Grill

Rozmarynowo- cytrynowe krewetki z pieczonymi warzywami z sosem pomidorowym

17:14



Wiesz jak wydobyć z warzyw jeszcze lepszy smak? Jest to na to sposób. Aby wydobyć najwięcej aromatu z warzyw najlepiej poddać je obróbce termicznej, wówczas zyskują głębszy smak, mają aromatyczny zapach i delikatniejszą konsystencję. Wiesz co zrobić by krewetki były smaczne? By podkręcić smak robali, czyli krewetek, wystarczy sok z cytryny, chili i świeże zioła. Wykorzystałeś kiedyś zamiast patyczków do szaszłyków, gałązki rozmarynu do nabijania składników? Jeśli nie to koniecznie musisz to zmienić. To mogą być warzywa, kurczak lub owoce morza. To taka naturalna forma "perfumowania" składników, stosowanie świeżych ziół właśnie. 

Na dużej blaszce ułożyłam pomidory malinowe, pokrojone czerwone papryki, cebulę, cukinię. Warzywa skropiłam obficie oliwą z oliwek, posypałam chili, czosnkiem niedźwiedzim, solą i rozmarynem. Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Wystudziłam i pokroiłam. Następnie poddusiłam 3 minuty na patelni z oliwkami czarnymi, pomidorkami koktajlowymi i koncentratem pomidorowym. Doprawiłam szczyptą soli i cukru. Podałam z grillowanymi krewetkami i bagietką. Alternatywnie możesz grillować warzywa, zamiast je piec w piekarniku. Wyjdzie Ci równie smaczne danie. 

Składniki:

Szaszłyki:

  • 5-6 krewetek tygrysich, królewskich lub innych dużych 
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta chili 
  • 2-3 gałązki rozmarynu 
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • szczypta soli 
Pieczone warzywa:
  • 2 papryki czerwone 
  • 4 pomidory malinowe
  • 1 cebula 
  • 1 cukinia 
  • oliwa z oliwek 
  • czosnek niedźwiedzi 
  • rozmaryn świeży 
  • szczypta soli 
Sos pomidorowy z pieczonych warzyw z oliwkami:
  • pieczone warzywa 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • 1 lampka wina czerwonego 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 
  • garść czarnych oliwek 
  • marynowany zielony pieprz (1 łyżeczka)
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • świeże oregano, rozmaryn i bazylia 
  • chili 
  • sól i cukier do smaku 
  • do podania bagietka 
Zacznij od upieczenia warzyw, gdyż musisz je wystudzić przed krojeniem. Umyj papryki, cukinię, pomidory, cebulę obierz. Pokrój warzywa na pół i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop warzywa oliwą z oliwek, posyp ich wierzch rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim i solą. Warzywa na blaszce włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 35 minut. Po upieczeniu warzywa wystudź. 

Krewetki przygotuj do spożycia, odetnij głowę, natnij ich wierzch i spód, by pozbyć się jelit. Umyj. Włóż przygotowane krewetki do miseczki, skrop sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, dopraw solą i chili. Odstaw je na 15 minut do lodówki. 

Wystudzone pieczone warzywa pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i smaż na niej czarne oliwki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz marynowany zielony pieprz. Wlej wino, zredukuj je. Dopraw solą, chili i cukrem, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj sos. Na koniec dodaj pieczone warzywa i duś składniki maksymalnie 3 minuty, starając się nie mieszać zbyt mocno składników, by się nie rozpadły. W tym czasie krewetki nabij na "patyczki" zrobione z rozmarynu i grilluj je po 2 minuty z każdej strony. 

Przygotowany sos z pieczonych warzyw przełóż na talerz i podaj z grillowanymi krewetkami oraz bagietką. Wierzch dania udekoruj świeżymi ziołami: bazylią, oregano i rozmarynem. 

Smacznego, Klaudia!







Zobacz także

0 komentarze