Składniki (na 2 porcje):

  • cztery plastry schabu
  • sześć suszonych pomidorów
  • 50 gram koziego sera
  • garść lubczyku
  • pół słoiczka oleju z pomidorów suszonych 
  • dwa ząbki czosnku
  • 4 filety anchois
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili w płatkach 
  • szklanka bulionu

Myjemy i suszymy mięso, rozkładamy na folii spożywczej kawałki schabu i rozbijamy na cienkie plastry. Robimy marynatę: siekamy czosnek i lubczyk, wrzucamy do miseczki i mieszamy z trzema łyżkami oleju z pomidorów oraz szczyptą soli i pieprzu. Nacieramy marynatą nasze plastry schabu i odkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie kroimy w cienkie paseczki pomidory suszone i kozi ser. Po odczekanych 15 minutach nakładamy na każdy plaster schabu ćwierć suszonych pomidorów pokrojonych w paski, ser oraz filecik anchois, zawijamy w roladki a'la zrazy, mocując całość wykałaczkami. Tak samo postępujemy z resztą kawałków schabu. Na patelni rozgrzewamy cztery łyżki oleju z pomidorów i układamy nasze roladki, obsmażamy z każdej strony po 3-4 minuty. Gdy będą miały ładny kolor wlewamy bulion i doprawiamy całość szczyptą chili w płatkach, soli i pieprzu. Całość dusimy około 45 minut. Po tym czasie nasz schab powinien być odpowiednio miękki i rozpływać się w ustach. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy