Całe szczęście jesienią wpadłam na pomysł zamrożenia kilku kawałków dynii... Bez niej nie wyobrażam sobie takiego pysznego curry.
Cynamonowy ryż to pomysł prosto z mojego nowego nabytku, niesamowitej książki, którą pewnie w najbliższym czasie będę się często inspirowała. Do dzieła kochani!
 
Składniki:
  • 250 gram piersi kurczaka
  • 100 gram ugotowanej czerwonej soczewicy lub z puszki (lub ciecierzycy)
  • 250 gram dyni, pokrojonej w kostkę
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czerwonej pusty curry
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki
  • łyżka miodu
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 150 ml bulionu
  • 150 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki (1 puszka)
  • sól
  • pieprz
  • garść szpinaku, około 50 gram
  • 1/2 szklanki ryżu basmati (+1 szklanka wody)
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • opcjonalnie: kawałek czerwonej papryki oraz kukurydza z puszki
 
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekany czosnek, chili i czerwoną cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną pierś kurczaka i smażmy kilka minut. Dodajemy dynię oraz ciecierzycę, pastę curry, passatę pomidorową i dusimy całość kilka minut. W tej chwili dodajemy również pokrojoną w paski paprykę i kukurydzę jeśli używamy. Dodajemy bulion oraz mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz miodem. Dusimy kilka kolejnych minut na wysokiej temperaturze aby część płynu odparowało. Przed końcem gotowania dodajemy umyty szpinak.
Ryż gotujemy w szklance wody z dodatkiem cynamonu, anyżu i 1/3 łyżeczki soli na sypko, około 20 minut. Curry podajemy z ryżem, ewentualnie posypujemy dymką lub kolendrą.
 

 

Brak komentarzy