Składniki:
- dwie puszki kukurydzy konserwowej
- trzy średnie ziemniaki
- litr bulionu
- cztery łyżki śmietany 18%
- dwie łyżki masła
- pieprz
- sól
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki imbiru
- ćwierć łyżeczki chili w płatkach
- dodatki do wyboru: łyżka śmietany, papryczka chili, kilka pistacji, oliwa z oliwek
Na rozpuszczonym maśle podsmażamy kukurydzę około dwie minuty. Po tym czasie wlewamy bulion. W międzyczasie kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy do gotującego się bulionu. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kurkumą, chili w płatkach. Gotujemy całość 25 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Blenderujemy całość na gładki krem, dodajemy śmietanę, mieszamy i ponownie blenderujemy. Wstawiamy na ogień, podgrzewamy zupę aby wszystkie smaki się wyrównały. Teraz nasza zupa jest gotowa do spożycia, wystarczy tylko użyć naszej wyobraźni i odpowiednio, według uznania, "ozdobić" naszą zupkę. Smacznego!
Brak komentarzy