Strony

piątek, 23 grudnia 2016

Kulebiak z kapustą i grzybami

Z kulebiakiem u mnie jest tak, że to moja druga próba przygotowania go. Pierwsza miała miejsce jakieś 10 lat temu, latem. Pamiętam, że bardzo mi smakował, pamiętam, że jest to danie, które śmiało można zaserwować i mogę, z całą odpowiedzialnością za moje słowa, zagwarantować Wam, że kulebiak wychodzi nawet o 4 nad ranem, kiedy jesteście jeszcze lekko zaspani. Jednym słowem jest proste i smaczne danie, które możecie przygotować mając pozostałości kapusty z grzybami w lodówce. Wydaje mi się, że jest smaczniejszy, wilgotniejszy niż tradycyjne paszteciki. I długo zachowuje świeżość. Bardzo dobry rodzaj pieczywa do barszczu, polecam.

Składniki (na 1 duży kulebiak):
Ciasto drożdżowe:\
  • 250 gram mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
Farsz:
  • 2 szklanki kapusty kiszonej
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 250 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • szczypta soli, pieprzu i majeranku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • kminek
Kapustę kiszoną gotuję w litrze wody przez godzinę. Odcedzam. Grzyby suszone moczę w szklance ciepłej wody a następnie gotuję przez 30 minut. Odcedzam grzyby pozostawiając płyn po gotowaniu. Z drożdży, cukru, łyżki wody i mąki robię rozczyn, który odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam gładkie ciasto. Jeśli ciasto się lepi zbyt mocno polewam dłonie odrobiną oleju i wyrabiam ciasto dalej. Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum godzinę, tak by podwoiło swoją objętość.
Na rozgrzanym tłuszczu smażę posiekaną drobno cebulkę i pieczarki. Po kilku minutach dodaję posiekane drobno grzyby oraz pokrojoną kapustę kiszoną. Wlewam wodę z gotowania grzybów i duszę całość kilka minut. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Studzę.
Ciasto wałkuję tworząc duży prostokąt. Na cieście układam farsz pozostawiając odstęp 2 cm od każdej krawędzi. Ciasto roluję, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję kminkiem a następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piekę przez 30 minut, do zarumienienia. Studzę na kratce i kroję w plastry. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku lub folii.

Wszystkiego najsmaczniejszego życzy Wam Klaudia! :)

czwartek, 22 grudnia 2016

Dietetyczne ciasto piernikowe



Stary przepis, który jest na blogu już od dwóch lat ale dziś zyskał nowe zdjęcia, dlatego aby przypomnieć Wam go nieco dodaję go ponownie. Smaczny, dietetyczny piernik na mące orkiszowej z jogurtem naturalnym. Miękki, przełożony domową konfiturą truskawkową i polany gorzką czekoladą. Dla wszystkich tych, którzy liczą kalorie ten piernik będzie zbawienny. Polecam przepis, gdyż piernik udaje się zawsze pomimo tego, że w składnikach nie ma jajek.

Składniki (na małą formę keksową 20 cm x 10 cm):
  • 200 gram mąki orkiszowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka przyprawy do piernika
  • łyżka kakao
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • konfitura truskawkowa
Czekoladowa polewa:
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka
  • pokruszone pierniczki do dekoracji i ulubiona posypka
Miód podgrzewamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód, olej oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie chłodne, kroimy je wzdłuż przez środek i przekładamy konfiturą. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy nią ciasto. Dekorujemy pokruszonymi pierniczkami i posypką czekoladową.

Smacznych Świąt życzy Klaudia!




środa, 21 grudnia 2016

Śledzie na pierniku


Będę teraz rozwodziła się nad tym wspaniałym połączeniem, które pierwszy raz urzekło mnie podczas warsztatów fotografii kulinarnej, kiedy to miałam okazję spróbować tego nieoczywistego, a według mnie najsmaczniejszego połączenia śledzi i niezbyt słodkiego piernika jakie świat widział! Mogłabym jeść to danie całe święta! Otwierajcie się na nowe smaki i wypróbujcie!

Przepis na śledzie:
Składniki (na 4 porcje):
  • 400 gram śledzi w oleju
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju z pistacji
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta przyprawy korzennej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.Masło orzechowe, oleje, przyprawy, sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy dokładnie mieszam lub miksuję blenderem na gładki sos. Śledzie kroję na kawałki i mieszam z sosem. Całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce na minimum 24 godziny aby smaki się "przegryzły".

Składniki na kruchy piernik (na małą keksówkę (20 cm x 10 cm):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 białko
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 gram masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta cynamonu
Miód podgrzewam z mlekiem i masłem do rozpuszczenia. Studzę. Do miski przesiewam sodę, mąkę, kakao, przyprawy. Dodaję rozpuszczone masło oraz białko jaja. Całość dokładnie miksuję blenderem i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 35 minut

Wystudzony piernik kroję w plastry, podaję z kawałkami śledzia i sosem. Świetnie smakuje z odrobiną sałatki jarzynowej i kawiorem. Wierzch można posypać pieprzem.

Smacznych Świąt życzy Klaudia!



zBLOGowani.pl

wtorek, 20 grudnia 2016

Ciasteczkowa granola z pierniczkami. Prezent last minute!



Święta tuż, tuż a Wy nadal nie macie kilku prezentów dla swoich bliskich? Chcielibyście przygotować coś własnoręcznie a podarowanie pierniczków wydaje Wam się zbyt oklepane? Granola świąteczna, korzenna z pierniczkami to pomysł idealny!
W ubiegłym roku podarowałam moim najbliższym domowe nalewki, po kilka rodzajów pierniczków oraz świąteczną herbatę. W tym roku postanowiłam przygotować świąteczną mieszankę płatków dla moich przyjaciół. Myślę, że każdy by się ucieszył z takiego prezentu wykonanego własnoręcznie.

Składniki (na 10 porcji płatków do zapakowania):
  • 600 gram płatków owsianych
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 5 łyżek miodu
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • po 1 łyżeczce cynamonu, goździków i przyprawy do piernika
  • szczypta anyżu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki nasion chia
  • 500 gram pokruszonych, kruchych pierniczków
Rozpuszczam masło i miód. Mieszam płatki, siemię lniane, przyprawy, kakao, orzechy i słonecznik. Dodaję rozpuszczone składniki i całość ponownie mieszam. Przekładam składniki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 55 minut, mieszając składniki co 5-10 minut. Następnie studzę płatki i dodaję pokruszone pierniczki oraz chia. Całość dokładnie mieszam i przekładam do dużego słoja lub celofanowych woreczków.

Smacznych Świat życzy Klaudia!


poniedziałek, 19 grudnia 2016

Świąteczny sernik na spodzie piernikowym z waniliowo- pomarańczową masą serową, polewą czekoladową i wiśniową frużeliną. Najlepszy świąteczny sernik!




Od kiedy byłam dzieckiem aktywnie uczestniczyłam w przygotowywaniu potraw świątecznych. Żadne święta nie obyły się bez dobrego sernika, zarówno takiego z brzoskwiniami, jak i sernika z rosą a od dwóch lat zakochani jesteśmy w serniku piernikowym. W tym roku postanowiłam zaszaleć z serowymi wypiekami. Wymyśliłam przepis na wykwintny sernik piernikowy z delikatną, wręcz piankową masą serową oraz polewą czekoladową, kruchymi ciasteczkami i sosem wiśniowym z piękną, świąteczną dekoracją to z pewnością ozdoba stołu wigilijnego.

Od zawsze lubiłam pomagać, przyglądać się mojej kochanej mamie i pomagać jej, na tyle, na ile mi pozwoliła. A pozwalała na wiele :) Pod jej czujnym okiem nauczyłam się podstaw kuchni polskiej, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Całe nasze gotowanie było owiane dużą ilością radości, miłości i szczyptą uśmiechu przy pełnym luzie, nawet jeśli nie zawsze dania wychodziły po naszej myśli. Od zawsze w kuchni towarzyszyły nam rozmowy, zwierzenia, żarty ale i dobre, najlepsze, aromatyczne i zdrowe, domowe jedzenie. Wiem za co w tym roku podziękuję mojej mamie w Wigilię. Za pasję. To ona zaszczepiła we mnie miłość do jedzenia, miłość do gotowania, cierpliwość podczas przygotowywania dań, bym nie poddawała się kiedy czasem wychodzi zakalec i próbowała aż do skutku, szukając przy tym błędu. Kochana mamo, za tą miłość, za cierpliwość jaką okazałaś mi w życiu, za każdy Twój uśmiech kiedy będąc dzieckiem ugotowałam coś dla Ciebie, za to, że Tobie zawsze wszystko co przygotuję tak bardzo smakuje, serdecznie jestem Ci wdzięczna. Jesteś niesamowita bo zaszczepiłaś we mnie pasję, która zawsze będzie kojarzyła mi się z naszymi wspólnymi chwilami w kuchni.



Składniki (na tortownicę o średnicy 16-18 cm):

Piernikowy, kruchy spód:
  • 100 gram masła
  • 250 gram mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka gotowej przyprawy korzennej
Waniliowo- pomarańczowa masa serowa z wiśniami:
  • 1/2 szklanki wiśni (rozmrożone lub z kompotu)
  • 500 gram tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego
  • skórka otarta i sok z 1 pomarańczy
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki budyniu waniliowego Delecta (proszek)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
  • 100 gram czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 30 gram masła
Wiśniowo- różana frużelina (sos wiśniowy):
  • 1 i 1/2 szklanki mrożonych malin
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
  • 1 opakowanie posypki Decorada marki Delecta o smaku truskawkowym
Krok 1: Piernikowy, kruchy spód
Wszystkie składniki dokładnie zagniatam w jednolite ciasto. Dzielę na dwie równe części i schładzam przez 30 minut w lodówce. Jedną część wałkuję i umieszczam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 2: Masa serowa
Zmielony twaróg miksuję z jajkami, cukrem pudrem, budyniem, ekstraktem z wanilii, ziarenkami wanilii, skórką z pomarańczy i sokiem z pomarańczy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaję odsączone z nadmiaru płynów wiśnie i bardzo delikatnie mieszam. Masę serową wylewam na ciasto kruche i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piekę przez 45 minut.

