Placki z cukinii, batata i pieczarek
Bo co zrobić dobrego na obiad kiedy w lodówce ma się jednego patata, pół cukinii, pięć pieczarek, kawałek sera i dwa jajka? I dodatkowo ulewę za oknem. No co? Nic innego jak wymyślić placki o tak wspaniałym i bogatym smaku. Polecam każdemu, kto omyłkowo tak jak ja kupił jednego batata na spróbowanie i nie wie jak wyczarować obiad dla dwóch osób!
Składniki:
- jeden batat
- pół cukinii
- pięć pieczarek
- dwa ząbki czosnku
- jedna cebulka czerwona
- 150 gram startego sera gouda
- dwa jajka
- po dwie łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej typu 650
- sól, pieprz
- łyżka mleka
- posypałam wszystko rzeżuchą
- olej rzepakowy
A więc warzywa myjemy, suszymy. Patata obieramy ze skórki i wraz z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ścieramy na niej również umyte i oczyszczone pieczarki, cebulkę, czosnek i ser. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy wszystko. Następnie dodajemy dwa jajka, mąkę i mleko. Mieszamy wszystko aż powstanie nam masa przypominająca ciasto na placki ziemniaczane. Rozgrzewamy na patelni dwie- trzy łyżki oleju, na rozgrzany olej nakładamy i formujemy łyżką placki o średnicy 5-6 cm. Smażymy po dwie, trzy minuty z każdej strony na średnim ogniu. Ozdabiamy placki na końcu świeżymi ziołami- ja użyłam rzeżuchy ale można ją zastąpić koperkiem, szczypiorkiem i wszystkim co świeże. Polecam zjeść placki z sosem czosnkowym, będą jeszcze lepsze!
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy