Krem z pieczarek |
Grzanki czosnkowe |
Składniki:
- kilogram pieczarek
- cebulka
- jeden ząbek czosnku + cztery ząbki do grzanek
- litr bulionu
- 3 łyżki śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- oregano
- bagietka
- oliwa z oliwek
Na łyżce oliwy z oliwek szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek oraz obrane i posiekane pieczarki. Gdy wszystko delikatnie przesmażymy dodajemy bulion. Całość gotujemy około 25 minut aż pieczarki będą miękkie. Zestawiamy garnek z ognia, blenderujemy zawartość na gładki krem, wstawiamy ponownie na ogień, dodajemy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Czekamy aż całość się zagotuje i gotowe! Cała filozofia. Jeśli chodzi o grzanki to bagietkę kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Do moździerza wrzucamy cztery ząbki czosnku, dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i ucieramy chwilę. Następnie powstałą "papkę" nakładamy na kromki bagietki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut.
Gotowe, smacznego! :)
Brak komentarzy