połowie marynujemy piersi kurczaka, które wstawiamy również do lodówki na 30 minut. Następnie grillujemy piersi kurczaka po 4-5 minuty z każdej strony i odstawiamy by "odpoczęły". W tym czasie myjemy i osuszamy rukolę. Kroimy w kostkę mango, paprykę i kozi ser. Na talerz układamy zieleninę wymieszaną z kilkoma listkami mięty, układamy pokrojone mango, paprykę i ser. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze części i również układamy na talerzu. Całość polewamy odrobiną pozostałego dressingu i dekorujemy listkami mięty.

Smacznego, Klaudia.


czwartek, 22 stycznia 2015

Owsianka zapiekana z twarogiem, z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich



A więc tak jak obiecałam dodaję przepis na owsiankę z twarogiem. Przepyszne danie, w sam raz na śniadanie lub lunch w pracy. Świetna z dodatkiem jogurtu naturalnego i syropu klonowego.

Składniki:
  • szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych!)
  • 250 gram twarogu półtłustego lub chudego
  • 2 jaja
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki stewii lub 3 łyżki cukru trzcinowego
  • garść żurawiny
  • garść orzechów włoskich
Do podania:
  • łyżka cukru trzcinowego
  • jogurt naturalny
  • syrop klonowy
  • mus malinowy
  • jagody
Twaróg, jaja, jogurt naturalny i stewię blenderujemy na gładką masę. Mieszamy z płatkami owsianymi, żurawiną i orzechami. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie całość posypujemy łyżką cukru trzcinowego i ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem zwiększamy temperaturę do 200 stopni, na około 5 minut. Cukier powinien się skarmelizować i stworzyć chrupiącą skorupkę.
Podajemy z jogurtem naturalnym i syropem klonowym.




środa, 21 stycznia 2015

Zupa rybna z pstrągiem łososiowym, papryką oraz marchewką

 


Najlepsza zupa rybna jaką miałam okazję jeść do tej pory i co najdziwniejsze- wcale nie jest ugotowana na wywarze z ryby tylko na rosole drobiowym (proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka.

Składniki:
  • 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego
  • 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki do ozdoby
Gotowy bulion podgrzewamy, dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Następnie dodajemy passatę pomidorową i całość gotujemy kilkanaście minut- aż warzywa zmiękną. Rybę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się na wolnym ogniu bulionu (tak by ryba się nie rozpadła). Doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego, Klaudia.




poniedziałek, 19 stycznia 2015

Idealnie przyrządzona pierś kaczki


Idealnie upieczona pierś kaczki, pokrojona na cienkie plastry może być świetną propozycją jako przystawka lub stanowić dodatek mięsny do dania głównego.

Pieczona pierś kaczki
Składniki:
  • 2 piersi kaczki
  • świeżo zmielona sól i pieprz
  • grillowane cząstki gruszki do podania lub sos malinowo- żurawinowy
Pierś kaczki nacinamy od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 30 minut (lub więcej) do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pierś- najpierw od strony skóry 4 minuty, następnie z drugiej strony minutę. Odlewamy wytopiony tłuszcz a piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18-19 minut. Następnie wyciągamy piersi kaczki i odstawiamy by "odpoczęły" na kilkanaście minut. Tuż przed podaniem kroimy piersi na cienkie plasterki, podajemy z grillowaną gruszką lub sosem malinowo- żurawinowym.