Gryczane bliny to pyszne danie kuchni rosyjskiej, które już wielokrotnie w moim domu świetnie sprawdziły się jako przekąska na imprezę. Nie mniej jednak danie wymaga wcześniejszego przygotowania ciasta drożdżowego z mąki gryczanej, która nadaje potrawie charakterystycznego i oryginalnego smaku.

Składniki:
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 gram mąki gryczanej*
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek
  • Do podania:
  • serek typu Philadelphia
  • 2-3 plasterki szynki parmeńskiej lub wędzonego łososia
  • kiełki, u mnie lucerny lub brokuł
  • koperek
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę i sól. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażymy niewielkie placki, po 2 minuty z każdej strony. Na każdym placku powinny pojawiać się charakterystyczne pęcherzyki powietrza.
Po usmażeniu wszystkich placków (powinno wyjść około 8-9)  na placki nakładamy po łyżeczce serka, kawałek szynki parmeńskiej i kiełki lub koperek.
Ważne jest to by placki podawać na ciepło.
Placki mogą być podane również na słodko, wtedy zwiększamy ilość cukru a ilość soli ograniczamy do szczypty. Podajemy z dżemem, miodem, cukrem pudrem.

*Mąkę gryczaną można wymieszać pół na pół z mąką pszenną.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy