Kanapki to sposób na najprostszy i najszybszy posiłek, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie czegoś innego lub zwyczajnie mamy ochotę na kromkę pieczywa z dodatkami. Nie mniej jednak kanapki wcale nie muszą być nudnym posiłkiem. Alternatywą dla popularnych, prostych kanapek mogą być właśnie takie z miękkim avocado, pysznym wędzonym łososiem i jajkiem w koszulce. I powiem szczerze, że choć średnio przepadam za smakiem wędzonego łososia, to w tej kanapce jest wyśmienity! Avocado idealnie zgrywa się z tymi dodatkami, a jajko w koszulce z płynnym żółtkiem... no cóż, chyba nie muszę nic więcej dodawać.
Pamiętajmy jednak, że do kanapki najlepiej nadaje się mocno dojrzałe avocado, które jest kremowe. To ono nadaje spójności wszystkim składnikom.

Składniki:
  • 3 kromki chleba razowego (u mnie z tego przepisu, bez dodatków) lub ciabatta
  • 3-4 plastry wędzonego łososia
  • 1/2 dojrzałego awokado, pokrojonego w plastry
  • 3 jaja
  • 1 łyżka octu
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek aromatyzowanej oregano
  • świeża kolendra lub listki rukoli
W największym garnku jaki posiadamy gotujemy wodę, po zagotowaniu dodajemy łyżkę octu. Jajko wbijamy do miseczki. Wodę w garnku dokładnie mieszamy, w jedną stronę tworząc wir, w sam środek tego wiru wlewamy jajko. Gotujemy około 2 minuty. Tak samo postępujemy z kolejnymi jajami. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i grillujemy kromki chleba po 3-4 minuty z każdej strony. Awokado kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Na każdej kromce chleba układamy avocado, pięknie zwinięte plastry łososia i ugotowane w koszulce jajko. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy posiekaną kolendrę lub rukolę.

Smacznego, Klaudia.


1 komentarz:

  1. Smaczna propozycja - zapraszam do udziału w kanapkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń