Trudno wraca się tutaj po długiej nieobecności. To tak, jak gdyby spotkać się wreszcie z kimś, pomimo wielu przekładanych wizyt. Kimś, kto cały czas cierpliwie tylko czekał. 

To nie tak, że nie gotuję. Po nocy piekę sobie bajgle i rogale, ale rano ich już nie ma. A nawet jeśli rano są, to nie ma czasu na zdjęcia. Koło się zamyka, i nie wiem czy to ja teraz jestem zajęta bardziej, czy kiedyś jakoś lepiej wszystko godziłam, może teraz jakoś oporniej mi to wychodzi? 

Mała ilość czasu wymaga szybkich przepisów i dobrej organizacji. To, że zupełnie nie ogarniam czasu, nie oznacza, że jem byle jak. Jem jak zwykle super, same pyszności i nic normalnego, jak przystało na bycie mangopapają. 

Aby przyspieszyć proces przygotowywania potraw polecam użycie mrożonek. To nie tylko oszczędność czasu, ale warto też pamiętać, że samo mrożenie ie generuje tak wielu strat składników mineralnych i witamin produktu, jak inne procesy obróbki termicznej. Zatem by Twoja potrawa była pełna smaku i zdrowia, warto wykorzystać mrożone warzywa czy owoce do jej przyrządzenia. 

Nie wyobrażam sobie do żadnego z sosów użyć groszku konserwowego. Uważam, że ta forma utrwalenia żywności, akurat tego konkretnego produktu, zabija jego smak. Groszek to takie nasionko rośliny strączkowej, które bez wątpienia najlepiej smakuje na surowo lub mrożone, poddane jedynie delikatnemu blanszowaniu. 

Delikatny i kremowy sos kokosowy z krewetkami i groszkiem został podany na aksamitnym i pysznym puree z selera. Z natką pietruszki i sokiem z limonki. 

Składniki (na 2 porcje):

Sos z groszkiem i krewetkami:

  • 12 krewetek, pozbawionych głowy, z pancerzem, oczyszczone, mogą być królewskie lub tygrysie
  • ząbek czosnku
  • 1 szalotka 
  • masło do smażenia 
  • papryczka chili 
  • 1 cm świeżego imbiru 
  • 1 szklanka mleka kokosowego 
  • szczypta soli 
  • natka pietruszki 
  • sok z limonki 
  • 2/3 szklanki mrożonego groszku Hortex 
Puree z selera:
  • 1 średni seler 
  • 1 ziemniak 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 3 łyżki masła 
  • 3 łyżki mleka kokosowego 
  • sól 
  • 1 szklanka mleka do gotowania 
Przygotuj puree. Obierz selera i ziemniaka, pokrój w kostkę i gotuj w mleku i wodzie do miękkości. Odcedź, dopraw solą i gałką muszkatołową. Dodaj masło i mleko kokosowe i ugnieć warzywa na gładkie puree lub zmiksuj za pomocą blendera. Jeśli puree nie jest wystarczajaco gładkie należy przetrzeć je dodatkowo przez gęste sito. 

Na maśle należy podsmażyć posiekany ząbek czosnku, imbir, chili i szalotkę. Dodaj oczyszczone krewetki i smaż po 30 sekund z każdej strony. Ściągnij krewetki z patelni, natomiats pozostałe składniki pozostaw. Dodaj mleko kokosowe i gotuj sos 3 minuty. W tym czasie przygotuj groszek oraz posiekaną natkę pietruszki. Teraz wszystko zadzieje się szybko. Dodaj groszek do gotującego się sosu, wymieszaj. Dodaj krewetki i sok z jednej limonki. Wymieszaj. Dodaj natkę pietruszki i ściągnij sos z ognia. Dopraw szczyptą soli do smaku. Porcję puree połóż na talerzu i podaj z sosem z krewetkami i groszkiem. Posyp wierzch dania natką pietruszki i podaj z kawałkiem limonki. 

Smacznego, Klaudia!








Brak komentarzy