Całkiem słodki, pyszny, waniliowy i pachnący, a na dodatek bardzo prosty, deser. Chyba każdy kocha zapiekane owoce z kruszonką i jestem pewna, że każdy pokocha sos angielski- waniliową rozkosz każdego podniebienia. Idealny pomysł na deser, podwieczorek lub leniwe śniadanie.

Składniki:

  • 500 gram owoców (np. gruszki, jabłka, rabarbar lub zestaw: jabłka, wiśnie i granat) 
  • laska cynamonu
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Kruszonka
  • 50 gram masła 
  • cztery łyżki mąki (lub płatków owsianych)
  • cztery łyżki cukru 
  • łyżeczka cynamonu
Krem angielski
  • 200 ml śmietanki
  • 100 ml mleka
  • laska wanilii
  • trzy żółtka 
  • trzy łyżki cukru pudru
Krem angielski
Śmietankę, mleko i ziarenka laski wanilii wraz z laską gotujemy na małym ogniu do momentu aż całość będzie gorąca, pamiętając by nie doprowadzić do wrzenia. Odstawiamy garnek i czekamy aż płyn ostygnie a laski wanilii wyciągamy. W misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem aż uzyskamy jasno-żółty kolor. Do ubitych żółtek dodajemy chłodną śmietanę z mlekiem, małym strumieniem, cały czas mieszając. Ponownie płyn wlewamy do garna, gotujemy na wolnym ogniu, uważając by całość się nie zagotowała, gdyż wtedy żółtka się zetną. Sos angielski jest gotowy, można go podawać na ciepło lub na zimno.

Owoce pod kruszonką
Owoce kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy cukier trzcinowy, laskę cynamonu i sok z limonki. Smażymy owoce przez 10-12 minut aż trochę zmiękną. Przekładamy owoce do naczynia żaroodpornego, wyciągamy laskę cynamonu. Robimy kruszonkę: mieszamy w misce masło, cukier, mąkę i cynamon. Posypujemy kruszonką owoce i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut. Po tym czasie owoce z kruszonką powinny być gotowe. Najlepiej smakują na ciepło z sosem waniliowym.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy