09:43
Salsa z truskawek i mięty oraz poziomki z kremem jogurtowym i sosem czekoladowym w miseczce z płatków kukurydzianych. Śniadanie idealne!
Wyzwanie w konkursie #Lubella było doskonałą okazją aby przetestować ich nowe płatki kukurydziane z miodem i kakao. Płatki śniadaniowe kojarzą nam się jedzone z mlekiem. A gdyby tak śniadanie było nieco inne.. a płatki stały się kruchą, jadalną miseczką w której można podać owoce i jogurt? Prawda, że to cudowna alternatywa dla standardowych dań z płatków? Sezon na truskawki trwa a zatem trzeba wykorzystać go w pełni. Postanowiłam w kruchej miseczce z płatków kukurydzianych podać salsę z truskawek i mięty razem z kremem jogurtowym. Jak wykonać taki krem? Dzień wcześniej na sito wyłożone gazą wlej jogurt i odstaw na noc do lodówki. Kolejnego dnia wymieszaj z ziarenkami wanilii i gotowe! Aby śniadanie było jeszcze bardziej odświętne postanowiłam uwieńczyć całość poziomkami i polewą czekoladową. Istna to rozpusta ale w gronie najbliższych takie posiłki smakują cudownie! W końcu śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, zatem uczcijmy go doskonałym pomysłem na idealne danie!
Składniki (na 2 porcje):
Kruchy spód:
- 1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych Lubella kakao i miód
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki masła
- 2 kostki czekolady deserowej
Nadzienie:
- 1 kg truskawek
- garść świeżej mięty
- sok z cytryny
- łyżka miodu
- 150 gram jogurtu naturalnego
- 1/2 laski wanilii
- garść poziomek
Sos czekoladowy:
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
Płatki traktuję poważnie tłuczkiem, bo maksymalnego ich rozdrobnienia. W garnku rozpuszczam masło, czekoladę i miód. Mieszam z potłuczonymi płatkami. Dno niewielkich tartaletek wylepiam przygotowanym kruchym spodem, przygniatam tłuczkiem lub czymś ciężkim i odstawiam do lodówki na noc, tak by spód był twardy do śniadania. Gęste sito wykładam gazą. Sito wyłożone gazą umieszczam w misce. Do sita wlewam jogurt i odstawiam na całą noc,
Truskawki kroję w drobną kostkę. Jeszcze drobniej siekam miętę. Miętę, truskawki mieszam z sokiem z cytryny i miodem. Gęsty jogurt mieszam z ziarenkami wanilii. Składniki na sos umieszczam w garnku i podgrzewam do momentu połączenia wszystkich składników.
Składam całość. Wyciągam z lodówki przygotowaną dzień wcześniej miseczkę z płatków kukurydzianych. Na jej dno nakładam krem jogurtowy. Wierzch dekoruję salsą truskawkową i poziomkami. Całość polewam sosem czekoladowym. Podaję od razu lub po ponownym schłodzeniu.
Smacznego, Klaudia!
Chyba wolałabym ten rarytas na deser :-) Świetne połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuńee tam, płatki kukurydziane, jogurt naturalny i owoce świetnie nadają się też na śniadanie :)
Usuń