Krok 3: Kratka na serniku i ciastka
Pozostałe ciasto kruche wałkuje. Część kroję w paski, które będą stanowiły kratkę na serniku. Z pozostałej części wykrawam wzory: głównie gwiazdki i choinki. Sernik wyciągam z piekarnika, zwiększam temperaturę pieczenia do 200, na masie serowej układam kratkę z pasków ciasta i piekę sernik jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie na blaszce układam wycięte wzory i piekę je w piekarniku przez 8-10 minut, który nadal jest nagrzany do 200 stopni. Studzę ciastka oraz sernik najpierw do temperatury pokojowej, następnie sernik schładzam w lodówce przez minimum godzinę.

Krok 4: Frużelina wiśniowa
Maliny mrożone z wodą, wodą różaną i cukrem gotuję na średnim ogniu do rozmrożenia malin i zredukowania sosu. Zajmie to około 10-12 minut.

Krok 5: Polewa czekoladowa
Wszystkie składniki podgrzewam na wolnym ogniu przez 3-4 minuty do rozpuszczenia masła i czekolady. Dokładnie mieszam.

Krok 5: Wykończenie
Upieczone ciasteczka maczam do połowy w polewie czekoladowej a następnie w maczku truskawkowym marki Delecta, który najlepiej przesypać do miseczki. Udekorowane ciastka układamy na kratce by obeschły.
Gotowy sernik polewam polewą czekoladową i układam na nim udekorowane ciastka. Każdą porcję ciasta podaję z frużeliną wiśniową. Ciasto przechowuję w lodówce.

Smacznych Świąt życzy Klaudia!




zBLOGowani.pl

Kruchy piernik



Pyszny, kruchy piernik, który świetnie smakuje z powidłami i kubkiem ulubionej herbaty. Niezbyt słodki ale bardzo smaczny i korzenny.

Składniki (na małą keksówkę (20 cm x 10 cm):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 białko
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 gram masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta cynamonu
Miód podgrzewam z mlekiem i masłem do rozpuszczenia. Studzę. Do miski przesiewam sodę, mąkę, kakao, przyprawy. Dodaję rozpuszczone masło oraz białko jaja. Całość dokładnie miksuję blenderem i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można przełożyć powidłami i posypać cukrem pudrem.

Smacznych Świąt życzy Klaudia!


zBLOGowani.pl

niedziela, 18 grudnia 2016

Śledzie w marynacie cytrusowej

Kolejna propozycja na wigilijny stół. Tym razem śledzie w cytrusowej marynacie. Pyszne, świeże, delikatne. Polecam!

Składniki (na 4 porcje):
  • 400 gram śledzi w oleju
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3-4 łyżki oleju z pestek dyni
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu
Śledzie moczę przez 3-4 godziny w chłodnej wodzie. Następnie kroję na mniejsze kawałki. Mieszam pozostałe składniki do uzyskania gładkiego sosu. Sos mieszam z pokrojonymi śledziami a całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoju, na minimum 24 godziny.

Smacznych Świat życzy Klaudia!

sobota, 17 grudnia 2016

Świąteczna granola korzenna z żurawiną


Uwielbiam wymyślać nowe smaki granoli, świąteczna o smaku korzennych przypraw z żurawiną to była tylko kwestia czasu. Mocno uprażone orzechy, płatki owsiane i słonecznik z dodatkiem miodu i oleju kokosowego to to co lubię najbardziej. Świąteczny klimat czuć u mnie już od śniadania. Uwielbiam!

Składniki na duży słoik granoli:
  • 400 gram płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1  łyżeczka imbiru mielonego i goździków mielonych
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1 szklanka orzechów włoskich i słonecznika
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 150 gram suszonej żurawiny
w garnku rozpuszczam olej kokosowy, miód oraz masło orzechowe. Płatki mieszam z orzechami, siemieniem lnianym, przyprawami, słonecznikiem i ekstraktem z wanilii oraz skórką z pomarańczy i sokiem z pomarańczy. Dodaję rozpuszczony olej z miodem i całość dokładnie mieszam do połączenia składników. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia składniki i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 45 minut, mieszając co 5-10 minut składniki. Po upieczeniu wyjmuję blaszkę z piekarnika i studzę do temperatury pokojowej. Po wystudzeniu dodaję żurawinę, dokładnie mieszam i przekładam do słoika.

Smacznych Świąt życzy Klaudia!