Taka zapiekana owsianka to świetny pomysł na śniadanie, które z pewnością da nam kopa do działania na cały dzień. Połączenie płatków owsianych, twarogu i owoców to zestawienie idealne, nie tylko dla osób dbających o linię ale i dla tych, którzy lubią dobrze zacząć swój dzień. 


Składniki:
  • 250 gram twarogu, u mnie półtłusty
  • 2 jaja
  • szklanka płatków owsianych (250 ml)
  • 1 jabłko, obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę (lub ścieramy na tarce)
  • 1/2 mango-postępujemy tak samo jak z jabłkiem
  • 1 łyżka stewii
  • 3- 4 łyżki mleka, u mnie 1,5%
  • łyżka oliwy z oliwek
  • jagody goji opcjonalnie (posypujemy tuż przed włożeniem owsianki do piekarnika)

  • do podania: jogurt naturalny, kwaśna śmietana, syrop z agawy bądź syrop klonowy, borówki
Twaróg, jaja, mleko i stewię umieszczam w kielichu blendera i całość miksuję na gładką masę. Dodaję płatki owsiane, pokrojone owoce i dokładnie mieszam. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą z oliwek i uzupełniam owsianką. Całość piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 minut. Świetnie smakuje również na zimno. Podaję z jogurtem naturalnym, syropem z agawy lub miodem.

Smacznego, Klaudia.


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Taka pieczona owsianka to świetna alternatywa dla tłustych, niezdrowych ciast. Polecam! :)

      Usuń