Składniki:
- 1 szklanka wymoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości ciecierzycy
- 1 łyżka pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- kilka łyżek wody
- 3-4 łyżki pesto z natki marchewki
Przepis na pesto z natki marchewki:
- 1 szklanka umytej i osuszonej natki marchewki
- 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- szczypta soli oraz pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na pesto miksujemy dokładnie za pomocą blendera lub malaksera na pesto lub jeśli mamy tyle cierpliwości ucieramy w moździerzu. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Składniki na hummus miksujemy w malakserze na gładką pastę. Jeśli jest taka konieczność dodajemy więcej oliwy lub wody. Jeśli hummus jest za mało doprawiony dodajemy więcej przypraw. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy