Strony

czwartek, 24 lutego 2022

Marchewkowe fit donuty



Tłusty czwartek jest już dzisiaj i o ile dostęp do klasycznych pączków czy faworków jest w zasadzie bezproblemowy, o tyle już możliwość zjedzenia wersji dietetycznej tego deseru niestety do łatwych nie należy. Myślę, że świetną alternatywą będą fit donuty, które mogą zastąpić nieco tłuściutkie pączusie tego dnia. 

Składniki (na 32 szt), potrzebna silikonowa forma do donutów:
  • 200 g marchwi 
  • 2 jaja 
  • 50 ml oleju rzepakowego 
  • 4 łyżki stewii lub ksylitolu 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 150 ml mleka 
  • 250 g mąki jaglanej 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
Marchew zetrzeć na drobnych oczkach. Jajka, mleko i olej należy dokładnie wymieszać. Dodaj stewię, sól, sodę i przyprawę do piernika. Ponownie wymieszaj składniki. Dodaj mąkę. Wymieszaj całość. Na koniec dodaj startą marchew. Wymieszaj wszystkie składniki jeszcze raz. Formę wysmaruj delikatnie oliwą z oliwek, aby donuty nie przywierały. Przełóż przygotowane ciasto do foremek na donuty i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 18- 20 minuty. Wystudź upieczone donuty. 

Smacznego Tłustego Czwartku, Klaudia!





środa, 23 lutego 2022

Dietetyczne faworki na Tłusty Czwartek


W pewne przepisy w wersji dietetycznej zwyczajnie nie wierzę. Dlatego nie napiszę Wam tutaj, że ten przepis jest tak samo pyszny jak tradycyjne faworki, że niczym się nie różnią i są wspaniałe. Są zupełnie inne, choć smaczne. Na myśl nie przywołują wspomnień z dzieciństwa i w smaku zupełnie różnią się od tych tradycyjnych... ale mają na pewno swoich zwolenników. Przede wszystkim są mniej tłuste, bez cukru i zdrowsze. Co zdecydowanie jest niewątpliwym plusem. W momencie odchudzania lub kiedy odżywiacie się zdrowo i chcecie znaleźć alternatywę dla tradycyjnego przepisu a przy tym macie ochotę świętować z innymi ten najtłustszy dzień w roku, myślę, że mam ten przepis dla Was. 

Przygotujcie się jednak na to, że oprócz wszystkich podanych w przepisie składników dodatkowo warto dysponować (akurat przy tym przepisie) fajnym facetem z silnymi dłońmi, bo wyrabianie ciasta może Was zwalić z nóg, dlatego wsparcie silnego mężczyzny zdecydowanie może się przydać. 

Składniki (na 20- 25 dużych faworków)
  • 200 g mąki pszennej 
  • 40 ml rumu 80% lub spirytusu 
  • 2 żółtka 
  • 6- 8 łyżek mleka 1,5%
  • 2 łyżki stewii w płynie lub ksylitolu 
  • cukier puder do posypania
Z podanych składników zagnieć ciasto. Łatwo nie będzie, zakładam, że poświęcisz a to kilka minut. Ciasto powinno mieć jednolity kolor i gładką konsystencję. Rozwałkuj cienko ciasto i pokrój w paski o szerokości 3- 4 cm i długości około 10 cm. Środek każdego paska natnij delikatnie i przewiń ciasto wzdłuż (filmik jak to wykonać na naszym TikToku). Przełóż gotowe faworki na blaszkę do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15- 18 minut, do zarumienienia. Posyp cukrem pudrem i podaj. 

Smacznego, Klaudia!





wtorek, 8 lutego 2022

Zapoznaj się z "ZERO WASTE"

W ciągu roku na świecie marnuje się 1,3 mld ton żywności. Wyobrażacie sobie tę ilość? Jeszcze bardziej przykre statystyki to te, że na świecie 821 mln ludzi głoduje. O tyle, o ile na głód na świecie jako zwykli ludzie nie mamy zbyt dużego wpływu, to mamy i to OGROMNY wpływ na ilość produktów, które codziennie wyrzucamy. 


Tak naprawdę ponad połowa żywności, która idzie do kosza to ta, którą wyrzucamy w swoim gospodarstwie domowym. O wiele mniejsze straty żywności związane są z gastronomią oraz z przetwórstwem żywności. Tak więc, jak wcześniej wspominałam - mamy OGROMNY wpływ na to, ile żywności się zmarnuje. Jak to zmienić?



Obecnie bardzo modnym stał się trend zero waste, który polega na niemarnowaniu - w naszym przypadku żywności. Istnieje 5 prostych zasad, które pomogą nam ograniczyć ilość wyrzucanych produktów żywnościowych.

  • Planowanie zakupów i posiłków - nie ma nic prostszego jak tuż przed zakupami przygotowanie sobie listy zakupów. Dzięki temu kupimy tylko te produkty, które są nam rzeczywiście niezbędne. Wychodząc krok wprzód - przygotujmy sobie również rozpiskę, co planujemy w danym tygodniu zjeść - to jeszcze bardziej ułatwi nam zadanie.
  • Ograniczenie kupowania nadmiernych ilości produktów spożywczych. Produkty suche możesz kupić w większej ilości - one tak szybko się nie marnują. Zastanów się jednak nad kupnem produktów takich jak nabiał, mięso, owoce i warzywa – to, że są w promocji nie pomoże Ci ich przejeść na czas 😉
  • Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych - materiałowe torby, słoiki oraz pojemniki wielorazowego użytku to najlepsze opakowania dla żywności. Dzięki nim Twoje produkty dłużej zachowają świeżość.


Widzicie? To wcale nie takie trudne 😉
  • Wykorzystywanie resztek – z resztek produktów żywieniowych również możemy zrobić ciekawe rzeczy - np. peeling z fusów od kawy bądź też wykorzystać skórkę pomarańczy do sernika.  



Zapraszamy Was także na naszego bloga, gdzie również znajdziecie wiele przepisów idealnie wpisujących się w regułę "zero waste".

Poniżej znajdziecie propozycje posiłków, które pomogą Wam wdrożyć trend zero waste również do Waszego życia :)

     https://www.mangopapaja.pl/2016/05/hummus-z-pesto-z-natki-marchewki.html

     https://www.mangopapaja.pl/2014/06/pasta-jajeczna-z-awokado.html

     https://www.mangopapaja.pl/2014/06/zapiekanka-z-cukinii-ziemniakow-i.html

     https://www.mangopapaja.pl/2018/10/dietetyczny-chlebek-bananowy-z-5.html




Nie marnujmy żywności, bądźmy eko i dbajmy o siebie i środowisko wspólnie. Nie możemy poprzez naszą bezmyślność niszczyć planety, a wyrzucanie jedzenia to jej totalne marnotrawstwo. 


Mango Papaja team 

niedziela, 6 lutego 2022

Sałatka z grzankami, oliwkami i jajkiem w koszulce


Przy okazji przeglądania zawartości mojej karty pamięci natknęłam się na ten przepis, który jest kolejną sałatkową propozycją na moim blogu. Nie dość, że są wdzięczne do przygotowywania, to jeszcze cudnie się je fotografuje. Doskonała propozycja dla ciała i dla oka. 

W zasadzie najczęściej sałatka jest wypadkową tego co akurat mam w zaopatrzeniu mojej lodówki, bez zbędnych wymysłów. Bazowymi składnikami są: zieleninka, miód i musztarda francuska. Cała reszta może być dowolna. 

Składniki (na 1 porcję):
  • garść sałaty
  • 1 jajko 
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • zielone oliwki 
  • kawałek sera mozzarella
  • 1 kromka pieczywa ciemnego 
  • łyżka masła 
  • pomidor malinowy 
  • ogórek 
  • dressing: po łyżce musztardy francuskiej, miodu, oliwy z oliwek, soli, pieprzu, soku z cytryny 
W niewielkim garnku zagotuj wodę, nie powinna bulgotać, tylko spokojnie utrzymywać wysoką temperaturę. Jajko wbij do miseczki a następnie przelej do garnka i gotuj dwie minuty. Łyżką cedzakową należy wyłowić jajko. Pokrój ogórki, pomidorki, ser i oliwki. Pokrój w kostkę pieczywo i smaż na łyżce masła do zarumienienia. Na talerzu ułóż zieleninę, ogórki, oliwki, ser mozzarella, pomidorki i jajko. Składniki dressingu dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę. 

Smacznego, Klaudia!






 

piątek, 4 lutego 2022

Skoro Walentynki to ... afrodyzjaki

Święto Zakochanych to dobry moment aby przypomnieć Wam o pewnych składnikach, które zakochanym właśnie są szczególnie dedykowane. Nie wiem czy jesteście tego świadomi, ale są pewne produkty kulinarne, które Waszą miłość mogą unieść na jeszcze wyższe poziomy. Chętnie dzisiaj Wam przybliżymy przynajmniej część z nich. 


A więc.. „Afrodyzjaki”. Samo słowo kojarzy się z czymś przyjemnym, działającym na zmysły, ale także wprowadzającym w dobry nastrój. Myśląc o afrodyzjakach wspominamy wykwintne kolacje przygotowywane wspólnie z drugą połówką lub dla niej. Czy wiecie skąd wzięła się ta nazwa? 

Otóż.. nawiązuje ona do bogini miłości, czyli Afrodyty, której imię oznacza kamień miłości. Jakie działanie na organizm mają afrodyzjaki? Poprawiają nastrój i krążenie, stymulują i rozgrzewają organizm, zwiększają libido. Zatem chyba warto włączyć je do codziennego menu, aby spotkania we dwoje przy wspólnym stole stały się jeszcze przyjemniejsze.

 

Walentynki tuż, tuż dlatego śpieszymy do Was z pomysłami na ten romantyczny wieczór. Ale najpierw parę słów o popularnych afrodyzjakach, których właściwości mogą umilić Wam spędzanie romantycznego walentynkowego wieczoru. 


Czy wiecie, że zdrowe i naturalne afrodyzjaki możecie odnaleźć także w Waszej kuchni? 

Oto kilka z nich. 


OWOCE MORZA: OSTRYGI, KREWETKI, KAWIOR

Owoce morza to bogactwo selenu i cynku, które nazywane są pierwiastkami miłości. Pewnie zastanawiacie się dlaczego? Już odpowiadam. Cynk i selen to pierwiastki, które regulują i odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie narządów płciowych zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Jaki inny wpływ na organizm ma spożywanie afrodyzjaków, jakimi są owoce morza? Stymulują one zmysły, zwiększają reakcje na bodźce jak również zwiększają pożądanie.

 

CZEKOLADA

Kto nie lubi czekolady? Chyba każdy z nas w chwili słabości sięga po kosteczkę czekolady. Co czujemy po jej zjedzeniu? Radość? Szczęście? Tak dzieje się ze względu na właściwości czekolady, która stymuluje produkcje hormonów szczęścia. To właśnie dzięki zawartości miazgi kakaowej po zjedzeniu czekolady organizm odczuwa przypływ hormonów szczęścia- najwięcej znajdziemy jej w czekoladzie gorzkiej oraz deserowej.


Przy okazji dla przypomnienia mamy dla Was przepis na rewelacyjne połączenie afrodyzjaków w przepisie na czekoladowe muffiny z chilli



BURAKI

Są nie tylko świetnym źródłem żelaza, ale także zawierają dużą ilość boru- pierwiastka, którego zadaniem jest pobudzanie produkcji hormonów płciowych. Co jeszcze mającego wpływ na nastrój możemy odnaleźć w burakach? Buraki dostarczają także betainy, która jest jednym ze składników leków antydepresyjnych dbających od prawidłowe działanie układu nerwowego.

 

TRUSKAWKI

Myśląc o produktach kojarzących nam się z Walentynkami na pewno pierwszym z wymienionych produktów będą truskawki, które również uznawane są za afrodyzjak. Nie bez przyczyny więc przed Walentynkami można odnaleźć truskawki na sklepowych półkach przyozdobione w walentynkowe serduszka. Truskawki jako owoce zawierają witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, ale także cynk i selen, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie damskich i męskich narządów płciowych oraz syntezę testosteronu. 


Przepis na wykorzystanie truskawek w romantycznym deserku po kliknięciu w ten link



ZIOŁA: LUBCZYK, NAPAR Z MIĘTY

Napary z ziół już od dawnych lat stosowane były jako afrodyzjaki. Jak oddziałują one na organizm? Lubczyk wydziela olejki eteryczne, które wpływają na naczynia krwionośne rozszerzając je. Natomiast napar z mięty wykazuje działanie zwiększające libido u obu płci.

 

SZPARAGI:

Są uznawane za afrodyzjaki o szczególnym znaczeniu dla Pań, ponieważ zwiększają popęd płciowy u kobiet dzięki zawartości fitoestrogenów, które wykazują bardzo podobne działanie do żeńskich hormonów płciowych. Ponadto są cennym źródłem cynku, magnezu oraz potasu, czyli pierwiastków wpływających na poziom ciśnienia tętniczego krwi. 

 

PAPRYCZKA CHILLI

Dzięki dodatkowi papryczki chilli do dania sprawiamy, że danie staje się ostrzejsze i tętno zaczyna przyśpieszać. Obecność w papryczce kapsaicyny wpływa pozytywnie na krążenie krwi oraz powoduje wyrzut endorfin, czyli hormonów szczęścia. 

Rozgrzewające właściwości papryczki to kolejne z cech, które przydadzą się do dań serwowanych w trakcie Święta Zakochanych. 

 

CZERWONE WINO, SZAMPAN 

Czy alkohol można uznać za afrodyzjak? Jak najbardziej! Wpływa on na poziom stresu i napięcia obniżając go jak również pobudza popęd. Jednak warto pamiętać, że działa w ten sposób tylko jeśli spożywany jest w niewielkiej ilości. Dzięki zawartości w czerwonym winie przeciwutleniaczy dochodzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych, przez co krew lepiej dopływa do wszystkich części ciała.


 

Zdecydowaliście już jakich afrodyzjaków użyjecie do swoich dań z okazji Walentynek?

A może nie macie pomysłu na wykorzystanie wyżej wymienionych produktów? Mamy dla Was dobrą wiadomość! Specjalnie na tę okazje, aby pomóc Wam w wyborze dań na romantyczną kolację przygotowałyśmy „WALENTYNKOWEGO ebooka z przepisami”, które uwzględniają produkty określane jako afrodyzjaki! Zawiera on aż 8 przepisów na słodkie, ale i wytrawne dania.


Link do ebooka: https://mango-papaja.pl/pl/p/WALENTYNKOWY-ebook-z-przepisami/144


Na hasło: WALENTYNKI w polu rabatowym macie na niego aż 50% rabatu. Promocja obowiązuje do 20.02.2022r. 


Przy okazji na hasło: WALENTYNKI w naszym sklepie internetowym macie 50% rabatu na jadłospis dla par! Zachęcamy do skorzystana, poniżej link do sklepu:

https://mango-papaja.pl/dieta-dla-par-1500-kcal-i-2500-kcal-5-posilkow-by-monika




Udanych Walentynek, 

Klaudia i Magda 
 

czwartek, 3 lutego 2022

Sałatka z grillowaną gruszką, halloumi i żurawiną


Uwielbiam lekkie i smaczne sałatki na lunch w pracy lub na kolację w domu. Niekiedy jednak zdarza mi się przygotować sałatkę na śniadanie, wówczas najczęściej sporą jej ilość stanowi sycące białko, które spowoduje, że dzień zacznę pełnowartościowym posiłkiem, które na długo będę czuła. Teraz, kiedy pogoda jest strasznie przygnębiająca i wokół jest tylko szaro i mokro, fajnie poprawić sobie nastrój kolorowym, smacznym i dietetycznym posiłkiem. Enjoy!

Składniki (na 2 porcje):
  • 80 g sera halloumi 
  • 200 g pomidorków koktajlowych 
  • dwie garście świeżego szpinaku 
  • 2 jaja 
  • garść żurawiny suszonej 
  • 2 gruszki 
  • łyżka oleju rzepakowego do grillowania 
  • dressing: łyżka miodu, łyżka musztardy francuskiej, łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu 
Ugotuj jaja na twardo i obierz ze skorupki. Pomidorki koktajlowe przekrój wzdłuż na pół. Rozgrzej patelnię do grillowania, przesmaruj tłuszczem. Pokrój w plastry gruszkę oraz ser halloumi. Grilluj ser oraz gruszkę na patelni do zarumienienia. Na talerzu poukładaj szpinak, pomidorki, grillowaną gruszkę i ser. Wierzch posyp suszoną żurawiną. Składniki dresssingu dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę tuż przed podaniem. 

Smacznego, Klaudia!