Są takie miejsca, które relaksują. Są takie pasje, które leczą. Są leki, które koją niemal każdy ból, ból serca, ból duszy i ból brzucha. Ci ostatni, to ludzie. Zawsze powtarzałam, że mam szczęście do ludzi. Przyjaciele to taka grupa ludzi, którym oddałabym absolutnie wszystko co mam najpyszniejszego. Ostatniego Twixa. Ulubioną pizze z ananaskiem. Ostatnią lampeczkę Aperolka. Ferrero Roche od babci. Pieroga z jagodami i kurwa nawet jedną porcję rosołku na kaca. A za co. A właśnie za to, że SĄ. Moje przyjaźnie charakteryzuje długi przebieg. To ludzie, których znam długo i wiele z nimi przeszłam. I na hasło: POŻAR, mają gotowe gaśnice, chociaż jeszcze nie wiedzę, że tylko zapałka zapłonęła ciut mocniej. Są. Obecność. To taki nieprawdopodobny dar, przyjaźń to taka wspaniała emocja, i jak mówi jedna z moich cudownych przyjaciółek, że dobrych ludzi spotyka się niezwykle rzadko i trzeba ich przy sobie trzymać, to w stu procentach podpisuję się pod tym. Otaczają mnie moi dobrzy ludzie, jestem za to wdzięczna.
Ten przepis chciałabym zadedykować moim przyjaciołom. Wiecie, że wszystko co najpyszniejsze mogłabym Wam oddać, a to czego aktualnie potrzebujecie mogę Wam ugotować. Wiecie też, że swoją miłość do Was wyrażam tym, czym mogę Was nakarmić. Ze specjalną dedykacją, zło, które jeszcze nie śpi.
Dziękuję.
________________________
Ceviche to takie danie z owoców morza lub ryb, z dodatkiem niezwykle dużej ilości soku z cytryny z warzywami. W moim wypadku podane na domowej picie, którą zrobiłam z ciasta na pierogi :) Danie niezwykle lekkie, świeże, właściwie definicja wiosny.
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g surowego lub marynowanego filetu z tuńczyka
- 1/2 awokado
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- garść natki pietruszki, kolendry i mięty
- sok z jednej całej limonki
- łyżka musztardy francuskiej
- łyżka miodu
- szczypta soli i pieprzu
Na pitę:
- 200 g mąki pszennej
- 70 ml ciepłej wody
- sól
- jedno żółtko
- 20 g masła
Pokrój tuńczyka i awokado w kostkę. Wymieszaj w misce. Małe pomidorki pokrój na ćwiartki i dodaj do składników. Zioła posiekaj bardzo drobno. Dodaj przyprawy oraz płynny miód, musztardę i sok z limonki. Wymieszaj składniki i odstaw na 20- 30 minut. W tym czasie przygotuj pitę. Z mąki, ciepłej wody, rozpuszczonego masła, żółtka i szczypty soli należy wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Jak na pierogi. To ciasto należy cienko rozwałkować i piec na rozgrzanej patelni z każdej strony po 2-3 minuty. Niech wygląda jak na zdjęciu. Gotową pitę podaj z ceviche. Będzie pysznie. Prosto i pysznie.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy