Bardzo lubię udka, które są przyrządzone na słodko z odrobiną pikanterii. Te pieczone w rękawie idealnie odchodzą od kości a przy tym nie są spieczone. Soczyste i smaczne.
- 4 udka z kurczaka
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka chili w płatkach
- sok z połowy limonki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. Robimy marynatę: miód mieszamy z sokiem z limonki, chili w płatkach i łyżką oliwy z oliwek. Mięso umieszczam w marynacie i wkładam na całą noc do lodówki (minimum 2 godziny), następnego dnia przekładam całość wraz z marynatą do rękawa do pieczenia i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 45 minut. Podaję od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego, Klaudia.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy