Gryczane bliny to pyszne danie kuchni rosyjskiej, które już wielokrotnie w moim domu świetnie sprawdziły się jako przekąska na imprezę. Nie mniej jednak danie wymaga wcześniejszego przygotowania ciasta drożdżowego z mąki gryczanej, która nadaje potrawie charakterystycznego i oryginalnego smaku.
- 20 gram świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 gram mąki gryczanej*
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek
- Do podania:
- serek typu Philadelphia
- 2-3 plasterki szynki parmeńskiej lub wędzonego łososia
- kiełki, u mnie lucerny lub brokuł
- koperek
Po usmażeniu wszystkich placków (powinno wyjść około 8-9) na placki nakładamy po łyżeczce serka, kawałek szynki parmeńskiej i kiełki lub koperek.
Ważne jest to by placki podawać na ciepło.
Placki mogą być podane również na słodko, wtedy zwiększamy ilość cukru a ilość soli ograniczamy do szczypty. Podajemy z dżemem, miodem, cukrem pudrem.
*Mąkę gryczaną można wymieszać pół na pół z mąką pszenną.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy