Sezon na te pyszne, polskie pomidory powoli się zaczyna i na pobliskich bazarkach już można takie spotkać- pachnące, czerwone. Ahh uwielbiam je! Dlatego postanowiłam wykorzystać je w mojej kuchni i zrobiłam przepyszną pomidorową zupę krem z pływającymi kostkami mozzarelli. Całość uzupełniają pomidorki koktajlowe i świeża bazylia.
 
Składniki:

  • 5 pomidorów świeżych
  • jedna puszka pomidorów
  • pięć pomidorów suszonych 
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka oleju z pomidorów suszonych 
  • szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • trzy ząbki czosnku
  • jedna kula mozzarelli 
  • kilka liści bazylii
  • opcjonalnie: dwie łyżki śmietany 18%
  • do podania ulubione pieczywo, pomidorki koktajlowe
Świeże pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jedną cebulę i trzy ząbki czosnku kroimy w kostkę i wrzucamy na łyżkę rozgrzanej oliwy z łyżką oleju z pomidorów suszonych, smażymy około minuty. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory, dusimy je około 5-6 minut. Kroimy w paski pomidory suszone i również dodajemy do duszących się pomidorów z cebulką i czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki, zalewamy szklanką bulionu, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i całość dusimy przez około 15-20 minut aby wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrały. Po tym czasie blenderujemy całość na gładki krem i dodajemy śmietanę, uważając przy tym by się nie zważyła. Ponownie wstawiamy na ogień i podgrzewamy wszystko, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest to konieczne. Gorący krem z pomidorów wlewamy do miseczki i posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą, tak żeby się delikatnie rozpuściła. Posypujemy listkami bazylii i dekorujemy świeżymi pomidorami.

Smacznego, Klaudia.


 

Brak komentarzy