Wyszukiwarka przepisów

Makaron

Makaron ryżowy w sosie kokosowym z krewetkami, warzywami i ananasem

21:17

I stało się, trzydziesty drugi dzień bez mięsa i słodyczy a przede mną jeszcze dziewięć dni. Chociaż zupełnie nie tęsknię ani za jednym, ani za drugim, to chciałabym już upiec perliczkę, usmażyć steka, zjeść tatara i zrobić burgera a potem mogę wrócić do swojego wegetariańskiego światka bez mięsa. Sama nie spodziewałam się, że wytrwam tyle, ale każdemu ma prawo czasem odbić. A że jestem dość twarda, niezłomna i lubię trenować siłę swoich postanowień, to uznałam, że 40 dni to takie tyle co nic. W związku z tym dzielę się z Wami kolejnym bezmięsnym przepisem, za to krewetkowym i pysznym! Wspaniały makaron ryżowy z cudownym sosem imbirowo- czosnkowo- krewetkowym i warzywami: papryką, groszkiem, szpinakiem oraz ananasem. Lekkie, smaczne danie, idealne na niedzielny obiad podczas kwarantanny. 

Składniki (na 1 porcję):

Wywar:
  • 6- 7 dużych krewetek, obranych, do wywaru użyj pancerzy 
  • 1/2 pomidora malinowego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • skórka skrojona z ćwiartki cytryny 
  • łodyga trawy cytrynowej 
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 2 szklanki zimnej wody 
  • 1/2 gwiazdki anyżu, 1 goździk, 1 liść limonki kaffir
  • 2 cm imbiru 
Marynata do krewetek:
  • obrane krewetki 
  • starty imbir (1 cm)
  • otarta skórka z limonki 
  • łyżka sosu sojowego 
  • łyżka oleju sezamowego 
  • szczypta chili 
Pozostałe składniki:
  • 60 g makaronu ryżowego 
  • garść szpinaku 
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego 
  • 1/3 szklanki groszku mrożonego 
  • 1/3 papryki czerwonej 
  • 2 plastry ananasa z puszki 
  • 1/3 szklanki syropu po ananasie z puszki 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • olej sezamowy 
  • 2 cm imbiru 
  • 2 ząbki czosnku (mogą być pozostałe po wywarze)
  • natka pietruszki, kolendra lub dymka do dekoracji 
Zacznij od przygotowania wywaru. Na rozgrzanym oleju sezamowym smaż wszystkie podane składniki, a w momencie kiedy zaczną uwalniać swój aromat (2-3 minuty) wlej wodę i gotuj do momentu uzyskania aromatycznego wywaru (około 10 minut). Wywar powinien zredukować swoją objętość do maksymalnie 1/3- 1/2 szklanki. Przecedź i odstaw. Zamarynuj krewetki i odstaw na 30 minut, następnie smaż na rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony. Odłóż usmażone krewetki i zajmuj się resztą. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, postaraj się by nie był rozgotowany. Na oleju sezamowym smaż imbir oraz czosnek. Dodaj paprykę pokrojoną w dowolne kształty, ananasa oraz groszek. Smaż dwie minuty a następnie dodaj sos sojowy oraz syrop z ananasa i gotuj składniki. Wlej wywar oraz mleko kokosowe i gotuj sos 3- 4 minuty do zgęstnienia. Na koniec dopraw jeśli trzeba i dodaj szpinak oraz makaron i krewetki. Składniki starannie wymieszaj. Tuż przed podaniem posyp świeżymi ziołami. 

Smacznego, Klaudia!







Zobacz także

0 komentarze