Nasze inspiracje

Lasagne z krakersami

15:47



Wspaniała, prosta i moja ulubiona. Aż ciężko uwierzyć, że można uzyskać tak wspaniały smak zastępując makaron krakersami. Ja osobiście polecam te cebulowe bo dodają dużo więcej fajnego, niepowtarzalnego smaku. I uwierzcie- od tej pory każdy kto zje u Was tą lasagne będzie błagał o jej przepis bo jest niesamowita. Zresztą ... przekonajcie się sami. To z pewnością miłe doświadczenie i przygoda dla naszych kubków smakowych.

Lasagne to danie zapiekane w piekarniku, układane w formie do zapiekania warstwami. Dlatego też składniki będę wymieniała według poszczególnych warstw.

Składniki:

  1. Sos beszamelowy 
  • dwie łyżki masła
  • dwie łyżki mąki 
  • pół litra mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Aby sos beszamelowy był udany i bez grudek ważne jest to aby dwa składniki ( w tym przypadku masło i mleko) były schłodzone a jeden ( mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim i kremowym sosem beszamelowym.

   2. Sos pomidorowy
  • cebula czerwona
  • dwa ząbki czosnku
  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowego (lub piersi kurczaka tak jak u mnie)
  • passata pomidorowa
  • pół czerwonej papryka
  • sól
  • pieprz
  • bazylia, oregano
  • łyżka oliwy z oliwek
  • papryczka chili 
   3. Poza tym potrzebujemy
  • dwa duże opakowania krakersów zwykłych lub cebulowych
  • 300 gram sera startego
  • tłuszcz do wysmarowania formy 

Zacznijmy od przygotowania sosu beszamelowego. W rondelku rozgrzewamy masło i gdy się rozpuści dodajemy do niego mąkę. Smażymy całość przez minutę i powoli dolewamy odrobinę mleka. Gdy całość zgęstnieje ponownie dolewamy odrobinę mleka... i tak cały czas aż wlejemy pół litra mleka. Podgrzewamy całość do momentu aż uzyskamy dość gęsty sos, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotowe. Odstawiamy sos i zajmujemy się sosem pomidorowym.
Siekamy drobno cebulkę i czosnek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy przez chwilę, dodajemy mięso mielone i intensywnie mieszamy całość aż mięso się usmaży. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczkę chili . Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę by się spokojnie dusiło. W tym czasie należy przyprawić sos solą, pieprzem, oregano i bazylią. Po około 5 minutach dodajemy passatę (lub pomidory w puszcze) i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Na sam koniec lubię czasem dodać łyżeczkę cukru, szczególnie wtedy gdy passata jest bardzo intensywna. 
Dopiero teraz, gdy nasze wszystkie składniki są gotowe możemy zacząć przygotowywać całe danie. Układamy warstwami na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne: 
  1. sos beszamelowy
  2. krakersy
  3. sos pomidorowy
  4. ser
  5. sos beszamelowy 
  6. krakersy
  7. sos pomidorowy
  8. ser
  9. sos beszamelowy
  10. krakersy
  11. i całość kończymy sosem beszamelowym oraz serem
Oczywiście ilość warstw jest uzależniona od ilości składników i wielkości formy. Naszą lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, po 30 minutach wyciągamy formę i posypujemy całość serem dość grubo, wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut. Teraz nasze danie jest już gotowe a nam nie pozostaje nic innego by móc cieszyć się tym przepysznym daniem! 

Smacznego, Klaudia.




Autor przepisu: Konrad
Zdjęcia i wykonanie: Klaudia

Zobacz także

0 komentarze