kuchnia włoska

Focaccia z parmezanem i pomidorami

08:00

Pyszna, miękka a z zewnątrz chrupiąca focaccia to rodzaj pieczywa pochodzącego z kuchni włoskiej, będącego podstawą do pizzy. Może być z dodatkami: pomidorami, oliwkami, ziołami lub bez. Podaje się ją na ciepło lub na zimno z dodatkiem oliwy z oliwek.
Będąc we Włoszech zajadłam się nią każdego dnia, bardzo mi smakowała. Postanowiłam tym razem przygotować własną. Moja focaccia jest lekko maślana, mleczna i słodka za sprawą dodatku w postaci maślanki. Jednak dodatki: pomidor i parmezan sprowadzają nas na ziemię a ostatecznie całość jest słodko- wytrawna.

Składniki (na formę 20x20 cm)
Ciasto drożdżowe na maślance:
  • 280 gram mąki pszennej
  • 30 gram rozpuszczonego masła
  • 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 75 ml ciepłej wody
  • 100 ml maślanki o temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4-5 plastrów pomidora
  • 15 gram startego parmezanu
  • świeżo zmielona sól
  • oliwa z oliwek do podania, polania focacci i wysmarowania formy np. taka
Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami, odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję masło, mąkę, jajko, maślankę oraz sól i wyrabiam jednolite ciasto przez kilka minut. Wyrobione ciasto odstawiam na godzinę by wyrosło (podwoiło swoją objętość), następnie zwilżam dłonie oliwą z oliwek i przekładam ciasto (do wysmarowanej oliwą z oliwek) formy, delikatnie rozciągając je na całą powierzchnię formy. Wierz focacci smaruję oliwą z oliwek i wciskam w niego pomidory. Następnie odstawiam ciasto ponownie do wyrośnięcia na 30-45 minut. Po tym czasie posypuję wyrośnięte ciasto parmezanem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 18-20 minut. Gotową focaccie, jeszcze ciepłą, podaję z oliwą z oliwek, w której moczę pieczywo.
 
Smacznego, Klaudia.
 

 
 
Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

Zobacz także

0 komentarze