Drób

Razowa kanapka z grillowanym kurczakiem, ogórkiem konserwowym i jarmużem

08:00

 Taka kanapka to idealny pomysł na lunch w pracy lub pyszną kolację. Jej zrobienie nie zajmuje zbyt wiele czasu a w smaku bije inne na głowę. Proste składniki, które zawsze mam w swojej lodówce w idealnym połączeniu. Oczywiście kanapkę można dowolnie modyfikować jednak pozostałym przy podstawowych trzech składnikach, które czynią tę kanapkę wyjątkową: grillowana pierś kurczaka, ogórki konserwowe i keczup. To one są smakami wiodącymi, reszta tylko powoduje iż całość jest spójna a zarazem pełna witamin!

Składniki (na dwie porcje):
  • 4 kromki razowego chleba
  • 150 gram piersi kurczaka (marynuję w soli, pieprzu i tymianku)
  • 2 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki
  • garść umytej rukoli
  • keczup
  • jarmuż
  • świetnie sprawdzą się również kiełki np. rzodkiewki, lucerny lub brokuł
Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i grilluję na patelni grillowej bez tłuszczu. Studzę mięso. Na patelni grilluję kromki chleba, po kilka minut z każdej strony. Każdą kromkę smaruję keczupem, na jednej kromce układam rukolę, grillowaną pierś kurczaka, pokrojonego ogórka i jarmuż, przykrywam drugą kromką, dość mocno przyciskając jedną do drugiej. Kroję na połowę, ewentualnie całość zespalam odpowiednim patyczkiem bądź wykałaczką.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

0 komentarze