Nie wiem jak Wy ale dla mnie święta Wielkanocne nie istnieją bez jajek w przeróżnej postaci. Najczęściej są to właśnie jajka faszerowane pieczarkami i one smakują każdemu. Nie mniej jednak znam wiele innych wariacji, równie pysznych, które oczarują niejedną osobę. Jednak te jejka są przepyszne! Warto wypróbować ten właśnie przepis w Święta.

Składniki:
  • 6 jaj
  • 250 gram pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
Jaja gotujemy na twardo, około 6 minut od zagotowania wody z jajkami. W tym czasie na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno cebulkę i czosnek. Dodaję starte na tarce pieczarki i całość duszę 4-5 minut. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Jajka obieram ze skorupek, kroję na pół i wyciągam żółtka, które umieszczam w misce. Do tej samej miski dodaję majonez i całość mieszam do momentu aż masa będzie kremowa. Dodaję duszone pieczarki oraz posiekany drobno koperek. Doprawiam jeszcze szczyptą pieprzu i dokładnie mieszam. Gotową masę przekładam do jajek, w miejsce po żółtku i jeszcze trochę ponad. Podaję od razu lub po schłodzeniu.

Smacznego, Klaudia.






Brak komentarzy